Ahmedinejad: "İsrail ve ABD ile dostuz"

Ahmedinejad, Tahran'da bugün düzenlediği basın toplantısında yerli ve yabancı basın mensuplarının çeşitli konulara ilişkin sorularını cevapladı. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, İran halkının bütün milletlerle dost olduğunu, barış ve adaletin tüm dünyaya hakim olması için çalıştığını söyledi.

Yayınlanma: 18.09.2008 - 14:08
Abone Ol google-news

İran Cumhurbaşkanı, yardımcısı İsfendiyar Rahim Meşai'nin "İran bugün, ABD ve İsrail halkıyla dosttur. Dünyada hiçbir millet düşmanımız değil, bu bir iftihardır" yönündeki sözlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, İran halkının barış ve dostluk adına tüm milletlerle birlikte olduğunu söyledi.

Yardımcısının açıklamalarını, hükümet ve İran halkı adına üstlenen Ahmedinejad, "İsrail adında bir millet ve devleti tanımıyoruz. İşgal topraklarına zorla götürülenlerle siyonistleri ayrı tutuyoruz. Siyonistlerin, Yahudi oldukları iddiası da doğru değil. Onlar, 60 yıldır bölgede cinayet işliyorlar" ifadesini kullandı.

"Filistin halkının, kendi kaderini kendisinin belirlemesine izin verilmeli" diyen Ahmedinejad, "Büyük İsrail hayali bir yana, küçük İsrail fikri bile tamamen ölmüştür. Onlara tavsiyemiz zulümden vazgeçmeleri ve işgale son vermeleridir" dedi.

Yüreklerinin bütün milletler için yandığını söyleyen Ahmedinejad, "Sayın Bush için bile yüreğimiz yanıyor. Salih ve yararlı olabilecek bir insan öyle bir noktaya geliyor ki, işlediği cinayetlerin sayısını kendisi bile bilmiyor. Bunları kinden değil, merhametimizden dolayı söylüyoruz. Çünkü biz zulme karşıyız" diye konuştu.

Ahmedinejad, BM Genel Kurulu'na katılmak için gideceği ABD'de, özgür bir ortamda televizyonların önünde başkan adayları ile görüşmeye hazır olduğunu belirtti.

UAEK'nın son raporuna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ahmedinejad, "UAEK, İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğunu en az 12 kez teyit etti. Bu konuda bir sorun yok" dedi.

Raporda, "İran, ABD'nin iddialarına cevap vermedi" ifadesinin yer aldığına da değinen Ahmedinejad, "UAEK'nın görev ve sorumluluğu dışında böyle bir talepte bulunmaya hakkı yok" diye konuştu.

Ahmedinejad, İran aleyhindeki yaptırım kararlarını da bunlara imza atanların bir aczi olarak değerlendirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler