Putin'in kriz açıklaması

ABD'de yaşanan ekonomik krizin etkileri Rusya'da yoğun olarak yaşandı. Moskova borsası işlemlerini 2 gün durdurma kararları aldı. Alınan önlemlere rağmen panik havasından çıkamayan Rusya'da, Başbakanı Vladimir Putin açıklama yaptı. Putin açıklamasında, Moskova borsasının çok kısa sürede eski gücüne döneceğini belirtti. Açıklama sonrasında Moskova borsasının hızlı yükseliş sebebiyle kapatıldığı bildirildi.

Yayınlanma: 19.09.2008 - 10:32
Abone Ol google-news

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rus borsasının çok kısa sürede eski gücüne döneceğini söyledi.

Putin, Rusya'nın sayfiye kenti Soçi'deki Uluslararası Soçi Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, yüzde 50'den fazla düşüş yaşadığı için işlemlerin 2 gün durdurulduktan sonra bugün tekrar başladığı Rus borsasına yönelik kaygıları gidermeye çalıştı.

Konuşmasında, Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Rus finans sisteminin dış yardıma ihtiyacı olmadığını söyledi.

Putin, Uluslararası Soçi Yatırım Forumu'nda yaptığı konuşmada, Rus ekonomisinin dünyanın 7'nci büyük ekonomisi olduğunu belirterek, ''Finans sisteminin dış yardıma ihtiyacı yok. Bu durumu Rusya ve dünya borsalarındaki son durum da kanıtladı'' diye konuştu.

Rus borsasında yaşanan krizin aşılması için hükümetin ciddi adımlar attığını ifade eden Putin, ''Banka sisteminin yanı sıra ticari ve fon borsaların geliştirilmesi, vergi yasalarının kolaylaştırılması, hisse senetlerine yatırımlar yapılması Rusya'da kurulması öngörülen uluslararası finans merkezi yönünde atılmış ciddi adımdır'' dedi.

Borsada çalışan kişiler için gelir vergisinin iptal edilmesi yönünde ilke kararı alındığını hatırlatan Putin, Rusya'nın yabancı yatırımları çekmek istediğini ve Rus şirketlerinin de yabancı pazarlara girişinin kolaylaştırılmasından yana olduğunu kaydetti.

Rusya'daki bir çok enerji şirketine ait hisselerin büyük bölümünün yabancı yatırımcılara ait olduğunu belirten Putin, Rus şirketlerinine yabancı pazarlarda benzer pozisyonda bulunabilmesi için izin verilmesi gerektiğini söyledi.

Rusya borsasının eski güçlü günlerine çok kısa sürede döneceğine emin olduğunu söyleyen Putin, ''Bunun parametleri değişik şekilde yorumlanabilir ancak benim bakışım, bugün borsanın ve buradaki şirketlerin işlem gördüğü değerlerin son derece küçümsendiği yönünde. Genel olarak borsada yatırımcılar için güvenli bir zemin var. Rusya dünyanın 7'nci büyük ekonomisi'' dedi.

Rusya'daki gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) son 10 yılda her yıl yüzde 7 civarında artış gösterdiğini kaydeden Putin, ''Yine bu dönemde insanların gelirleri de yıllık yüzde 10 civarında artış gösterdi'' diye konuştu.

Açıklamadan sonra, Moskova Menkul Kıymetler Borsası, endekslerin çok hızlı yükselmesi nedeniyle geçici olarak yeniden kapatıldı.

Çarşamba gününden bu yana geçici olarak kapatılan MICEX ve RTS endeksleri, bugün sabah saatlerinde, borsa kuralları gereği açılışın ardından bir saat süresince kapatılmıştı.

Süre sonunda açılan MICEX Endeksinin yüzde 25,4, RTS endeksinin ise yüzde 20,2 oranında yükselmesinin ardından borsa yeniden geçici kapatıldı.

 

 

 


 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler