Elektromanyetik dalgaların etkileri

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, ''Yüksek düzeydeki elektromanyetik enerji insanlarda kısa vadede baş ağrısı, göz yanması, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi ve gece uykusuzluğuna, uzun vadede ise moleküler ve kimyasal bağlar, hücre yapısı ile bağışıklık sisteminin zarar görmesine neden oluyor'' dedi.

Yayınlanma: 22.12.2009 - 15:32
Abone Ol google-news

Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Grubu'nca bir otelin toplantı salonunda düzenlenen konferansta konuşan Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, elektromanyetik enerjinin insanlar ve cihazlar üzerindeki etkilerini anlattı.

Yüksek düzeydeki elektromanyetik sinyallerin hayvanları olumsuz etkilediğini ifade eden Şeker, şöyle konuştu:
''Normal şartlar altında arılar ve kuşlar kendi aralarında haberleşiyor. Bu ortama siz o hayvanların yaydığından bin kat daha fazla sinyal verirseniz, sinyal seviyesini yükseltirseniz hayvanlar haberleşemez. Arılar kovandan çıkar ve yoğun manyetik alanın bulunduğu bir bölgeden geçerse kovanla haberleşemez. Kuşlarla ilgili yapılan bir çalışma göstermiştir ki serçeler ve güvercinler baz istasyonlarından kaçıyor, baz istasyonları kaldırıldığında geri geliyor. Dikkat edin, baz istasyonlarının olduğu yerde kuşları fazla göremezsiniz.''

Yüksek düzeydeki elektromanyetik enerjinin kısa vadede hissedilen etkilerinin baş ağrısı, göz yanması, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi ve gece uykusuzlukları olduğuna işaret eden Şeker, uzun vadede hissedilen etkilerinin ise moleküler ve kimyasal bağlar, hücre yapısı ile bağışıklık sisteminin zarar görmesi olduğunu söyledi.

Şeker, elektromanyetik enerjiye maruz kalan insanların vücut ısısında bazı parametrelere bağlı olarak hastalık olmadığı halde 0,5 ile 2 derece arasında artış meydana geldiğini, bu durumun doğal dengeyi bozduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler