Güneşin doğuşu ve batışını gören Antik Kent ''Amos''

Muğla'nın Marmaris ilçesinin Turunç beldesi sınırları içerisinde bulunan ve 4 bin yıllık geçmişe sahip olduğu belirtilen Amos Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkartılarak turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Yayınlanma: 07.01.2010 - 14:50
Abone Ol google-news

Marmaris Ticaret Odasının önderliğinde başlatılan ve Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler'in bilimsel danışmanlığını yapacağı çalışmalara Marmaris Altyapı Turizm Birliği, Turunç Belediyesi ile Marmaris Müze Müdürlüğü'nün destek vereceği bildirildi.

Antik kentin gün yüzüne çıkartılması için ilk etapta yapılacak olan temizlik ve çevre düzenlemesi çalışmasıyla ilgili etüt yapmak üzere bölgeye giden Turunç Belediye Başkanı Ali Fuat Fidan, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mehmet Baysal, Prof. Dr. Diler ile Marmaris Müze Müdürü Esengül Öztekin incelemelerde bulundu.

İncelemelerin ardından gazetecilere bilgi veren Prof. Diler, Amos'un arkeolojik değerleri bakımından son derece zengin bir antik kent olduğunu söyledi.

Muğla Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Diler, şunları kaydetti:
''Malesef bugüne kadar bu değerleri koruma ve turizmde kullanma adına çok fazla yol almadık. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de bu değerlerin yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarınca yeterince sahiplenilmemesi. Bugün gezdiğimiz antik kentteki tiyatro sahnesi beni çok heyecanlandırdı. Müze Müdürlüğü, Bakanlık adına burada ilgili işleri üstlenecek. Ben de bu projeye bilimsel danışman olarak destek vereceğim. Biz yıllarca 'şu yapılmasın, şurası sit olsun' dedik ama bu anlayışla korunmuyor. Çünkü doğrularını yapıp, doğrularını tarif etmemiz gerekiyor.''

İlk etapta söz konusu bölgede bir kazı çalışmasının düşünülmediğine işaret eden Diler, ''Çünkü, kazı çok uzun bir süreçtir. Burada doğru olan iyi bir etüt çalışması ve ardından temizlik ile çevre düzenleme çalışmasıdır. Kazı çalışması başlatılsa bile buraya ulaşmak o kadar kolay değil. Kazı çalışması ileri ki zamanlarda olabilir'' dedi.

Amos

Rodos birliğinin önemli ilçelerinden biri olan Amos, Helen dilinde ''Ana Tanrıça Tapınağı'' anlamına geliyor. Helenistlik dönemde Samnaios adıyla bilinen Apollon bu kentin baş tanrısı sayılmış. Tepe üzerinde kurulan kentin etrafı 1,8 metre kalınlığında ve 3,5 metre yüksekliğinde kulelerle desteklenmiş surlarla çevriliymiş. Helenistlik devirden Doğu Roma dönemine kadar sürekli yerleşim gören kentin, ayakta kalan en önemli yapısı tiyatrosu.

Marmaris'e 20 kilometre, sınırları içerisinde bulunduğu Turunç beldesine ise 10 dakika uzaklıkta olan Amos, çevresindeki koyları görebilen hakim bir noktada kurulmuş. Güneşin doğuşu ve batışını görebilme imkanı sunan antik kentte, teraslar da bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler