2009'da neleri konuştuk? (Temmuz)

Sigara yasağının kapsamının genişletilmesine ilişkin düzenleme 19 Temmuz'da yürürlüğe girdi.

Yayınlanma: 21.12.2009 - 14:52
Abone Ol google-news

Temmuz ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Temmuz:

- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan, vatani görevini yapacağı Burdur 58. Piyade Er Eğitim Alay Komutanlığı'na teslim oldu.

2 Temmuz:


- Bağımsız Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu'nun 12 yaşındaki torunu fidye için kaçırıldı, 4 zanlı yakalandı.

- Münevver Karabulut cinayetinin zanlısı Cem Garipoğlu'nun arandığı INTERPOL'un resmi internet sitesinde 6 dilde yayımlanan video ile duyuruldu.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, yapılan itiraz üzerine serbest bırakıldı.

3 Temmuz:


- İstanbul Üniversitesi'nce ''Medeniyetler İttifakı'' çalışmaları ve dünya barışına katkılarından dolayı Başbakan Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodrigues Zapatero'ya fahri doktora unvanı verildi.

7 Temmuz:

- Başbakan Erdoğan, Sinop'taki seçim mitingindeki konuşmasında ''kişilik haklarına saldırıda'' bulunduğu gerekçesiyle CHP Genel Başkanı Deniz Baykal aleyhinde açtığı davada, 10 bin TL manevi tazminat kazandı.

- Toplu görüşme masasındaki yetkili konfederasyon değişti. MEMUr-SEN, 376 bin 355 üyeyle Türkiye KAMU-SEN'i geride bırakarak, yetkili konfederasyon oldu.

8 Temmuz:


- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ''askere sivil yargı yolunu açan'' düzenlemeyi de içeren 5918 sayılı Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u onayladı.

- Somali'de Türk bayraklı ''Horizon-1'' adlı yük gemisi, deniz haydutları tarafından ele geçirildi. Suudi Arabistan'dan Ürdün'e ve 23 Türk mürettebatın bulunduğu gemiyle bağlantı kurulamadığı bildirildi.

9 Temmuz:

- Cumhurbaşkanı Gül, 5920 sayılı İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un, ''özel istihdam büroları aracılığıyla mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisi kurulmasına olanak sağlayan'' birinci maddesinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye geri gönderdi.

- Yargıtay 11. Ceza Dairesi, yasa dışı DEV-YOL örgütüyle ilgili 27 yıldır devam eden davada, 21 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını bozdu.

10 Temmuz:

- Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde, Uygur Türklerine uygulanan şiddet olayları, yurdun çeşitli yerlerinde protesto edildi.

12 Temmuz:


- Piyanist İdil Biret'in Topkapı Sarayı'nda verdiği konser sırasında sarayın ana giriş kapısı önünde toplanan ve Alperen Ocakları üyesi olduğu belirtilen bir grup protesto eyleminde bulundu.

13 Temmuz:


- CHP, askere sivil yargı yolunu açan yasanın ilgili hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

14 Temmuz:


- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde mühimmat patlaması sonucu 4 asker şehit oldu.

- Yazar Hüseyin Üzmez, ''çocuğun cinsel istismarı'' ve ''cinsel amaçlı hürriyeti tahdit'' suçlarından Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yargılandığı davada, Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'nun mağdure B.Ç'nin ''beden ve ruh sağlığının bozulduğuna'' ilişkin raporu üzerine tutuklanarak, Bursa E Tipi Cezaevi'ne konuldu.

15 Temmuz:


- Ordu, Artvin ve Bartın'da meydana gelen sel, su baskınları ve heyelan nedeniyle 4 kişi yaşamını yitirdi, 11 kişi yaralandı, 3 kişi kayboldu.

16 Temmuz:

- Sigara yasağı kapsamının 19 Temmuzdan itibaren genişletilmesi nedeniyle uygulama birliğinin sağlanması ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması için Başbakan Erdoğan'ın imzasıyla genelge yayımlandı.

- Artvin'deki sel, heyelan ve su baskınlarında kaybolan 3 kişiden 2'si ölü bulundu; hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi.

17 Temmuz:


- Görev süresi dolan Zahid Akman'ın yerine RTÜK Başkanlığına Prof. Dr. Davut Dursun seçildi.

- Anayasa Mahkemesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının gönderdiği dosya üzerine Başkanvekili Osman Paksüt hakkında ''soruşturma açılmasına gerek bulunmadığına'' karar verdi.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile milletvekilleri Sebahat Tuncel, Osman Özçelik, Ayla Akat Ata, Fatma Kurtulan, İbrahim Binici, Sevahir Bayındır, Selahattin Demirtaş ve Aysel Tuğluk'un Siyasi Partiler Kanunu'na aykırılıktan dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke hazırladı.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamındaki 3. iddianamenin yazımı tamamlandı. Eski Özel Harekat Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin ile Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve bazı eski rektörlerin de ''şüpheli'' olarak yer aldığı iddianamenin 1000 sayfanın üstünde olduğu belirtildi.

18 Temmuz:

- Cumhurbaşkanı Gül, boşalan YÖK üyeliklerine, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Soysal ile İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'i seçti.

19 Temmuz:

- Kapsamı genişletilen sigara yasağı yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklanıyor.

20 Temmuz:

- Cumhurbaşkanı Gül'ün, ''Adli Tıp Kurumu ile ilgili çeşitli iddiaların sıklıkla gündeme getirilmesi üzerine, Devlet Denetleme Kurulu'na; Adli Tıp Kurumu'nun 2007, 2008 ve 2009 faaliyet ve işlemlerinin mevzuata uygun biçimde yerine getirilip getirilmediğinin denetlenmesi talimatı'' verdiği bildirildi.

- CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM Başkanlığı seçiminde Köksal Toptan'ı desteklediklerini söyledi.

- İkinci ''Ergenekon'' davasında, İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tutuksuz yargılanan sanıklardan Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ile avukat Levent Temiz'in tutuklanmasını istedi.

21 Temmuz:


- YÖK Genel Kurul, üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sistemde, tüm adaylar için aynı katsayı uygulaması getirildi. Öğretmen lisesi mezunları ile meslek lisesi mezunlarına ise alanlarıyla ilgili programları seçmeleri halinde ek katsayı verilecek ve üniversiteye giriş sınavı gelecek yıldan itibaren iki aşamalı olacak.

- Elazığ'ın Baskil ilçesinde bağlı Karaali köyünde ''akli dengesi yerinde olmadığı'' öne sürülen baba ve iki oğlunun silahlı saldırısında 6 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

22 Temmuz:

- Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adli Yargı Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Hakkındaki Kararname Taslağının imzalandığını, toplam 1332 hakim ve Cumhuriyet savcısının atama kararnamesinin imzalandığını bildirdi.

- Karadeniz'de 12-18 Temmuz tarihleri arasındaki yağışlar sonucu yaşanan sel ve taşkınlarda, Zonguldak, Artvin, Sinop, Samsun, Ordu ve Bartın'da toplam 8 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yapının zarar gördüğü bildirildi.

23 Temmuz:

- DP ve ANAVATAN arasındaki birleşmenin DP çatısı altında olması ve genel başkanlığı Hüsamettin Cindoruk'un üstlenmesi kararlaştırıldı.

- Ayasofya'da üzeri sıva ve metal maskeyle kapatılan 6 kanatlı 4 melek figüründen birinin yüzü açıldı. 1,5 metreye 1 metre ebadındaki mozaiğin en az 700 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

- Malatya Erhaç Havaalanından kalkan F-4E tipi savaş uçağı teknik arıza nedeniyle Yazıhan ilçesi Mısırdere köyü yakınında düştü, iki pilot hafif yaralı kurtuldu.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra avukatının itirazıyla tahliye edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz ile tutuklanmasına karar veren Hakim Rüstem Eryılmaz'ı HSYK'ya şikayet etti.

- Anayasa Mahkemesi, Türkiye-Suriye sırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine öngören kanunun, mayınlı arazilerin temizlenmesinin ardından elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılmasını öngören hükmünün yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti. Mahkeme, Milli Savunma Bakanlığınca temizleme işinin yaptırılamaması halinde taşınmazların tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında, kullanım süresinden en fazla indirimi teklif edene ihale edilmek suretiyle yaptırılacağına ve taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılmasına ilişkin hükümlerinin yürürlüğünü durdurma kararı verdi.

27 Temmuz:

- Adli Yargı Kararnamesi HSYK ve Adalet Bakanlığının internet sitelerinde yayımlandı. 164 hakim ve savcının yerini değiştiren kararname ile ''Ergenekon'' soruşturması ve davalarına savcı ve hakimlerin yeri değişmedi.

28 Temmuz:

- İş adamı Halis Toprak'ın 7 kızı, babalarının ''vesayet altına alınması'' istemiyle mahkemeye başvurdu.

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yerel seçim sürecinde ''beyaz eşya dağıttığı'' iddia edilen eski Tunceli Valisi Mustafa Yaman hakkında ''Seçim Yasası'na muhalefet''ten, 6 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

- Başbakan Erdoğan, Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'dan, bir mitingde yaptığı konuşmada, ''kişilik haklarına saldırıda bulunduğu'' gerekçesiyle açtığı davada, 5 bin TL manevi tazminat kazandı.

29 Temmuz:

- Başbakan Erdoğan, Antalya'dan TRT ana haber bültenine katılarak, cep telefonundan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve sunucuyla 3G teknolojisi aracılığıyla görüştü.

- İçişleri Bakanı Beşir Atalay, düzenlediği basın toplantısında, ''demokratik açılım'' çalışmalarının henüz sonuca ulaşmadığını, bakanlığının koordinasyonunda yürütülen çalışmaların içeriğine ilişkin hiçbir açıklama yapılmadığını ifade etti.

30 Temmuz:

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanı Atalay'ın ''demokratik açılım'' konusundaki açıklamalarına ilişkin, ''Türkiye'nin milli varlığını hedef alan etnik bölücülük gündemi, AKP hükümeti eliyle adım adım ilerlemektedir. Terörle mücadele iradesi olmayan Başbakan, bölücü taleplerin taşeronluğunu yaparak teröre teslim olma hazırlığındadır'' iddiasında bulundu.

- Türkiye, 3G sistemlerinin kullanıldığı 121. ülke oldu. Gece yarısından itibaren GSM operatörleri 3G hizmeti sunmaya başladı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler