Türk-İş miting kararı aldı

TÜRK-İŞ, bugün gerçekleştirdiği Başkanlar Kurulu toplantısında emek ve meslek örgütlerinin katılımıyla geniş katılımlı bir dizi miting düzenleme kararıyla, 8 Ocak, 15 Ocak ve 22 Ocak tarihlerinde AKP İl Başkanlığı binası önünde kitlesel basın açıklaması yapma kararı aldı.

Yayınlanma: 30.12.2009 - 08:30
Abone Ol google-news

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 16 gündür eylem yapan TEKEL işçileriyle ilgili durum değerlendirmesi amacıyla yaptığı toplantı sonunda bir bildiri yayınladı.

Toplantı sonunda yayınlanan bildiride, 8 Ocak, 15 Ocak ve 22 Ocak tarihlerinde "çalışmama hakkını" kullanarak AKP il Başkanlığı binası önünde kitlesel basın açıklamaları yapılacağı bildirildi. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu bildirisinde, TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu'nun belirleyeceği tarih ve yerlerde diğer emek ve meslek örgütlerinin davet edilmesiyle geniş katılımlı bir dizi miting düzenleneceğini açıkladı.

Bildiride, 2009 yılının çalışanlar açısından "tüm zamanların en kötü yılı" değerlendirmesinde bulunularak, bu yaklaşımların devam etmesi durumunda 2010 yılında Türkiye'deki toplumsal dengelerin daha da bozulacağı uyarısı yapıldı. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu bildirisinde, alınan zam kararlarının yeni yıla ilişkin umutları ilk günden kırdığı da savunularak, halkın yeni zamlarla bunaltılmaması gerektiği belirtildi.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu bildirisinde, çalışma yaşamını düzenleyen yasalarda değişiklik yapılmasını isteyerek, TEKEL işçilerinin ve itfaiye işçilerinin mücadelesi ile Şeker-İş Sendikası'nın özelleştirmelere karşı düzenlediği mitingleri desteklendiği açıklandı.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu bildirisinde, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı ve hükümeti işçilere ve sendikalara karşı dostça yaklaşmaya ve onların istek ve taleplerine duyarlı olmaya da çağrıldı.


Altı Nokta Körler Derneği'nden işçilere destek

Altı Nokta Körler Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Demirok ve beş üye, Tekel işçilerine destek amacıyla Ankara'ya yürüyüş başlattı.

Demirok, yürüyüşe başlamadan önce Şişli'de bulunan şube önünde yaptığı açıklamada, kendisinin de görme engelli olarak Tekel işçiliği yaptığını belirterek, Ankara'da eylem yapan işçi arkadaşlarının yanında olmak için yürüyüşe geçeceklerini bildirdi.

''Tekel işçisi olarak sokağa atılmayı değil, başka kurumlara atanmayı bekliyoruz'' diyen Demirok, sendika ile diğer demokratik kitle örgütlerinden destek beklediklerini ifade etti.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise Demirok'tan yürüyüşün bu hava koşulların da yapılmayarak belli bir noktadan sonra ertelenmesini rica ederek, ''Hak aramak önemli, ama sizin sıhhatiniz de önemli. Onun için ben buradan Ankara'ya sesleniyorum. Tekel işçilerimizin mağduriyetini önlememiz lazım. Özellikle yeni bir yıla girerken sosyal devletin çalışanlarıyla barış içinde olması lazım'' diye konuştu.

Grup, daha sonra açtıkları pankartlarla yürüyüşe geçerek Boğaziçi Köprüsü'ne geldi. Yaya olarak köprüyü geçmek isteyen grup, polislerce engellendi.

Bunun üzerine özel araçlarına binerek köprüyü geçen grup, Tekel işçilerinin eylem yaptığı Kartal Cevizli'deki sigara fabrikasına ulaştı.

Burada alkış ve sloganlarla karşılanan grup adına açıklama yapan Murat Demirok, ''Bizler görmeyen gerçek görme engellileriz, ama bizleri görmeyen beyinler kördür. Sizin mücadeleniz bizi daha çok yüreklendiriyor. Sonuna kadar yanınızdayız'' dedi.
Grup, daha sonra Ankara'ya doğru yürüyüşü sürdürdü.


CHP'den işçilere destek ziyareti

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, destek ziyaretinde bulunduğu TEKEL işçilerine ''Tüm Türkiye arkanızda. Bu mücadele, Türkiye'nin simge bir mücadelesi oldu'' dedi.
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, CHP Ankara İl Başkanı Ali Yıldız'ın da aralarında bulunduğu bir grup CHP'li, Türk-İş Genel Merkezi önünde eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerini ziyaret etti.

Okay, burada yaptığı konuşmada, TEKEL işçilerinin mücadele kararlılığının 15 günü aşkın süredir devam ettiğini söyledi. TEKEL işçilerinin kara kışta emek ve hak mücadelesi için Ankara'ya geldiğini belirten Okay, ''Sizin bu mücadelenize karşın siyasi iktidar 'Biz bunları püskürtürüz. Ankara'ya sokmayız' dedi. Ama siz Abdi İpekçi'de bir aradaydınız. Yüzünüze biber gazı sıktılar, copla saldırdılar. Ama siz dimdik ayaktasınız'' diye konuştu.

TEKEL işçilerinin mücadelesinin tüm Türkiye'ye örnek olduğunu ifade eden Okay, bütün Türkiye'nin TEKEL işçilerinden bahsettiğini söyledi. Okay, ''Yetimlerin hakkını kimlerin yediğini en iyi TEKEL işçisi biliyor. TEKEL'in fabrikalarının içki bölümlerini satıp nasıl milyonları çarçur ettiklerini, tütünü satıp nasıl milyar dolarları çarçur ettiklerini en iyi tekel işçisi biliyor'' dedi.

İçinde bulunulan Muharrem ayında yurdun dört bir yanından TEKEL işçilerinin Ankara'ya geldiğini belirten Okay, ''Siz zulmedenlere, zalimlere karşı bu kararlı mücadelenizi sürdürüyorsunuz'' ifadesini kullandı.

Okay, bir işçinin ''Buraya gelemeyen vekiller nerede?'' diye sorması üzerine,''Gelecek yüzleri mi var? Nasıl gelsinler buraya?'' karşılığını verdi.

CHP'nin, mücadelelerinde sonuna kadar işçilerle beraber olduklarını söyleyen Okay, işçiler ne bedel ödeyeceklerse kendilerinin de o bedeli ödemeye hazır olduklarını ifade etti. ''Tüm Türkiye arkanızda. Bu mücadele, Türkiye'nin simge bir mücadelesi oldu'' diyen Okay, ''Bir direniş kararlılığı oldu. ülkede ilk defa işçi kesim böyle dimdik ayakta duruyor. Bunun için tekel işçilerinin aynı bir özelliği var'' diye konuştu.

Muharrem ayının geleneksel yiyeceği aşurenin pek çok malzemeden oluştuğunu anlatan Okay, ''Hepsi bir araya gelince başka bir tat oluyor. O, işte bir birlik, bir beraberlik, işte bir açılım...'' değerlendirmesinde bulundu.

Okay, konuşmasının ardından gazetecilerin, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki aramalara ilişkin bir sorusu üzerine, devam eden bir süreçle ilgili yorum yapmanın yanlış olacağını söyledi.

Diğer ziyaretler

Sanatçılar Yavuz Bingöl ve Saadet Işıl Aksoy da TEKEL işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Yavuz Bingöl ''sıkıntılarına ortak olmak ve direnişlerine destek vermek için geldiklerini'' dile getirdi.

Öte yandan, lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan bir grup ile Emekli-Sen'e üye bir heyet de işçileri ziyaret etti.

İşçilere destek ziyaretinde bulunan merhum Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit, verilen hakların geri alınamayacağını belirterek, işçilere mücadeleye devam etmeleri çağrısında bulundu. Ecevit, verdiği desteğin simgesi olarak bir mum yaktı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Derneği ve Sağlık Emekçileri Sendikası yetkililerinden oluşan bir heyet, işçileri ziyaret etti.

TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, burada yaptığı konuşmada bugün sağlık alanındaki sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri olarak 2009 yılında sağlık alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.

Sağlık sorunlarını değerlendirdikten sonra TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla Türk-İş Genel Merkezi'ne geldiklerini belirten Bilaloğlu, kendi mücadelelerinin anlamlı olması için TEKEL işçilerinin yanında olmaları gerektiğini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler