Rusya'ya VIP geçiş

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında, ''Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesine'' yönelik dün akşam imzalanan protokolle ilgili basın toplantısı düzenledi. Protokole göre, Rusya'ya ihracat yapan firmalardan, ürünlerine ilişkin bilgileri önceden verenlere Rusya'ya geçiş kolaylığı sağlanacak.

Yayınlanma: 19.09.2008 - 09:35
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan gümrük protokolüne göre, ''Basitleştirilmiş Gümrük Hattı''nın (BGH) gönüllülük esasına dayalı olarak, Türk ve Rus firmalarına uygulanacağını belirterek, ''Rusya'ya ihracat yapan firmalardan, ürünlerine ilişkin bilgileri önceden verenler, tabiri caizse VIP uygulamasıyla Rusya'ya girecek'' dedi.

Hayati Yazıcı, Rusya ile protokolün dün akşam imzalandığını anımsatarak, protokole göre, BGH'nin tüm taşıma türlerini ve malları içerecek genel bir uygulama olacağını söyledi.

BGH'nin, şeffaf, öngörülebilir olacağını ve ayrımcılık içermeyeceğini kaydeden Yazıcı, BGH uygulamalarının Türkiye ve Rusya'ya karşı herhangi bir haksız rekabete yol açmayacağını bildirdi.

Yazıcı, BGH uygulamasının, firmaların gönüllü katılımını öngördüğünü ve sisteme girmeyen firmalar için ayrımcı ve haksız rekabet unsurları içermemesini esas aldığını ifade ederek, ''Protokole göre, BGH gönüllük esasına dayalı olarak, Türk ve Rus firmalarına uygulanacak. Rusya'ya ihracat yapan firmalardan, ürünlerine ilişkin bilgileri önceden verenler, tabiri caizse VIP uygulamasıyla Rusya'ya girecek'' dedi.

Bu çerçevede, ''fatura ve gümrük tarife bilgisini'' veren firmalara, Rusya gümrük idarelerinde birtakım kolaylıklar sağlanacağını ifade eden Yazıcı, bu kolaylıkları şöyle sıraladı:

''-BGH'ye dahil olmayan Türk ve Rus şirketleri ile Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu'nda gümrük beyanı yapan diğer şirketlere kıyasla gümrük noktalarında öncelik geçiş,

-Uygun olduğu durumlarda ayrı hatların kullanımı yoluyla gümrükleme zamanının kısalmasına yol açacak şekilde kolaylaştırılmış gümrük işlemleri,

-Kaçakçılık ve gümrük suçları ile mücadele gereklilikleri dışında gümrük muayenesinden muafiyet,

-BGH'ye katılan firmalara dış ticaret operasyonlarında banka garantisini kullanma imkanı,

-BGH'ye katılan şirketlerin eksik belge sunması ve bilahare bu eksik belgeleri tamamlayacaklarına dair taahhütte bulunmaları halinde kargo beyannamelerinin tarafların gümrük idarelerince kabul edilebilmesi.''

Bakan Yazıcı, taşıma belgelerinde ''TIR karnesi, hava konşimentosu, CMR'' gibi yer alan bilgileri önceden veren firmalara, yapılacak belge kontrolünde, sunulan belgelerin uygun olması halinde fiziki gümrük kontrolü yapılmayacağını söyledi. Yazıcı, bu kontrolün gerekmesi halinde gümrük işlemlerinin, yığılmaları azaltmak amacıyla en kısa sürede tamamlanacağı, rutin ve makul bekleme sürelerini aşmayacağını kaydetti.

Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisinin protokolün onaylanmasını beklemeden çimento, mineral gübreler, araba parçaları, alüminyum hariç adi metaller, karton ve karton mamulleri ve oyuncak gibi eşyaların pozisyonlarının risk profilinden çıkarılması yönünde karar aldığını bildiren Yazıcı, ayrıca Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisinin tütün, sirke, canlı hayvan ve hayvansal ürünler, bitkisel gıdalar, hazır gıdalar ve her türlü içecek ile eczacılık ürünleri, maden cevheri gibi eşyaların da risk profilinin eklenmesinin planlanmadığını bildirdiğini ifade etti.

Yazıcı, bir soru üzerine, protokol onaylanıncaya kadar söz konusu altı kalem ürün dışında, Rusya gümrüklerindeki mevcut uygulamanın devam edeceğini kaydetti.

Başka bir soru üzerine protokolün onay işlemlerinin bir hafta, 10 gün içinde tamamlanacağını belirten Yazıcı, protokolün iki taraftaki onay süreci tamamlandıktan sonra yürürlüğe gireceğini vurguladı.

Protokolün imzalanmasının önemli ancak tarafların protokolü uygulamasının çok daha önemli olduğuna dikkati çeken Yazıcı, protokolün uygulamasının, 3 ay içinde tekrar yapılacak görüşmelerle detaylandırılacağını söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler