Türkiye- AB ilişkileri

Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik, Türkiye'nin müzakere sürecini değerlendirirken, "Türkiye'ye kapıları tümüyle kapatmanın söz konusu olmadığını, ancak fren pedalını haiz ucu açık müzakereden yana olduklarını" söyledi.

Yayınlanma: 19.09.2008 - 17:34
Abone Ol google-news

Graz kentindeki bir etkinlikte konuşan ve soruları yanıtlayan Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula  Plassnik, Türkiye'nin müzakere süreci ve tam üyeliğine ilişkin görüşlerini şu ifadelerle açıkladı: "Türkiye'nin tam üyelik talebi konusunda ya hep ya da hiç şeklinde bir tutum her iki tarafta da yalnızca düş kırıklığına yol açar. Avusturya'nın başından beri savunageldiği; Türkiye'nin üzerine göre biçilmiş bir ortaklığa öncelik veren, fren pedalını haiz, ucu açık müzakerelerden yana olan çizgisi giderek Avrupa'daki ana akımın bir parçası haline geliyor."

AB'nin "kesinlikle bir Hristiyan kulübü olmadığını" ifade eden Plassnik, AB sınırları içinde 20 ila 30 milyon Müslüman yaşadığına işaret ederek, "Türkiye konusunda bazı şeyler öğrenmemiz gerekecek. Açık olan sorulara çözüm bulabilmek için biraz daha konuşmamız gerekiyor" dedi.

Avrupa'nın sınırlarına ilişkin soru üzerine ise Plassnik, "Avrupa'nın nerede sona erdiğini cetvel ya da tarih kitapları belirleyemez" diyerek, "Özellikle güneydoğu yönünde somut bir çizginin çekilemeyeceğini ve AB'nin Balkanlar yönünde genişlemesine de kesin gözüyle baktığını" kaydetti. AB'nin Balkanlar yönünde genişlemesi konusunda Almanya Başbakanı Angela Merkel'in aksi bir görüşe sahip olduğunu ifade eden Plassnik, "Hırvatistan'ın AB'ye katılımının Lizbon antlaşması olmadan mümkün olmayacağı yolundaki ifadenin yasal açıdan doğru olmadığını" savundu.

Ukrayna'nın birliğe katılım şansı konusunda iyimser olmadığını gizlemeyen Plassnik, "Duyduğumuz tüm sempatiye rağmen gücümüzü aşmamalıyız" diyerek, "Karşılıklı vaatleri yerine getirebilmek için gerekli olan konuma henüz gelinmediğini" belirtti. Avusturya'da koalisyon hükümetinin dağılmasına ve erken seçim kararı alınmasına neden olan Lizbon antlaşması konusundaki görüşünü ısrarla savunan Plassnik, "Referandum yapılmasını yasal açıdan gerekli, siyasi açıdan da mantıklı bulmadığını" belirterek, "Bu da ne sorunların çözülmesine ne de duruma şeffaflık getirilmesine yol açar" dedi.

Avusturya'da Lizbon antlaşmasının referanduma sunulup sunulmaması yolunda başlayan tartışmalar üzerine Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile Hristiyan demokrat eğilimli Halk Partisi(ÖVP) arasındaki koalisyon hükümeti dağılmış ve geçen temmuz ayında erken seçim kararı alınmıştı. Avusturya'da erken genel seçim 28 Eylül Pazar günü yapılacak. Hristiyan demokrat eğilimli Halk Partisi(ÖVP) üyesi olan Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik'in parlamentoya yeniden milletvekili olarak girmesine kesin gözüyle bakılıyor, ancak bakanlık koltuğunu koruyup korumayacağı şüpheli görülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler