"Tek zaaf cari açık"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ABD kaynaklı küresel krizin Türkiye'ye etkisinin boyutlarının büyük olmayacağına inandığını, Türkiye'nin birçok konuda avantajlı olduğunu, tek zaafın yüksek cari açıkta görüldüğünü ifade etti. Büyükekşi ayrıca, Türkiye'nin, bu kriz karşısında sağlam bir finansal sistemi olduğunu vurguladı.

Yayınlanma: 20.09.2008 - 11:04
Abone Ol google-news

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ABD kaynaklı küresel krizin Türkiye'ye etkisinin boyutlarının büyük olmayacağına inandığını, Türkiye’nin birçok konuda avantajlı olduğunu, tek zaafın yüksek cari açıkta görüldüğünü ifade etti. Büyükekşi, "Türkiye, bu krize makul bir cari açıkla ve finans sisteminin yarısı kadar güçlü üretim yapısıyla girmiş olsaydı, çok daha avantajlı olurdu" dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanlığına seçilen Mehmet Büyükekşi iftar yemeğinde yaptığı açıklamada Amerika’daki krizi değerlendirerek, "Mevcut sistem içinde herkes hata yapabiliyormuş. Hata yalnızca bizim gibi gelişmekte olan ülkelere has bir şey değilmiş. Popüler bir deyimle,'onlar nezle olunca biz zatüre olur muyuz?' Bizce hayır" dedi. Krizin Türkiye'de moral bozacak boyutlarda olacağını düşünmediklerini ifade eden Büyükekşi, bu konudaki avantajları şöyle açıkladı:

"Türkiye'nin, bu kriz karşısında sağlam olan bir finansal sistemi var. Özel sektörün dış borçları hayli uzun vadeli ve Türkiye özel sektörü, kriz yönetimi konusunda herhalde dünyanın en deneyimli yapılarından birisi. Herkes borcunu alırken kötü günün hesabını yapmıştır umudundayız. Şirketlerimiz, 7 yıldır devam etmekte olan kur ve faiz politikası nedeniyle, dünyanın en yüksek reel faizi ve en düşük kur fiyatları ile yaşamayı becerdiler. 'Dolayısı ile acı patlıcanı kırağı çalmaz' diyoruz. Krizin Amerika'dan Avrupa'ya, Amerika'daki derinliği ile sıçraması ihtimalini, zayıf görüyoruz.

Dünya pazarı artık tek kutuplu, tek merkezli bir pazar değil. Rusya ve Ortadoğu elde ettiği emtia gelirleri ile bize yeni fırsatlar sunuyor. Bunları değerlendirecek konsantrasyon ve esnekliğe sahip olmamız, bizim krizden alacağımız yarayı hafifletecektir."

 

İhracat krize rağmen 1-15 Eylül arasında yüzde 35 arttı

Büyükekşi, “Krize rağmen ihracat, 1-15 Eylül tarihleri arasında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artış yakaladı” dedi.

İhracat hedeflerinde, bu yıl için bir değişiklik olmayacağını, 2009 için, bu hedefleri yeniden ele alacaklarını kaydededen Büyükekşi, ABD'ye ihracatın yüzde 10 seviyelerinde bulunması nedeniyle, büyük bir sıkıntı yaşanmayacağına inandıklarını, ihracatı mümkün olduğu kadar çeşitlendirmeye dikkat ettiklerini, komşu ülkelerle birlikte Afrika'ya odaklandıklarını söyledi.

 

Gümrük sorunu sadece Rusya'da var

Rusya ile yaşanan gümrük sorununa ilişkin olarak da açıklama yapan Büyükekşi, "Rusya ile ilgili biz diyoruz ki, tır karnesindeki bilgiler verilirse, o işlemin çok kolay olması lazım. Bu yıl 130 milyar dolar ihracat hedefliyoruz, bunun 7 milyarı Rusya olacak, geri kalanı diğer ülkelere yapacağız. Bizim başka hiçbir gümrükte bir sorunumuz yok. 7 milyar dolar, ihracatımızda yaklaşık yüzde 6 yapar. Yani yüzde 94'te hiç sorun yok, Rusya'da sorun var. Burada bizce Rusya'nın kendine bakması lazım. Bugünden itibaren Rusya gümrüğüyle anlaşılmış ve tam tesbitten çıkarılmış çimento, mineral gübreler, araba parçaları, karton ve karton mamulleri oyuncak gibi alanlarda kontrol uygulaması kaldırılmıştır" dedi.

 

"İnnovasyon ve Ar-Ge Merkezimizde"

TİM'in önümüzdeki dönemde yapacağı çok iş olduğununu belirten yeni Başkan Büyükekşi, "Üreten, ürettiğini ihraç edebilen ve getirisini hakça paylaşan kalkınmacı bir Türkiye'den yanayız. Bu çerçevede serbest piyasa ekonomisine, rekabete açık olmaya, siyasi demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına tam ve kuşkusuz-katıksız bir inanç içindeyiz. Bu çerçevede Türkiye'nin AB üyeliğinin en temel önceliklerinden birisi olduğuna inanıyoruz" dedi.

TİM seçimlerindeki tatlı rekabetin sona erdiğini ve tüm ihracatçıların artık ortak amaçları için çalışacaklarını belirten Büyükekşi açıklamasına şöyle devam etti:

"TİM olarak kurumsal manada temel görevimiz, Türkiye ihracatının karlı bir biçimde artmasını sağlamaktır. Bu çerçevede temel hedefimiz, ihracatçımızın ve üreticilerimizin rekabet gücünün artışına ölçülebilir katkıda bulunmaktır. Bu hedefe ulaşmanın en temel vasıtasının, İnnovasyonu ve AR-GE'yi merkezine koymuş, nasıl yenilikçi olunacağını ve nasıl yenilikçi kalınacağını bilen bir anlayış ve felsefenin yurt sathına yayılması ve şirketlerde gelişmiş olması olduğunu düşünüyoruz. TİM'in önümüzdeki dönemde temel faaliyet alanı Türkiye'nin rekabet gücünün artması için değişim yönetimi ve innovasyon merkezli faaliyetler olmak durumundadır."

Büyükekşi, İSO yönetim kurulu üyeliğinden istifa etmek istediğini, ancak buradaki seçimlere az bir süre kalması nedeniyle, Başkan Tanıl Küçük'ün göreve devam etmesi yönündeki ricasını kıramadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler