ABD'den kriz planı

Yaşanan krizden çıkış yolları arayan Bush hükümeti, bankaları riskli kredilerden kurtarmak için yeni bir plan üzerinde çalışıyor. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson üzerinde çalıştıkları planın kongrenin onayından geçmesi gerektiğini belirtti. Hükümetin yeni bir plan üzerinde çalıştığı haberinin duyulması üzerine New York Borsası yükselişe geçti.

Yayınlanma: 19.09.2008 - 08:10
Abone Ol google-news

ABD yönetimi, bankaları riskli kredilerden kurtarmak için yeni bir plan üzerinde çalışıyor. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, yaptığı açıklamada, şu anda sistematik risklerin giderilmesi ve sermaye piyasalarındaki gerilimin giderilmesi üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

Sermaye piyasalarındaki gerilimin asıl kaynağının gayrimenkuldeki düzeltme olduğunu belirten Paulson, bu soruna hızlı bir çözüm bulmak için toplandıklarını kaydetti. Paulson, planın, kongrenin onayından geçmesi gerektiğini söyledi.

Paulson ve Amerikan Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, kongre liderlerini seçenekler hakkında bilgilendirdiler.

George Bush yönetiminin, yüksek riskli tutsata (mortgage) dayalı riskli kredilerle ilgili yeni bir plan üzerinde çalıştığı haberleri üzerine, dün akşam saatlerinde New York Borsası 400 puandan fazla yükseldi.

Piyasaların toparlanmasına yardımcı olmak adına, ABD Sermaye Piyasası Kurulu (SEC), yatırımcıları ve piyasaları korumak amacıyla mali kuruluşların açığa satışını geçici olarak yasakladı.

SEC'in internet sitesinde yapılan açıklamada, 799 mali kuruluşun açığa satış işlemlerinin bugünden itibaren yasaklandığı, 2 Ekim'e kadar sürecek bu yasağın gerekirse 10 gün daha uzatılabileceği bildirildi.

Açıklamada, SEC, menkul kıymetler piyasasının bütünlüğünü korumak ve yatırımcı güvenini desteklemek için mali şirketlerin açığa satışını yasaklayan İngiltere Mali Hizmetler Kurumu ile uyum içinde hareket edeceği belirtildi.

SEC Başkanı Christopher Cox, ''Komisyon, sermaye piyasalarını ve yatırımcıları tehdit eden piyasa manipülasyonuyla mücadelede cephaneliğindeki her silahı kullanacak. Mali kuruluşların açığa satışının geçici olarak durdurulması kararı piyasalarda dengeyi sağlayacak'' dedi.

Cox, kararın iyi işleyen piyasada gerekli olmayacağını ve ABD Merkez Bankası (FED), Hazineve Kongre'nin aldığı kararların pir parçası olarak geçici bir adım olduğunu belirtti.
İngiltere Mali Hizmetler Kurumu da dün mali kuruluşların açığa satış işlemlerini dört aylığına yasaklamış, bu düzenleme sonunda bankacılık hisseleri yüzde 40'a varan oranlarda değer kazanmıştı.

İrlanda da açığa satışları yasaklamış, Avustralya ise garantisiz açığa satışları gelecek hafta pazartesi gününden itibaren yasaklayacağını açıklamıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler