2009'da neleri konuştuk? (Ekim)

Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen, DTP'lilerin ''barış grubu'' olarak nitelendirdiği terör örgütü PKK mensubu 34 kişi Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınındaki Habur Gümrük Kapısı'na gelerek güvenlik güçlerine teslim oldu. İfadeleri alınan 34 kişi serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 21.12.2009 - 15:00
Abone Ol google-news

Ekim ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Ekim:

- Birinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanmasıyla ilgili soruşturma aşamasındaki tüm bilgi, belge ve ses kayıtlarının Ankara ve İstanbul emniyet müdürlüklerinden istenmesine karar verdi. 

- ''Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti yapmak'' ve ''kullanmak için uyuşturucu madde satın almak'' suçlarından tutuklu bulunan şarkıcı Deniz Seki, ilk duruşmada tahliye edildi.

2 Ekim:

- Aydın'ın Kuşadası ilçesinde 2005'de bir minibüse konan bombanın patlaması sonucu yaralanan ve hayatını kaybedenlerin yakınlarından oluşan 6 kişinin açtığı 6 dava sonucu, mağdur ailelere toplam 2 milyon 190 bin lira tazminat ödenmesine karar verildi.

- Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığının, bir röportajında, ''demokratik açılım'' çalışmalarıyla ilgili sözleri nedeniyle sanatçı Hülya Avşar hakkında açtığı soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

- Diyarbakır Devlet Tiyatrosu'nun Orhan Asena'nın yazdığı ve Devlet Tiyatroları sahnesinde ilk kez Kürtçe anlatımın da yer aldığı ''Ölümü Yaşamak'' isimli oyunu izleyiciyle buluştu.

 

3 Ekim:


- AKP 3. Olağan Büyük Kongresi'nde, genel başkanlığa Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçildi.

- Kahramanmaraş-Kayseri karayolunun 12. kilometresindeki Hasancıklı Köprüsü altında, 4 kız kardeş suda ölü bulundu.  

4 Ekim:

- DTP'nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresinde, Genel Başkanlığa Ahmet Türk yeniden seçildi.

- Erzurum Valisi Sami Bulut hakkındaki iddialar nedeniyle Merkez Valiliği'ne atandı. Erzurum Valiliğine ise Niğde Valisi Sebahattin Öztürk getirildi.

- Tekirdağ'da sağanak nedeniyle Mahramlı Deresi'nin taşması sonucu sel oluştu. Sel sularına kapılan bir kişi hayatını kaybetti.

5 Ekim:

- DİSK Genel Başkanı Çelebi, Şişli'de bulunan sendika genel merkezindeki odasında ayağından vurularak yaralandı, kaçmaya çalışan saldırgan yakalandı.

- Aden Körfezi'nde deniz haydutları tarafından kaçırılan ''Horizon 1'' adlı Türk gemisi, korsanların ayrılmasının ardından Eyl Limanı'ndan normal rotasına döndü.

6 Ekim:


- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, DTP'nin 3. Olağanüstü Büyük Kongresi ile ilgili  ''terör örgütü üyesi olmak'' ve ''terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçlarından soruşturma başlattı.

- DİSK Genel Başkanı Çelebi'ye silahlı saldırıda bulunan Rıza Tunçbilek tutuklandı.

8 Ekim:

- Başbakan Erdoğan, ''demokratik açılım'' konusunda görüşme talebini içeren mektubu, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'a gönderdi.

- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci ''Ergenekon'' davasında, eski Başbakanlardan Bağımsız Rize Milletvekili Mesut Yılmaz'ın ''Susurluk Raporu ve eklerinin kendisinde bulunan kısımlarını'' mahkemeye gönderdiğini bildirdi.

- Başbakan Erdoğan, partisinin Ankara İl Kongresi'nde yaptığı konuşmada, ''kişilik haklarına saldırıda bulunduğu'' gerekçesiyle MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli aleyhinde 50 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı

- Anayasa Mahkemesi, ilköğretimin 5. sınıfı bitirenler için tatillerde yaz Kuran kursları açılabileceğini öngören kanun hükmünün iptal istemini reddetti.

- Diyarbakır merkezli olmak üzere 9 ilde DTP'li belediyelere bağlı şirketlerde ''ihalelere fesat karıştırmak'' iddiasıyla operasyon başlatıldı.

- Şişli'de Esra Karsel adlı kadın, otomobilinde elle boğulmuş olarak bulundu. 

9 Ekim:


- Merkeze alınan Erzurum Valisi Sami Bulut ile kendisi hakkındaki iddialarla gündeme gelen Erzurum İl Genel Meclisi Başkanı Selcan Karagöl, görevinden istifa etti. Karagöl, Türkiye'nin ilk kadın il genel meclisi başkanı idi.

10 Ekim:

- AKP Erzurum İl Başkanı Murat Kılıç, hakkında bazı iddialar bulunan İl Genel Meclisi üyesi Selcan Karagöl'ün partiden ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildiğini bildirildi. 

11 Ekim:

- Türk Sinemasının ünlü yönetmenlerinden Halit Refiğ, İstanbul'da bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

12 Ekim:

- CHP Genel Başkanı Baykal, Başbakan Erdoğan'a gönderdiği yanıt mektubunda, ''Önümüzdeki bir hafta içinde bir gün önceden bildirmeniz halinde uygun göreceğiniz herhangi bir saatte CHP Genel Merkezi'nde sizi ağırlamaktan mutluluk duyacağım'' dedi.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcı Vekili Eyyüp Mutlu, Lice'de patlama sonucu öldüğü iddia edilen Ceylan Önkol ile ilgili olarak, bilirkişi raporu doğrultusunda, Ceylan Önkol'un ''Daha önce araziye atılmış ancak patlamadan kalmış 40 milimetrelik bomba atar mühimmatının, elindeki tahra ile vurarak patlaması neticesinde hayatını kaybettiği kanaatine varıldığını'' bildirdi.

- Diyarbakır merkez olmak üzere 9 ilde, DTP'li belediyelere bağlı şirketlerde yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 35 kişiden 11'i tutuklandı.

- Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ın avukatı Şaylan Çığgın, Fransa'nın müvekkiline ''siyası sığınma hakkı tanıdığını'' öne sürdü.

13 Ekim:


- Başbakan Erdoğan, randevu talebine olumlu yanıt veren CHP Genel Başkanı Baykal'a teşekkür ederek, ''Bana göre bu olumlu bir adımdır. Konuyu değerlendirdikten sonra gerekli olan cevabı (kendisine) aktaracağız'' dedi.

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cem Uzan'ın Fransa'ya ''siyasi sığınma talebinde'' bulanmasıyla ilgili inceleme başlattı.

14 Ekim:

- Cumhurbaşkanı Gül ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan Türkiye-Ermenistan 2010 Dünya Şampiyonası grup eleme futbol maçını izledi.

- Türkiye'de ilk kez Ankara'daki özel bir ilköğretim okulunun öğrencilerinde domuz gribi virüsü tespit edildi. Okulda tedbiren eğitime bir hafta ara verildi.

- İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Fransa'ya ''siyasi sığınma talebinde bulunduğu'' bildirilen Cem Uzan hakkında ''yakalama'' kararı çıkarttı.

- Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde ''bir askerin eline pimi çekilmiş el bombası vererek patlamasına neden olduğu'' öne sürülen Piyade Teğmen Mehmet Tümer'in yargılanmasına başlandı.

15 Ekim:


- Eylem hazırlığı içerisinde oldukları belirtilen terör örgütü El Kaide'ye yönelik İstanbul, Bursa, Erzurum, Sakarya, Konya, Hatay, Batman ve Van'da eş zamanlı operasyon düzenlendi. İstanbul'da gözaltına alınan 6 kişi, 2003 yılındaki sinagog ve HSBC saldırılarına ilişkin kesinleşmiş hapis cezaları nedeniyle tutuklandı.

16 Ekim:


- Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'i YÖK üyeliğine seçti.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ''Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturma'' kapsamında, İstanbul'da Kanal 7 televizyonu, derneğin ana deposu ve bazı iş yerlerinde arama yapıldı.

- Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, görevden alınarak Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığına uzman olarak getirildi. Akyürek'ten boşalan göreve Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal atandı.

17 Ekim:

- Fransa'dan ''siyasi sığınma talebinde bulunduğu'' bildirilen Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan hakkında ''kırmızı bülten'' çıkarıldı.

18 Ekim:

- Cumhurbaşkanı Gül, Milli Güvenlik Kurulu'na ''ana muhalefet partisi de iştirak edecek şekilde'' değişiklikler yapılmasını önerdi.

- 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması'nın tarihinde ilk kez ''Bornova Bornova'' ve ''Kosmos'' filmleri En İyi Film Ödülü'nü paylaştı. ''Kosmos'' adlı filmin yönetmeni Reha Erdem ''En İyi Yönetmen'', Öner Erkan, ''En İyi Erkek Oyuncu'', Nergis Öztürk ise ''En İyi Kadın Oyuncu'' ödüllerini kazandı.

- Sağlık Bakanlığının domuz gribine karşı aldığı aşıların 500 bin dozluk ilk bölümü İstanbul'a getirildi.

- 31. Kıtalar Arası Avrasya Maratonu sırasında bir kişi, Boğaziçi Köprüsü'nden atlayarak intihar etti.

19 Ekim:

- Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen, DTP'lilerin ''Barış Grubu'' olarak nitelendirdiği terör örgütü PKK mensupları, Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Gümrük Kapısı'nda güvenlik güçlerine teslim oldu. Kandil ve Mahmur bölgelerinden Türkiye'ye araçlarla hareket eden, 8'i Kandil'den 26'sı Mahmur'dan toplam 34 kişilik grup, tabur komutanlığında özel yetkili savcılara ifade verdi.

- Birinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır ceza Mahkemesi, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın, iddia olunan ''Ergenekon Terör Örgütü'' üyesi olup olmadığının Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğünden sorulmasını kararlaştırdı. Öcalan'ın dava dosyasının Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden isteyen mahkeme, ayrıca ''JİTEM'in var olup olmadığının sorulmasına'' da karar verdi.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Aydınlık dergisi ve Ulusal Kanal'da arama yapıldı.

- RTÜK üyesi Zahid Akman, Almanya'daki Deniz Feneri e.V. Derneği soruşturmasını yürüten Frankfurt Bölge Mahkemesi Savcılığının talebi doğrultusunda, Ankara Adliyesinde savcılara talimatla ifade verdi.

- Yaşar Nuri Öztürk, Halkın Yükselişi Partisi'nin genel başkanlığından istifa etti.

20 Ekim:

- Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'nda teslim olan terör örgütü üyelerinden 29'u ifade verdikleri özel yetkili savcılarca, tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen 5'i de mahkemece serbest bırakıldı.

- Başbakan Erdoğan, ''demokratik açılım'' ile ilgili olarak CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşmek istediğini, ancak Baykal'ın, ''kameraları çok arzu ettiğini'' söyledi. Bu durum karşısında konuyu TBMM gündemine getireceklerini, çok sayıda kameranın orada olacağını, Baykal'ın çıkıp konuşması halinde kendisinin de konuşacağını belirten Erdoğan, ''Burada her şey şeffaf olacak. Bu vesileyle 'sağ olasın belki bir çayını içerdik. O çayından mahrum olduk. Teşekkür ederim' deyip, kesinlikle ben de oraya gitmiyorum'' dedi.

21 Ekim:

- Aden Körfezi'nde kaçırıldıktan 89 gün sonra korsanlarla yapılan anlaşma sonucu serbest bırakılan ''Horizon 1'' gemisinin 17 mürettebatı uçakla İstanbul'a geldi.

- Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ile Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik, Almanya'daki Deniz Feneri e.V. soruşturmasını yürüten Frankfurt Bölge Mahkemesi Savcılığının talebi doğrultusunda, Ankara Adalet Sarayı'nda savcılara talimatla ifade verdi.

24 Ekim:


- Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, ''Bugün, bazı gazetelerde yer alan bir ihbar mektubu ve mektubun odağındaki gelişmelerin öncelikle medyada yer almasının sağlanması, hukuk devleti adına kaygı verici ve çok düşündürücüdür'' denildi.

- Sağlık Bakanlığı, Ankara'da bir kişinin H1N1 virüsünden öldüğünü bildirdi. Bakanlık, bu kişinin H1N1 virüsünden Türkiye'de yaşamını yitiren ilk kişi olduğunu açıkladı.

25 Ekim:

- Diyarbakır'ın Lice ilçesi Şenlik köyündeki patlamada 12 yaşındaki Ceylan Önkol'un ölmesiyle ilgili olarak, Lice Cumhuriyet Savcısını ''güvenlik'' gerekçesiyle olay yerine götürmeyen jandarma görevlileri hakkında soruşturma başlatıldı.

26 Ekim:

- Genelkurmay Başkanlığı, medyada ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgeye ilişkin yeni bazı haberlerin yer almaya başlaması üzerine Genelkurmay Askeri Savcılığınca soruşturmaya başlanılmasının sağlandığını duyurdu.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan avukat Serdar Öztürk, bürosunda ele geçirildiği iddia edilen ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgenin aslı ve ihbar mektubunun, incelenmesi için Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderilmesini talep etti.

- ''Domuz gribi''ne karşı dezenfektasyon amacıyla Türkiye genelinde 30 Ekim Cuma günü, okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarıyla yaygın eğitim kurumları, özel okullar, dershaneler ve etüt eğitim merkezlerini 1 gün süreyle tatil edildi.

27 Ekim:

- İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, ''İrtica ile Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgenin aslı olduğu ileri sürülen belge ile ihbar mektubunun 12 gün önce posta yoluyla kendilerine ulaştığını ve söz konusu belgeyi Adli Tıp Kurumuna gönderdiklerini açıkladı.

- DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, terör örgütünün propagandasını yaptığı gerekçesiyle 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

- Sağlık Bakanlığı, ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine domuz gribi aşılarının 81 ile sevkıyatına başladı.

- ''Domuz gribi'' nedeniyle okulların tatil edilmesi üzerine TRT 3'den telafi eğitimi verilmeye başlandı.

29 Ekim:

- Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'nde verdiği Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda, Türkiye'nin geleceğine güveninin tam olduğunu belirterek, ''Sorunlarımızı kendi gücümüz, kendi inisiyatifimiz, kendi aklımız, kendi birikimimizle çözebilecek olgunlukta olalım'' dedi.

- 2009 Yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Geleneksel Sanatlar dalında Uğur Derman'a, Sinema dalında Nuri Bilge Ceylan'a, Kültür ve Sanat Kurumu olarak da Sakıp Sabancı Müzesi'ne verildi.

- Başbakan Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un haftalık olağan görüşmesinde, ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgeye yönelik tartışmalar değerlendirildi. 

30 Ekim:

- İstanbul Büyükşehir Belediyesinin aldığı karar doğrultusunda Ayamama Deresi yatağına yapılan binaların yıkımına başlandı.

-31 Ekim:

- DP ve Anavatan Partisi'nin bütünleşme kongrelerinde iki parti DP çatısı altında birleşti. 




 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler