Hükümete 'Marie Antoinette' benzetmesi

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, sokak eylemleriyle gündeme gelen çocukları spora yönlendirmek için Doğu ve Güneydoğu illerinde 40 adet kayak merkezi yapacağını belirten hükümeti "ekmek bulamıyorsanız, pasta yeyin" diyen 'Marie Antoinette'ye benzetti.

Yayınlanma: 03.01.2010 - 12:29
Abone Ol google-news

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı yaptığı açıklamada, hükümetin "Eğitim alamıyorsanız, kayak yapın" anlayışını savunduğunu belirterek, "Snowboard, kayak takımları, kayak kıyafeti, gözlük, kask, eldiven, bere gibi kayak sporunda kullanılması zorunlu olan aksesuarlar en az 3 bin TL'yi buluyor. Bunlara bir de ulaşım, konaklama ve beslenme masrafı eklenince kayak sporunun bölge insanına ne kadar lüks kaçtığı, lüks kaçmak bir tarafa bölge insanıyla adeta dalga geçmek anlamına geldiği ortaya çıkmaktadır" dedi.


Bölgede hâlâ tuvaleti olmayan köy okulları var"

Avcı, kayak merkezi açılacak bölgelerin okullaşma oranı en düşük bölgeler olduğunu ifade ederek, "Kışlık ayakkabısı, çorabı, kabanı olmayan ve kötü beslenmekten dolayı fiziksel ve zihinsel gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayamayan bölgedeki çocuklara öğretmen göndermesi, okul açması, okulun kömürünü alması gereken hükümet kayak merkezi projesiyle oldukça gülünç duruma düşmüştür. Örneğin Hakkari'de hala tuvaleti bulunmayan altmış sekiz köy okulu bulunuyor. Bölgedeki okulların yüzde 70'inde ısıtma sistemi yok" açıklamasında bulundu.

Avcı, Ağrı'da 123 bin, Van'da 242 bin kişinin hiç okula gitmediğini, Hakkari'de nüfusun yüzde 20'sinden fazlasının okuma yazma bilmediğini, Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir okula yaklaşık 1.5 öğretmen düştüğünü ve bölgede ikamet eden ailelerin yüzde 83'ünün yoksulluk sınırının altında yaşadığını da dile getirdi.

Avcı, bölgedeki terör, işsizlik, kan davaları, kadın ve çocuk istismarı gibi temel sorunların kökeninde eğitimsizlik olduğunu belirterek, "Bakan Özak, eğitim zaten yok, kayak merkezi açalım şeklinde hem pragmatist hem rantabl bir bakış açısı geliştirmiştir. Buradaki çocukların yaşam koşulları düşünüldüğünde bu anlayışın ne kadar komik olduğunu görmek mümkün. Eğitim yatırımları para getirmediği için hükümet kar getiren kayak merkezleri yatırımlarıyla bölgedeki sorunları çözmeye çalışıyor. Fakat; eğitim yatırımlarıyla, kayak merkezi yatırımlarını ve bu iki yatırımın kısa, orta ve uzun vadeli geri dönütlerini incelediğimizde, bölgede eğitim yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiği ortaya çıkacaktır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler