Ahmedinejad'dan Batı'ya sert eleştiri

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ''Birinci Dünya Savaşında uğradıkları zararlardan dolayı'' İngiltere'den tazminat talep edeceklerini söyledi.

Yayınlanma: 22.12.2009 - 10:19
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, yurt ziyaretleri kapsamında gittiği Şiraz'da halka hitaben yaptığı konuşmada, günümüzdeki ve yakın geçmişteki İran-Batı ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

İran'ın Birinci Dünya Savaşında İngilizlerce işgal edildiğini hatırlatan Ahmedinejad, ''işgal yıllarında ve sonrasında ülkenin sermayesinin yağmalandığını ve sömürüldüğünü'' savundu.

İngiltere'ye hitaben, ''İran halkı, uğradığı zararların tazminatını sizlerden alacak'' diyen Ahmedinejad, ''Birinci Dünya Savaşında İran halkına verilen zararları resmi belgelerle BM'ye vereceğiz ve bütün tarihi haklarımızı zorba güçlerden alacağız'' ifadesini kullandı.
Ahmedinejad, ''İngiliz işgalinin sürdüğü 1917-1920 döneminde İran'da öyle katliamlar yapıldı ki, tarihte eşi yok. Üç yıl içinde İran'da 8 ila 10 milyon insan açlık, yokluk ve hastalıktan öldü'' diye konuştu.

İşgalci ve sömürgeci güçleri, ''yüzsüz, ahlaksız ve zalim'' diye niteleyen Ahmedinejad, ''Zorba güçler, İran halkından özür dileyeceklerine, zararları telafi edeceklerine küstahlık yapıyorlar ve İran halkının devrimci direnişi ve gelişmesini engelleyebileceklerini hayal ediyorlar'' dedi.

İran Cumhurbaşkanı, ''İkinci Dünya Savaşında da zorba güçlerin İran'ı zafere giden yolda bir köprü gibi kullandıklarını, ancak sonraki süreçte veto hakkını ve tazminatı yine onların aldığını'' söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ''ABD ve diğer zorba güçler kitle imha silahlarından arındırılana dek diğer milletlerle birlikte mücadele edeceklerini'' söyledi.
Ahmedinejad, yurt ziyaretleri kapsamında gittiği Şiraz'da halka yaptığı konuşmada, dünyadaki mevcut durum, kitle imha silahları, İran-ABD ve Batı ile ilişkiler konusunda açıklamalarda bulundu.
"Dünyanın içler acısı bir halde olduğunu" belirten Ahmedinejad, ''insanlığın tüm sorunlarının temelinde gasp ve zulüm yapanların hakimiyetinin yattığını'' söyledi.
Ahmedinejad, enerji, medeniyet ve kültürün merkezi Orta Doğu'ya hakim olmak amacıyla işgal edilen Afganistan ve Irak'ta 1 milyona yakın insanın hayatını kaybettiğini ve milyonlarca insanın mülteci konumuna düşürüldüğünü kaydetti.

Savaş ve çatışmanın üçüncü ülkeye, Pakistan'a da yayıldığını ifade eden Ahmedinejad, ''Batılıların, demokrasi, insan hakları ve özgürlük sloganlarıyla yaptıkları katliamlar, tarihteki bütün canilerin ve katillerin yüzünü ak çıkardı'' ifadesini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı, Batılıları kast ederek, ''Birinci ve İkinci dünya savaşında 100 milyona yakın insan öldü. Bugün de daha büyük katliamlar peşindeler. Çünkü onlar peygamberlerin öğretilerini, adaletin ve insaniyetin yolunu kenara bıraktılar; nefislerine, dünyaperestliğe ve güce tabi oldular'' diye konuştu.
 

''Özgürlük, insan hakları, medeniyet, demokrasi iddiasında olanların, milletlerin kanını emdiğini'' belirten Ahmedinejad, ''Zorba güçlerin dünyadaki 100 yıllık hakimiyetleri sona ermek üzere. Bugün onlar yolun sonuna geldiler'' ifadesini kullandı.

''Her konuda çıkmaza girdiler"

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, insanlığın başına bela olan zorba güçlerin her konuda çıkmaza girdiğini ve sorunları daha karmaşık hale getirdiğini söyledi.

İran halkı aleyhinde son 30 yılda örgütlü şekilde komplolar ve planlar yapıldığını savunan Ahmedinejad, ''Bugün insanlık düşmanları günden güne zayıflıyor ve zelil oluyor. Her konuda çıkmaza girdiler. Zorba güçler, siyasi alanda da çıkmazdalar. Dünyadaki hiçbir sorunu çözmeye kadir değiller. 60, 100 yıllık sorunlar hala yerinde duruyor'' diye konuştu.

''Sorunlar onların müdahalesiyle daha kötü ve karmaşık hale geldi'' diyen Ahmedinejad, zorba güçlerin dünyaya hakim olmak için Güvenlik Konseyini kurduğunu ve veto hakkını elde ettiğini, ancak bu kurumun bugün itibarsız ve işe yaramaz hale geldiğini iddia etti.
Amerikalıların tarih bilmediği için Afganistan'ı işgal ettiğini ileri süren Ahmedinejad, bu ülkenin son 100 yılda İngilizler ve Ruslar tarafından işgal edildiğini hatırlattı ve ''İngiltere ve Sovyetler Birliği, Afganistan'ı rezil bir halde terk etmek zorunda kaldılar. Bugün Afganistan'da katliam yapanlar İngiltere ve Sovyetler Birliği'nden de daha rezil bir şekilde bu ülkeyi terk edecek'' diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, ''ülkesinin atom bombası peşinde olduğu'' yönündeki ABD ve Batılı ülkelerin iddialarını ''gülünç'' olarak değerlendirdi.

Amerikalı bir gazetecinin iddialara ilişkin belgeleri kendisine vermek istediğini söyleyen Ahmedinejad, ''O kağıt parçalarına bakmaya bile değmez, halkımız tekrarlanan ve işe yaramaz bu tür şakalara artık gülmüyor'' ifadesini kullandı.

ABD'nin söz konusu iddialarını eleştiren Ahmedinejad, ''ABD kim ki İran halkı hakkında görüş bildirsin'' dedi.

Akıl ve mantık ehli olduklarını, adalet istediklerini, sadece kendi haklarının peşinde olduklarını ve kimsenin hakkına göz dikmediklerini belirten Ahmedinejad, şunları söyledi:
''İran halkı, ebediyete kadar ne ABD'ye, ne onun hizmetçilerine ne de onların yedi sülalesine iç işlerimize karışma hakkı verecek. Bundan sonra biz hak talep edeceğiz. ABD'nin 8 bin nükleer başlıklı bombası var, bunlar mutlaka imha edilmeli. Siyonist rejimin (İsrail) 400'e yakın nükleer başlıklı bombası var, bunlar da mutlaka imha edilmeli. Onlar bilsinler ki, İran halkı ve bütün milletler ABD ve diğer zorba güçler kitle imha silahlarından tamamen arındırılana kadar direniyor ve direnecek.''

Ahmedinejad, İran'a yıl sonuna kadar fırsat verilmesiyle ilgili olarak da ''Onlar da kim oluyor, biz onlara fırsat veriyoruz ki, ahlak, edebiyat ve davranışlarını ıslah etsinler, aksi halde tüm haklarımızı onlardan alacağız'' ifadesini kullandı.

''İran halkı ve devletinin zayıf olduğunu hayal ediyorlar, şeytanlar da daha fazla baskı yapılması için onlara bu konuda rapor veriyor'' diye konuşan Ahmedinejad, çatışma ve kavgadan yana olmadıklarını belirtti ve Batı'ya hitaben, ''Ama bilsinler ki bugün İran halkı ve devleti geçen yıla göre on kat daha güçlüdür'' diye konuştu.

Hangi konuda ne yapacaklarsa açıkça ve korkmadan söylediklerini belirten Ahmedinejad, ''Atom bombası yapmak isteseydik, sizlerden korkmadan, onu ilan edecek mertliğe ve cesarete sahibiz'' dedi.

Amerikan yönetiminin Orta Doğu siyasetlerini eleştiren İran Cumhurbaşkanı, ''Açıkça ilan ediyoruz ve dünya da bilsin ki, İran halkı, ABD'nin Orta Doğu'ya hakim olmak istemesine karşıdır. Kavganın asıl sebebi şudur: ABD, Orta Doğu'ya hakim olmak istiyor, İran halkı buna engel oluyor. Onlar, nükleer enerjiyi, insan haklarını ve diğer şeyleri bahane ediyor. Dünya bilsin ki, İran ve bölge halkı, ABD'nin Orta Doğu'ya musallat olmasına izin vermeyecek'' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ABD ve Batı'yı eleştiren konuşması halk tarafından sık sık, ''İngiltere'ye ölüm'', ''ABD'ye ölüm'', ''İsrail'e ölüm'', ''Zorba güçlere ölüm'' sloganlarıyla kesildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler