ALES başvuruları başlıyor

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) Sonbahar Dönemi için başvurular 22 Eylül-15 Ekim 2008 tarihleri arasında yapılacak. 2008-Sonbahar Dönemi ALES, 16 Kasım'da belirlenen okullarda gerçekleştirilecek. Adaylar, baş vuru işlemleri için 40 YTL sınav ücretini bankalara yatırılacak.

Yayınlanma: 19.09.2008 - 13:12
Abone Ol google-news

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) yapılan açıklamaya göre, başvurmak isteyen adaylar, kılavuzu ve aday bilgi formunu 22 Eylül 2008 tarihinden itibaren ''www.osym.gov.tr'' internet adresinden ulaşabilecekler. Ayrıca kılavuz dağıtımı yapılmayacak.

Adaylar, başvuru işleminden önce 40 YTL sınav ücretini bankaya yatıracaklar.
Elektronik ortamda yapılacak başvurular, 2007-2008 ALES'e giren adaylarca internet aracılığıyla, bu sınava başvurmamış adaylarca ise başvuru merkezleri aracılığıyla gerçekleştirilecek. Başvuruda 3 YTL başvuru hizmeti ücreti ödenecek.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ALES'e girmek gerekiyor. Sınavda 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılacaklar.

ALES'e, bir lisans programından mezun olabilecek durumdakiler ve lisans programlarını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar da başvurabilecek. ALES'e yabancı uyruklular da girebilecek.

 

Sınav

2008-Sonbahar Dönemi ALES, 16 Kasımda Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Zonguldak, Lefkoşa ve Bişkek'te yapılacak.

Sınavda adaylara sayısal ve sözel bölümden oluşan yetenek testi uygulanacak. Türkçe yapılacak sınavda her bir aday için sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı üç ayrı ALES puanı hesaplanacak ve sonuçlar adayların adreslerine sınav sonuç belgesiyle duyurulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler