KKTC'de 'sivil itiatsizlik'

KKTC Maliye Bakanı Ahmet Uzun, Kıbrıs Türk Sanayi Odası öncülüğündeki 8 örgütün başlattığı ''sivil itaatsizlik eylemi''ni ''anarşizm'' olarak niteledi. Eylem çerçevesinde, elektrik faturaları ödenmeyecek, çalışanların Sosyal Sigorta ve İhtiyat Sandığı primleri, KDV'ler ve çalışanlarının maaş vergileri yatırılmayacak, tapu devir işlemleri yapılmayacak.

Yayınlanma: 19.09.2008 - 14:32
Abone Ol google-news

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Salih Tunar, 'sivil itiatsizlik' eylemine başlama nedenlerini şu sözlerle açıkladı:

"Ülkede bir süredir ekonomik sıkıntı yaşanıyor. Büyüyen kamu açığı yapılan zamlarla kapatılamaz. Hükümetlerin yanlış icraatlarıyla büyütülen kamu açıklarını elektriğe, akaryakıta, seyrüsefer ve her türlü harca fahiş zamlar yaparak kapatmak mümkün değildir. Hükümetin aldığı tedbirler günlük, geçici tedbirler."

Eyleme, Ahşap Doğrama Mobilya ve Mutfak Üreticileri Birliği, Taş Ocakçıları Birliği, Süt ve Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği, Hazır Beton Üreticileri Birliği, Gıda ve Ambalaj Ürünleri Üreticileri Birliği, Girne İnşaatçılar Birliği, Mağusa İnşaatçılar Birliği ve Asfalt Üreticileri Birliğinin destek verdiği belirtildi. Süpermarketler Birliği de yaptığı açıklamada, Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan eyleme destek verdiğini duyurdu.
 

Eyleme 'anarşizm' yorumu

KKTC Maliye Bakanı Ahmet Uzun, eylemi "anarşizm'' olarak niteleyerek, eyleme yönelik, ''yasalar neyi öngörüyorsa uygulanacağını'' söyledi. Bakan Uzun, ''Bunun manası, devletin yasalarının öngördüklerinin yerine getirilmemesi, tanınmamasıdır. Bu bakımdan üzücü. Böyle bir yaklaşım bir anarşi ortamını yaratır'' dedi.

''Özellikle iş adamlarının, ekonominin dönen bir tekerlek olduğunu bilmesi gerekir'' diyen Uzun, ''Eğer onlar çomak sokarsa bu tekerlek dönmez ve onların tarafına da gitmez. Devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmeyeceklerse, devlet de onlara sağlayacağı olanakları sağlayamayacak'' diye konuştu.

 

'Yasalar uygulanacak'

Uzun, sivil itaatsizlik eylemi yaparak elektrik faturası ödemeyeceklerin, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'na (KIBTEK), ''elektriğimi kesme hakkın yok'' diyemeyeceğini ifade ederek, devlete ait işyerlerinin kiralarını ödemeyenlerin de sözleşmelerinin iptal edileceğini söyledi.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler