Gül ABD'de

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler 63. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere, özel uçak ANA ile ABD'nin New York kentine gitti. Gül, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığını toplantıda dile geitreceğini belirtti. Bu üyeliğin kabulü halinde, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerdeki konumunda ve rolünde gelişme olacağını söyledi.

Yayınlanma: 20.09.2008 - 09:07
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, katılacağı 63. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarında Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığını dile getireceğini belirterek, ''Yaklaşık yarım asırdır BM Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmemiş olan ülkemizin, bu yıl ekim ayında yapılacak seçimlerde bu üyeliğe getirilmesinin uluslararası ilişkilerdeki konum ve rolümüzü pekiştirecek bir gelişme olacağına inanıyorum'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, BM Genel Kurulu'nun açılış oturumuna katılarak, kurula hitap edeceğini bildirdi. Gül, Türkiye'nin uluslararası gündemle ilgili konulardaki girişim, görüş ve beklentilerini dile getireceğini söyledi. Uluslararası gündemde bulunan önemli meseleler hakkında devlet ve hükümet başkanları arasında görüş alışverişine imkan verecek bir dizi üst düzeyli toplantıya katılacağını kaydeden Gül, Türkiye'nin Afrika kıtasına verdiği önem doğrultusunda 22 Eylül Pazartesi günü ''Afrika'nın kalkınması'' temalı toplantıya konuşmacı olarak katılacağını bildirdi.

Gül, 23 Eylül Salı günü de ABD ve Irak devlet başkanlarının ''Irak'' konulu brifingine katılacağını, 24 Eylül Çarşamba günü ise ''100 Yıl Kalkınma Hedefleri Yüksek Düzeyli Toplantısı'' ile bu toplantı kapsamında düzenlenecek ''Fakirlik ve Açlık'' konulu yuvarlak masa toplantısında konuşma yapacağını belirtti. BM Genel Kuruluna katılacak devlet ve hükümet başkanlarıyla çok sayıda ikili görüşme gerçekleştireceğini ifade eden Gül, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile de görüşeceğini söyledi.

Temaslarında bölgesel sorunlar başta olmak üzere BM gündemindeki meseleler hakkında muhataplarıyla görüş alışverişinde bulunacağını kaydeden Gül, Türkiye'nin bu konulara ilişkin yaklaşım ve beklentilerini en üst düzeyde muhataplarına aktaracağını bildirdi. Gül, temasları kapsamında Türkiye'nin 2009-2010 dönemi BM Güvenlik Konseyi adaylığına ilişkin destek taleplerini de dile getireceğini belirterek, ''Yaklaşık yarım asırdır Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmemiş olan ülkemizin, bu yıl ekim ayında yapılacak seçimlerde bu üyeliğe getirilmesinin uluslararası ilişkilerdeki konum ve rolümüzü pekiştirecek bir gelişme olacağına inanıyorum'' dedi.

Ziyareti sırasında çeşitli düşünce kuruluşlarının düzenleyeceği etkinliklere de katılacağını bildiren Gül, ABD ve dünya kamuoyuna, Türk dış politikası ve ekonomisiyle ilgili bilgiler sunacağını kaydetti.

ABD'de bulunmasından yararlanarak, bu ülkedeki Türk dernek ve kuruluşlarının yanı sıra Türklerle de bir araya geleceğini anlatan Gül, New York'ta katılacağı toplantıların ve temasların ardından 28 Eylül Pazar günü Türkiye'ye döneceğini belirtti. Gül, ''BM 63. Genel Kurulu'nun genel görüşmelerinin üst düzeyli bölümüne iştirakimin uluslararası gündemde bulunan siyasi ve ekonomik konulardaki yaklaşımlarımızı en üst düzeyde anlatmak hem de 2009-2010 dönemi Güvenlik Konseyi adaylığımızı, ekim ayında yapılacak seçimlerin hemen öncesinde bir kez daha vurgulamak açısından faydalı olacağına inanıyorum'' diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler