'Dostlar'ın buluşması

BM Genel Kurulu'na katılmak için ABD'ye gidecek olan Cumhurbaşkanı Gül, burada Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen kültür merkezinin vereceği iftara da katılacak. "3. geleneksel dostluk yemeğine" ABD'nin New York ve New Jersey eyalet senatörlerinin yanı sıra Gülen cemaatine yakın olan akademik çevrelerden ve sanat dünyasından isimler de davet edildi.

Yayınlanma: 19.09.2008 - 10:14
Abone Ol google-news

BM Genel Kurulu’na katılmak için ABD’ye gidecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül burada Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen kültür merkezinin vereceği iftara da katılacak. İftar yemeğine ABD’nin New York ve New Jersey eyalet senatörlerinin yanı sıra Gülen cemaatine yakın olan akademik çevrelerden ve sanat dünyasından isimler de davet edildi.

Cumhurbaşkanı Gül, BM 63. Genel Kurulu için gideceği New Yorkta, Fethullah Gülene yakınlığı ile bilinen New York Türk Kültür Merkezinin (New York Turkish Cultural Center) düzenlediği 3. geleneksel dostluk yemeğinekatılacak.

Edinilen bilgilere göre 25 Eylül akşamı New Yorkun ünlü Waldorf Astoria Otelinde düzenlenecek olan yemek ramazandan dolayıiftar olarak gerçekleştirilecek. Yemeğe Cumhurbaşkanı Gülün yanı sıra Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve eski ABD başkanlarından Bill Clinton da katılacak. İftar yemeğine ABDnin New York ve New Jersey eyalet senatörlerinin yanı sıra Gülen cemaatine yakın olan akademik çevrelerden ve sanat dünyasından isimler de davet edildi. İftarda Gül ve Clintonın birer konuşma yapması programlanırken, Gülün konuşma çerçevesinin de, Gülen cemaatinin söylemlerine yakın olarak kültürlerarası sevgi, hoşgörü ve diyalog şeklinde belirlendiği öğrenildi. Gülün konuşmasında, Türkiyenin uzlaştırıcı yönünü öne çıkaracağı belirtildi. Gecede Ömer Faruk Tekbilek&Ensemble konuklara bir dinleti sunacak.

Gülen Cemaatinin geçen yıl da düzenlediği dostluk iftarına New York Senatörü Hillary Clinton ve Başbakan Erdoğan da katılmıştı. Geçen yılki yemekte yaklaşık bin kişi buluşmuştu. Cemaat, geçen yılki yemekte Hillary Clintonın başkanlık seçim kampanyası için 250 bin dolar da bağış toplamıştı.

Gülen cemaatine yakınlığı ile bilinen Türk Kültür Merkezinin içinde, İşadamları Merkezi, Türkçe Kurs Merkezi, Kadın Kolları ve Kültürlerarası Diyalog Merkezi olmak üzere dört ayrı birim bulunuyor. Kadın Kolları, her yıl 8 Martta Zübeyde Hanım Sevgi Ödülü veriyor. Müslüman, Hıristiyan ve Musevi din adamlarına yönelik aylık Halil İbrahim Sofrası yemekli toplantıları yapılıyor. Geçen sene Columbia ve Georgetown üniversiteleri ile birlikte Türkiyede din konulu 2 günlük bir konferans düzenlenmişti. Türkiyenin Amerikadaki lobi faliyetlerini de büyük ölçüde bu kuruluş yürütüyor.

Türkiyenin 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği için yapılacak oylama öncesinde Gülün New Yorktaki temasları büyük önem taşıyor. Konseyin 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) ve 2 yıllığına seçilen 10 geçici üyesi bulunuyor. BM kulislerinde kararın son derece önemli olduğu konuşulurken pek çok öneri içinde Konseye yaklaşık 7 yeni daimi üye seçilmesi teklifi daha fazla rağbet görüyor. Bu aday ülkeler arasında Japonya, Almanya, Hindistan, Brezilya ve bir Afrika ülkesinin adları geçiyor. Türkiyenin 2009-2010 yılları için aday olduğu seçimlerin de ekim ayı ortalarında yapılması bekleniyor.

Gülen cemaatinin geçen yıl düzenlediği dostluk iftarına New York Senatörü Hillary Clinton ve Başbakan Erdoğan da katılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler