James Jeffrey'in büyükelçi adaylığı

ABD Başkanı George W. Bush'un Ankara Büyükelçiliği'ne aday gösterdiği kıdemli diplomat James Jeffrey için resmi onay süreci, 24 Eylül çarşamba günü Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde yapılacak olan ve Jeffrey'in konuşacağı oturumla başlayacak. Jeffrey'in Ankara'da göreve başlayabilmesi için; önce komitede, sonra da Senato genel kurulunda onaylanması gerekiyor.

Yayınlanma: 20.09.2008 - 07:15
Abone Ol google-news

Kıdemli diplomat James Jeffrey, Senato genel kurulununda onaylaması durumunda şimdiki Ankara büyükelçisi Ross Wilson'in yerine geçecek. Ancak ABD'deki Ermeni kuruluşları, Ermeni yanlısı senatörlerin komite oturumunda Jeffrey'i oldukça zorlayacağının işaretini verdi. Amerikan Ermeni Asamblesi (AAA) adlı kuruluş, oturumda Jeffrey'in, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmesini istedi.

AAA'nın icra direktörü Bryan Ardouny, ''Bu oturum, ABD'nin Türkiye büyükelçisi için, (ABD'nin yeni Erivan Büyükelçisi Marie) Yovanovitch'in ilerisine geçerek, soykırımı tanıması konusunda kritik bir fırsat oluşturacak'' dedi. Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) adlı kuruluşun yöneticisi Ken Hachikian da, Türk-Amerikan ilişkilerinin aksayan noktaları olduğunu iddia ettiği ve Türkiye'yi suçladığı Ermeni konuları, Kıbrıs ve Irak gibi meselelerin, oturumda senatörler tarafından irdelenmesini istedi.

Jeffrey'i dinleyecek olan Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin başkanlığını Demokrat Parti'nin başkan yardımcısı adayı Joe Biden yürütüyor. Komitenin üyelerinden biri de, Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama. Ermeni yaklaşımlarını destekleyen Biden ve Obama'nın, çarşamba günü yapılacak oturuma katılmaları beklenmiyor. Ancak komitede Ermeni yanlısı senatörler olarak Demokrat John Kerry, Robert Menendez ve Barbara Boxer ile Cumhuriyetçi Norman Coleman gibi isimler yer alıyor. Bu senatörlerden oturuma katılacakların, Jeffrey'i zorlaması bekleniyor.

 

James Jeffrey kimdir?

ABD Başkanı George W. Bush'un haziranda Ankara büyükelçiliğine aday gösterdiği James Jefrrey, halen Bush'un ulusal güvenlik danışman yardımcısı olarak görev yapıyor. Uzun yıllar ABD ordusunda ve ardından Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan Jeffrey, Türkiye'yi yakından tanımasıyla ve Orta Doğu konularındaki uzmanlığıyla biliniyor. Daha önce üç defa Türkiye'de görev yapan Jeffrey, Türkçe biliyor. 2002-2004 arasında ABD'nin Tiran büyükelçisi olan Jeffrey, 2004-2005 arasında da ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nde maslahatgüzar olarak görev yapmıştı. Jeffrey, Washington'a dönüşünde Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Irak başdanışmanlığına getirilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler