Meteorolojiden kar uyarısı!

Yurdun birçok bölgesinde etkili olan şiddetli lodos, yerini yarın kara bırakacak. Sıcaklıkların 10-15 derece düşmesi bekleniyor.

Yayınlanma: 02.01.2010 - 06:57
Abone Ol google-news

Yurdun büyük bölümü bugün yağış ve kuvvetli lodos etkisi altındaydı...

 

Tekirdağ'da lodos

Gece Şarköy sahillerinde demirleyen gemilerde bulunan personel, yer yer 3 metreye ulaşan dalgalar nedeniyle karaya çıkamayarak geceyi gemilerde geçirdi. Sabah lodosun etkisini azaltmasının ardından yerli ve yabancı bandıralı 20 şilep ve tanker Şarköy'den demir alarak boğazlardan geçmek üzere rotalarına göre hareket etti. 11 gemi ise hava koşullarının daha da iyileşmesi için Şarköy'de demirli bekliyor. Lodos, balıkçıları da olumsuz etkiledi. Meteorolojinin uyarılarını dikkate alan bazı balıkçılar denize açılmadı. Marmara Denizi'nde balık avında tekneler de geriye dönerek Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarına demirledi.
 

Elektrik direkleri yıkıldı, camlar kırıldı

Marmara Denizi'nde gece boyunca süren lodos, Şarköy sahilinde bulunan mendirekteki elektrik direğini devirdi. Dalgaların sahilde bulunan taşları caddelere taşıması dolayısıyla Sarıcapaşa Caddesi'nde araç trafiğinde zaman zaman aksamalar meydana geldi. Malkara ilçesindeki ise lodos, çatılara ve ev camlarına zarar verdi. Gazibey Mahallesi'nde bakkal dükkanı işleten Fahrettin Cambaz'ın iş yerinin çatısındaki kiremitler düştü ve camlar kırıldı. Belediye ekipleri, ilçe merkezinde çatısı kalkan ve camları kırılan binaların çevresinde güvenlik önlemi aldı.

 

Kocaeli'de fırtına

Kocaeli'de saatteki hızı 58 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Derince ilçesinde ağaç devrildi, bazı iş yerlerini su bastı. Alınan bilgiye göre, dün öğle saatlerinden itibaren etkili olan ve saatteki hızı zaman zaman 58 kilometreyi bulan fırtına, Derince ilçesinde bir çam ağacının devrilmesine neden oldu. Ağaç, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerce motorlu testereyle kesilerek, kaldırdı. İzmit Körfezi'nde ise oluşan yüksek dalgalar sonucu bazı yerlerde sahil şeridi su altında kaldı, buralarda bulunan iş yerleri zarar gördü.

Öte yandan, fırtına nedeniyle İzmit Körfezi'nde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne ait yolcu vapuru seferlerine de geçici olarak ara verildiği öğrenildi. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, fırtınanın akşam saatlerinde etkisini kaybedeceğini bildirdi.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Karadeniz'de etkili lodos

Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde saatteki hızı zaman zaman 95 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle deniz ulaşımında aksamalar yaşanıyor. Marmara Bölgesi'nde etkili olan şiddetli lodos Karadeniz'de de etkili olmaya başladı. Şiddetli rüzgar nedeniyle yük gemileri ve Karadeniz'de Güney Akım Doğalgaz Boru Hattı projesi için fizibilite çalışması yapan Piri Reis Araştırma Gemisi ile hamsi avına çıkan balıkçı tekneleri İnebolu Limanı'na sığındı. Limanın dışında demir atmak zorunda kalan 4 yük gemisi de yoluna devam edemiyor. Limana girmeyen gemiler fırtınanın dinmesini bekliyor.

 

Manisa'da şiddetli yağış ve lodos

Manisa'da rüzgar ve sağanak yağış etkili olurken, Alaybey Mahallesi'nde her cumartesi kurulan semt pazarı açılamadı. Alaybey Mahallesi'nde her hafta cumartesi günleri açılan semt pazarına gelen pazarcı esnafı şiddetli lodos nedeniyle tezgahlarını kuramadı. Esnaflardan Murat Barlık ve Destan Bulgay, hava şartları dolayısıyla tezgahlarını açamadıklarını, bu gibi olumsuzlukların önüne geçilmesi için kapalı pazar yeri yapılması gerektiğini belirtti.

Öte yandan meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, Manisa'da dün geceden itibaren etkisini artıran lodos saatte 26 ile 55 kilometre hızla eserken, metrekareye düşen yağış miktarı da 10.6 kilogramı buldu. Meteoroloji yetkilileri, yağışlı havanın ve rüzgarın yarın da etkisini sürdürmesinin beklendiğini bildirdi.

 

İzmir'de şiddetli lodos

İzmir'de etkili olan lodos nedeniyle Gültepe semtinde 3 katlı evin sac levha çatısı uçarak elektrik direğine takıldı. Gültepe 2414 Sokak'ta çatısı uçan ev boşaltılırken, emniyet ekipleri sokağın bir bölümünü güvenlik şeridine aldı. Sokağa bir süre elektrik verilmezken, İzmir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri de sac levha çatının kaldırılması için çalışma başlattı.

Evin sahibi Hasibe Sert, büyük bir gürültü duyduklarını ve sokağa fırladıklarını belirterek, ''Çok korktuk, şimdi yağmurda, rüzgarda dışarıdayız. Yetkililerin önlem almasından sonra evimize girmeyi bekliyoruz'' şeklinde konuştu. Hasibe Sert, sac levhayı geçici çatı olarak kullandıklarını, evin üst bölümünde kimsenin yaşamadığını, bu nedenle yaralanan olmadığını ifade etti.

 

Kordon'u su bastı

İzmir'de etkili olan şiddetli lodos nedeniyle denizin taşması sonucu, Kordon'u su bastı.
Kentte vapur seferlerinin iptal edilmesine, bazı evlerinin çatılarının uçmasına yol açan lodos, Kordonboyu'nda da etkili oldu. Denizin taşması sonucu Kordon'u su bastı. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU ekipleri, bölgedeki iş yeri ve evlerde baskın oluşmadan suyu tahliye edebilmek için çaba sarf etti.

Öte yandan Karaburun ilçesinde de lodos nedeniyle dün bir akaryakıt istasyonunun çatısı, akaryakıt pompalarının üzerine yıkıldı. Yetkililer, olayda yaralanan kimsenin olmadığını, çatının kaldırıldığını, istasyonun hizmet vermeye başladığını bildirdi. Karaburun ilçe belediye hoparlöründen yapılan anonslarla, lodos nedeniyle meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı yurttaşlar uyarılıyor.

 

Kuzey Ege'de lodos

Çanakkale'de etkili olan lodos, hayatı olumsuz etkiliyor. Saatteki hızı 65 kilometreye ulaşan lodos nedeniyle Dardanos mevkisinde bulunan balıkçılar, teknelerini karaya çekmek zorunda kaldı. Karaya vuran dalgalarla demiri yerinden çıkan bazı tekneler, batma tehlikesine karşın sahipleri tarafından kumsal alana götürüldü. Bazı bölgelerde de yüksek dalgalar nedeniyle su birikintileri oluştu.

Öte yandan, sabah saatlerinde geçici olarak durdurulan Lapseki-Gelibolu ile Geyikli-Bozcaada araba vapuru ve Çanakkale-Bozcaada deniz otobüsü seferleri halen yapılamıyor.

 

Yenice'de kuvvetli rüzgar

Karabük'ün Yenice ilçesinde saatteki hızı yaklaşık 31 kilometreye ulaşan rüzgar nedeniyle bir caminin alüminyum minaresi yıkıldı. Kuvvetli rüzgar nedeniyle Özal Mahallesi Camisi'nin alüminyumdan yapıldığı bildirilen 30 metre yükseliğindeki minaresinin yaklaşık 15 metrelik kısmı yola devrildi.

Kaymakam Mehmet Fatih Çiçekli, alüminyum minarenin rüzgar nedeniyle devrildiğini belirterek, ''Caminin etrafında kimsenin bulunmaması ve namaz vakti olmaması nedeniyle can kaybı ya da yaralanma gibi üzücü sonuçlar oluşmadı. Yıkılan minarenin enkazı kısa sürede kaldırılacak'' dedi. Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Yenice'de rüzgar hızının saatte 31 kilometre olduğunu kaydettiler.
 

Didim'de fırtına

Aydın'ın Didim ilçesinde, fırtına nedeniyle balıkçı tekneleri limana sığındı. İlçede saatteki hızı 70 kilometreye ulaşan şiddetli rüzgar, semt pazarındaki esnafa ve yurttaşlara zor anlar yaşattı. Esnafın kurduğu brandalar rüzgar nedeniyle yerinden sökülürken, tezgahlarda bulunan ürünler yola savruldu. Fırtına nedeniyle balıkçı tekneleri Taşburun'da bulunan balıkçı limanına sığınırken, denizde dev dalgalar oluştu. Altınkum sahil şeridinde bulunan çay bahçelerini de su bastı.

 

Konya'da lodos

Konya'nın Akşehir ilçesinde şiddetli lodos nedeniyle bir caminin minaresi yıkıldı. Edinilen bilgiye göre, ilçede birkaç gündür etkili olan şiddetli rüzgar, Akşehir Altunkalem Mahallesi Avukat Vural Çelik Sokak'taki Yeni Doğan Cami'nin minaresinin yerinden sökülerek yıkılmasına neden oldu.

Minareden kopan parçalar, caminin avlusundaki çardağın üzerine düştü. Minarenin yıkılması sırasında avluda kimsenin olmamasının can kaybını önlediği bildirildi. Akşehir'de saatteki hızı zaman zaman 90 kilometreyi bulan lodos nedeniyle bazı binaların çatısındaki çanak antenler ve ısı sistemleri de zarar gördü.
 

Bolu Dağı'nda sis

Bolu Dağı Düzce kesimindeki yoğun sis ulaşımı olumsuz etkiliyor. Düzce D-100 kara yolu Kaynaşlı Bakacak mevkisi ile Bolu Dağı Polisevi mevkisinde yoğun sis nedeniyle görüş mesafesi 20 metreye kadar düştü. Kaynaşlı Bölge Trafik ekipleri, sürücüleri, yoğun sis nedeniyle yavaş gitmeleri konusunda uyarırken, özellikle Bakacak ve Polisevi arasında dikkatli olmalarını istedi. Bolu Dağı D-100 kara yolunun kenarındaki bulunan sis lambaları da sürekli açık tutuluyor.
 

Kartalya'da kar yağışı

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya'da kar yağışı başladı. Sabah başlayan sağanak Kartalkaya'da yerini kar yağışına bıraktı. Kayak merkezinde kar kalınlığı 40 santimetre ölçüldü. Öte yandan, merkezdeki oteller yeni yıl tatili nedeniyle yüzde 98 doluluk oranıyla hizmet veriyor.

 

Karabük'te kuvvetli rüzgar

Karabük'te kuvvetli rüzgar nedeniyle devrilen ağaç, trafik akışını aksattı. Saatteki hızı 39 kilometreye ulaştığı bildirilen rüzgar nedeniyle İl Emniyet Müdürlüğü bahçesinde bulunan 60 yıllık sedir ağacı, Ömer Lütfü Özaytaç Caddesi'ne devrildi. Yaklaşık 3 saat ulaşımın aksamasına yol açan ağaç, belediye temizlik ekiplerince yoldan kaldırıldı.

Vali Nurullah Çakır, rüzgar nedeniyle Yenice ilçesinde bir minarenin yıkılmasının yanı sıra il genelinde birkaç ağacın devrildiğini söyledi. Şiddetli rüzgar nedeniyle yaralanma ve can kaybı gibi olayların yaşanmadığını anlatan Çakır, ''Caminin minaresinin yıkılmasıyla ilgili İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü inceleme başlattı. Çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi ile soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmesine karşı uyanık olmalıyız'' dedi.

 

Zonguldak'ta kuvvetli rüzgar nedeniyle çatı uçtu

Zonguldak'ta etkili olan kuvvetli rüzgar nedeniyle Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Hastanesi'nin yemekhane bölümünün çatı kaplamasının bir bölümü uçtu. Kentte sabah saatlerinden itibaren etkili olan ve hızının saatte 74 kilometreye kadar ulaştığı bildirilen rüzgar nedeniyle Kozlu beldesindeki üniversite hastanesi yemekhanesinin çatı kaplamasındaki saç levhanın bir bölümü koptu. Hastane önündeki boş alana düşüğü bildirilen çatı kaplaması, görevliler tarafından kaldırıldı. Yetkililer, çatıdan düşen malzemenin Acil Servis önünde bekleyen ambulansa isabet ederek küçük çaplı hasar verdiğini bildirdi.

 

Çankırı'da şiddetli rüzgar minareyi yıktı

Çankırı'da, şiddetli rüzgar nedeniyle bir caminin minaresi yıkıldı. Merkeze bağlı Çivi köyünde, ikindi vakti ezanın okunduğu sırada minarenin caminin üzerine yıkıldığını söyleyen köy bekçisi Mustafa Susam, ''Namaz için toplu olarak camiye geliyorduk. Bir anda şiddetli bir fırtına çıktı. Cami avlusunun kapısını açtığımız sırada ise minare caminin üzerine devrildi'' dedi. Minarenin devrilirken önce 4 kubbeye zarar verdiğini anlatan Susam, molozların da caminin giriş kapısı ve bahçesine dağıldığını ifade etti.

Minarenin devrildiği sırada camide köy imamı ve bir vatandaşın bulunduğunu belirten Mustafa Susam, şunları söyledi: ''Biz camiye girmeden birkaç saniye önce minarenin devrilmesi büyük bir faciayı önledi. Ezanın okunduğu sırada camide imam ile bir kişi daha vardı. Minarenin devrilmesinin ardından ikisi de kapanan cami kapısındaki molozların arasından dışarı çıktı.''

Köye gelerek camide incelemelerde bulunan Çankırı Valisi Şemsettin Uzun, yurttaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. Yüksek minare yapmanın gereksiz olduğunu ifade eden Uzun, ''Kontrolsüz bir şekilde minareler yapılıyor. Bu konuda dikkatli olup, bu işi ehil kişilere yaptırmalısınız. Ayrıca, minareler yapılırken caminin mimari yapısı da göz önünde bulundurulmalıdır'' dedi. Vali Uzun, ''Biz gerekli tedbirleri alıp üzerimize düşenleri yapacağız. Köy halkı olarak gerekli tedbirler alınana kadar camiye girmeyin. İbadetinizi köyün diğer camisinde yapın'' diye konuştu.

 

Baca gazı zehirlenmeleri

Güney, iç ve batı kesimlerde rüzgarın kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde esmesi beklendiğinden soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

İlgili haber için tıklayınız:

DENİZ ULAŞIMI AKSIYOR

 

Meteorolojiden kar uyarısı!

Marmara Bölgesi’nde lodosun yerini alacak karayel, sıcaklığı çok hızlı bir şekilde düşürecek. Yarın akşam ve gece saatlerinde kuvvetlenecek karayel nedeniyle sıcaklık, -1 dereceye kadar inecek.

Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Bilecik’te kar yağışı görülecek. Kar yağışı Pazartesi günü Bursa-Sakarya arasında sürecek.

Trakya’da hava açacak, ancak buzlanma görülecek.

 

Üç büyük şehirdeki durum

İstanbul’da yarın akşam hızlı bir şekilde soğuma görülecek. Yağmurun gök gürültüsüyle beraber doluya dönüşmesi bekleniyor.

Gece saatlerinde sıcaklık 1-2 dereceye kadar düşeceğinden, yüksek ilçelerde Pazartesi sabahına kadar kar görülecek.

Pazartesi günü yağış gün içerisinde kesilecek.

Ankara’da sıcaklık Pazartesi günü 3 derece olacak, kentte hafif kar bekleniyor.

Lodos ve sağanak yağmurun etkili olduğu İzmir’de hava Pazartesi günü açacak. Ancak sıcaklık çok düşecek.
 

Karadeniz ve Anadolu'da kar var

Karadeniz’in iç kesimlerindeki tüm kentlerde yarın geceden itibaren etkili kar yağışı görülecek. Yağış özellikle Gümüşhane’den Artvin’e doğru daha da yoğun görülecek.

İç Anadolu Bölgesi’nden başlayarak birçok kentte kar yağışı olacak. Sıcaklık, İç Anadolu'da 3-4, Doğu Anadolu'da ise 2-3 derece inecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler