Bakan Atalay: İddialar asılsız

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, siyasilerin Deniz Feneri Davası ile ilgili eleştirilerine yanıt verdi. Bakan Atalay, Alman makamlarının Türkiye'de bir iş yerinin veya bir büronun aranmasıyla ilgili herhangi bir başvuruda bulunmadığını söyledi. Baykal'a yüklenen Atalay, "Araştırmadan, sormadan, yanlış bilgilerle değerlendirmeler yapıyor" diye konuştu.

Yayınlanma: 19.09.2008 - 15:14
Abone Ol google-news

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Almanya'daki Deniz Feneri Derneği soruşturması kapsamında Türkiye'deki bir iş yeri ya da büronun aranmasıyla ilgili Alman makamları tarafından herhangi bir başvuru yapılmadığını'' söyledi.

Bakan Atalay, ''Almanya'daki Deniz Feneri soruşturmasını yürüten polis şefinin, hazırlık soruşturması sırasında Türk polisinden, Ankara İnterpol aracılığıyla bir televizyon kuruluşunun yönetim kurulu başkanının Türkiye'deki ofislerine baskın yapılmasını istediği, ancak bu isteğin geri çevrildiği'' yönünde bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan iddiaların asılsız olduğunu kaydetti.

İçişleri Bakanı Atalay, basında yer alan haberleri kendisinin de okuduğunu belirterek, iddiaların 2007 Nisan ayına ait olduğunu ve kendisinden önceki dönemde gerçekleştiği için araştırdığını bildirdi.
''Araştırmalarım sonucunda, iddia edildiği gibi Alman makamlarının Türkiye'de bir iş yerinin veya bir büronun aranmasıyla ilgili ne Bakanlığımıza ne Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ne de İstanbul Emniyeti'ne İnterpol aracılığıyla ya da başka bir şekilde herhangi bir başvurusu söz konusudur'' diye konuşan Bakan Atalay, ''Haberin baştan sona asılsız bir haber olduğunu, böyle bir talep olmadığını, talep olmadığı için de cevabın da söz konusu olmadığını'' ifade etti.

Böyle bir talep olması durumunda bunun Adalet Bakanlığı kanalıyla ve yargı kararıyla gerçekleşeceğini belirten Bakan Atalay, ''Burada da böyle bir şey söz konusu olmamış. Yani hiçbir şekilde böyle bir talep ve başvuru söz konusu değil'' dedi.

 

Baykal'ın açıklamasına cevap

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın konuyla ilgili olarak bir televizyon kanalında gündeme getirdiği iddiaları da yanıtlayan İçişleri Bakanı Atalay, şunları kaydetti: ''Çok üzücü buluyorum. Ülkemizde ana muhalefet partisinin Genel Başkanı sürekli hiçbir şeyi araştırmadan, sormadan, yanlış bilgilerle değerlendirmeler yapıyor. Bu da bu örneklerden bir tanesi. Uydurma bir haberi esas alıyor, ama onu da okumuyor, tarihe dikkat etmiyor. Doğrusu bunu talihsizlik olarak görüyorum. Yani artık insafın, dikkatin, nezaketin kalmadığı bir durum olarak görüyorum. Asgari siyasi nezaketin kalmadığı bir durum olarak görüyorum. Halbuki biraz araştırılsa, sorulsa, aceleyle yanlış bir haber üzerine bu tür değerlendirmeler yapılmasa çok daha iyi ve sağlıklı olur. Ama CHP Genel Başkanı sürekli bunu yapıyor. Hatırlayın, daha çok zaman geçmedi, CHP Genel Merkezi'nde Genel Sekreter'in dinlenmesi iddialarıyla ilgili çıkan haberde de Baykal, yine hiç araştırmadan kameralar karşısına geçiyor, büyük hükümlerle yine bakanlığımızı ve Türk polis teşkilatını suçluyordu. Araştırmalar sonuçlanınca bunun aslının ne olduğu ortaya çıktı ve kendileri zor durumda kaldı. O zaman da ben yine Sayın Baykal'ın basın toplantısından sonra yaptığım basın toplantısında ifade etmiştim. Olayı bir araştırıp, incelesinler. Acele etmesinler. Hemen peşin hükümle hareket etmesinler. Bu tavırla bir yere varılamaz. Doğrusu bunu büyük bir şansızlık olarak görüyorum.''

 

'Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği denetleniyor'

Bakan Atalay, İçişleri Bakanlığı tarafından Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nde 2007 yılında büyük bir araştırma yapıldığını kaydetti.

Türkiye'de 79 bin 636 derneğin faaliyet gösterdiğini ve bunlardan 435'inin kamu yararına çalışan dernek statüsünde olduğunu belirten Atalay, kamu yararına çalışan vakıfların ise İçişleri Bakanlığı'nın faaliyet alanında bulunmadığını, söz konusu vakıfların Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı ile irtibatlı olduğunu kaydetti.

Dernekler Kanuna göre derneklerin her iki yılda bir denetlenmesi gerektiğini, bu denetlemenin İçişleri Bakanlığı görevlileri tarafından da gerektiği gibi yerine getirildiğini ifade eden Bakan Atalay, sözlerine şöyle devam etti:
''Merkezi İstanbul'da bulunan Deniz Feneri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de 16 Mayıs ile 7 Ağustos 2007 tarihleri arasında bakanlığımız denetçileri tarafından 3 ay süreyle denetlenmiş. Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği ile ilgili olarak son zamanlarda ileri sürülen iddiaların incelenmesi için Bakanlığımız denetçilerini görevlendirdim.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler