Tüzmen'in kriz açıklamaları

Türkiye-Endonezya 7. Dönem Karma Ekonomik Komisyon toplantısı için Türkiye'de bulunan Endonezya Ticaret Bakanı Mari Elka Pangestu ile görüşmesinin ardından soruları yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, AB büyümesindeki yüzde 1'lik bir gerilemenin Türkiye ihracatını yüzde 3,3 oranında gerilettiğini belirtti.

Yayınlanma: 18.09.2008 - 14:54
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, AB büyümesindeki yüzde 1'lik bir gerilemenin Türkiye ihracatını yüzde 3,3 oranında gerilettiğini belirterek, ''Bütün bu sıkıntılara rağmen bu tehdit unsurunu (küresel finansal kriz) bir fırsat unsuru haline nasıl getirebiliriz, bunun çalışmalarını yapıyoruz. Çünkü bu pazarlardan çıkanların yerini birileri dolduracak. Dolayısıyla Türk firmalarının bu dönemde daha aktif bir rol oynamaları için elimizden geleni yapacağız'' dedi.

Bakan Tüzmen, Türkiye-Endonezya 7. Dönem Karma Ekonomik Komisyon toplantısı için Türkiye'de bulunan Endonezya Ticaret Bakanı Mari Elka Pangestu ile görüşmesinde, dünya finans piyasalarında yaşanan krizin Türkiye'yi nasıl etkileyeceğine ilişkin soru üzerine, Avrupa Birliği'ndeki büyüme oranlarının yüzde 4'lerden yüzde 2-2,5 düzeyine gerilemesi, aynı şekilde ABD'de de bir gerileme yaşanması ve İngiltere'de eksi büyüme gerçekleşmesinin bu pazarlarda daralmaya sebebiyet verdiğini ifade etti.

Yaptıkları hesaplamalara göre AB büyüme oranındaki yüzde 1'lik bir gerilemenin Türkiye ihracatını yüzde 3,3 seviyesinde gerilettiğini belirten Tüzmen, İtalya pazarındaki gerilemenin etkisinin daha büyük olduğunu söyledi. Tüzmen, ''İtalya'nın büyüme oranındaki 1 puanlık gerileme ihracatımızı 6 puan etkiliyor'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler