Economist: AKP o kadar da 'Ak' değil

Deniz Feneri davasıyla ilgili AKP'nin tutumu Avrupa basınında da geniş yer tutuyor. The Economist dergisi, AKP'nin, kısaltmasının 'beyaz' anlamına gelmesiyle övündüğünü ancak bu durumun değiştiğini belirtti: "Bir dizi yolsuzluk iddiaları, AK Parti'nin dürüstlük imajını kirletiyor." The Times ise, "Türkiye'deki iktidardaki parti, bir yıldan az bir süre içerisinde ikinci defa kapatma davası ile karşı karşıya kalabilir" diye yazdı.

Yayınlanma: 19.09.2008 - 09:20
Abone Ol google-news

İngiltere’de yayımlanan haftalık The Economist dergisinin son sayısında Deniz Feneri davasına ilişkin “O kadar ak değil mi?” başlıklı bir analize yer verildi. Türkiye’de hükümet yolsuzlukları iddialarına ilişkin artan bir kavganın yaşandığı belirtildiği analizde şunları yazıldı:

“Türkiye’de iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi (AK), kısaltmasının Türkçede ‘beyaz’ veya ‘temiz’ anlamına gelmesiyle övünmeyi seviyor. Ancak artık değil. Bir dizi yolsuzluk iddiaları, AK Parti’nin dürüstlük imajını kirletiyor.”

The Economist, Deniz Feneri kuruluşunun, karıştığı skandal ile ilgili olarak “çok çamur” atıldığını belirtirken Almanya’daki mahkemenin, Deniz Feneri davasının 3 sanığını 18.6 milyon Avroyu hortumlamaktan mahkum ettiğine dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “muhalifleri”nin paranın bir bölümünün, hükümete yakın Kanal 7’ye aktarıldığını öne sürdüklerini kaydeden dergi, ancak mahkemenin, AK Parti ile bir bağlantıya ilişkin kanıt bulmadığını da belirtti. İngiliz dergi, Erdoğan ile Doğan grubu arasındaki tartışmalara da yer verdiği analizinde Başbakan Erdoğan’ın kullandığı ifadelere ilişkin olarak adı açıklanmayan bir Avrupalı Büyükelçisine aften “Acaba oruç, sinirlerini bozmuş olabilir mi?” diye yazdı.

AKP’nin geçen Temmuz ayında kapanmaktan kıl pay ile kurtulduğunu anımsattıktan sonra dile getirilen bazı yolsuzluk iddialarının sonuç vermeye başladığı belirtilen analizde Şaban Dişli'nin AKP’deki görevinden istifa etmek zorunda kaldığına dikkat çekti.

The Economist, Ali Bulaç’ın Deniz Feneri olayının “travma” yarattığı açıklamasını aktardığı analizinde Çalık Holding’in kısa bir süre önce bir devlet bankasının verdiği “cömert” kredi ile Türkiye’nin ikinci büyük medya grubunu satın aldığını, Erdoğan’ın 29 yaşındaki damadının da “Çalık’ın Ceo’su” olduğunu yazdı. Dergi, şu değerlendirmeyi de yaptı: “Gürültüye karşın anketler, Erdoğan’ın yüzde 50 civarındaki popülaritesiyle rakiplerinin açık farkla önünde gittiğini gösteriyor. Doğan Holding hisselerinin değeri ise, büyük ölçüde düştü.”

Times: AKP yeni bir kapatma davasıyla karşı karşıya kalabilir

Deniz Feneri sorununu da değerlendiren İngiliz The Times gazetesi, olayın, Türkiye’de yeni “siyasi çalkantılar”ı yaratabileceği yorumunu yaptı. Gazete “Türkiye’de iktidardaki parti, bir yıldan kısa bir süre içinde ikinci defa bir kapatma davası ile karşı karşıya kalabilir” dedi.

Gazete şöyle devam etti:

“Ön soruşturma olsa da ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hakkında resmi bir davanın bulunmamasına karşın hukuk uzmanları, mahkemenin, Almanya’da faaliyet gösteren Deniz Feneri Vakfı’ndan zimmete geçirilmiş para aldığını kanıtlaması halinde otomatik olarak kapatabileceğini söylüyorlar.”

AKP’nin söz konusu vakıf ile bir bağ olduğunu reddettiğine dikkat çeken gazete, Deniz Feneri olayının, Erdoğan ile Doğan grubu arasında “zararlı” olabilecek bir kavga alevlendirdiğini kaydetti. The Times, AKP’nin Temmuz ayında kıl pay ile kurtulduğu kapatma davası ile parti ile laik sistem arasındaki “altı yıllık güç mücadelesinin doruğa ulaştığı"nı savunarak “Şimdi ise kapatma olasılığının yeniden ortaya çıkması, savaşın sona ermekten uzak olduğunun işaretidir” yorumunu yaptı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon