AB'ye beyaz et ihracatında sorun

Uzun süren çalışmalardan sonra AB'ye bu yıl ısıl işlem görmüş beyaz et ihracatına başlayan Türk firmalarının, ''kavram kargaşası'' nedeniyle ihracatta sorun yaşadığı belirtildi.

Yayınlanma: 22.12.2009 - 10:27
Abone Ol google-news

İngiltere, Banvit'in gönderdiği ısıl işlem görmüş bir parti ürünü, ''Türkiye'nin kendi tavuk etini değil, onay verilmiş 3. ülkelerden veya AB'den aldığı tavuk etini ısıl işleme tabi tuttuktan sonra AB'ye ihracat yapabileceği'' gerekçesiyle geri gönderdi. Bunun üzerine Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayii A.Ş, dün, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP), sorun giderilene kadar AB ülkelerine sevkıyat yapmayacağı yönünde bir açıklama gönderdi. Açıklamada, ''AB yetkili otoritesi SANCO (Health and Consumer Protection-Sağlık ve Tüketici Dairesi) ile yapılan görüşmeler sonucunda, Türk firmaları çiğ piliç eti listesinde olmadıklarından dolayı, ısıl işlem görmüş piliç etinin de AB'ye sevk edilemeyeceğinin belirtildiği'' kaydedildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile SANCO arasındaki görüşmeler olumlu sonuçlandırılana kadar AB'ye sevkıyat yapılamayacağı kaydedildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, konu ile ilgili bir kavram kargaşası yaşandığını belirtirken, şu bilgiyi verdi:

''AB ile yaptığımız daha önceki görüşmelerde, bizim taahhüdümüz, onay alan firmalarımızın kendi ısıl işlem görmüş ürünlerini ihraç etmeleri yönünde. İngiltere, (Türkiye'nin sadece ısıl işlem yönünden onaylı olduğu, dolayısı ile AB'den veya AB'nin onayladığı 3. ülkelerden alınacak beyaz eti onaylı tesislerde ısıl işleme tabi tutup ihraç edebileceği) gerekçesiyle bir parti ürünü iade etmiş. Bu kabul edilebilir bir yorum değil.
Başka ülkelerden alınan beyaz etin Türkiye'de ısıl işleme tabi tutulup ihraç edilmesinin bir anlamı yok. Bizim taahhüdümüz bu yönde değil. Biz onlara, firmalarımızın kendi ürünlerini ısıl işleme tabi tutup ihraç edecekleri yönünde taahhütte bulunduk. Bu da onaylandı, ihracat başladı. Şimdi, yaşanan sorun nedeniyle Brüksel'deki arkadaşlar AB yetkilileri ile görüşüyor. Biz de bakanlık olarak görüşmek üzere randevu istedik. Ancak noel tatili nedeniyle randevu almakta zorlanıyoruz. En kısa sürede bu sorunu görüşmeye çalışıyoruz. Ancak bu tatil nedeniyle yılbaşından sonraya kalabilir. Bir kavran sorunu yaşanıyor gibi...''

 

Diğer ülkeleriyle sorun yok

İngiltere'de yaşanan olay dışında, diğer AB ülkelerine yönelik ihracatta bir sorun yaşanmadığını, firmaların sevkıyata devam ettiğini, bu yönde firmaların bakanlığa başka sorun iletmediğini kaydeden Pakdil, sorunu, bu dönemde Türkiye'de bulunan AB Gıda ve Veterinerlik Ofisi heyetine ilettiklerini, onların da ''Brüksel ile konuyu değerlendireceklerini'' söylediklerini belirtti.

Sektör yetkilileri de Türkiye'deki beyaz et sektörünün, üretim, tesis ve işleme açısından birçok AB ülkesinden daha iyi durumda olduğunu belirtirken, AB'nin tesislere onay verirken, bir bütün olarak onay verdiğini, sadece ısıl işlem için onay vermediğini vurguladılar. Türkiye'nin AB'den veya AB'nin onayladığı 3. ülkelerden çiğ tavuk eti alıp sadece ısıl işleme tabi tutup AB'ye ihracat yapmasının sektör açısından bir anlamının olmadığını kaydettiler.

AB, ısıl işlem görmüş tavuk ürünlerinin ihracatı konusunda Keskinoğlu, Banvit, Şenpiliç, Beypiliç, Erpiliç, Şekerpiliç, Pınar Hindi, CP firmalarına onay vermişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon