'TOKİ bu satıştan vazgeçsin'

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Bakırköy Bölge Temsilciliği Başkanı Esin Hacıalioğlu, TOKİ'nin Ataköy sahilinde 125 bin metrekarelik rekreasyon alanını ''Satılık kıymetli arsa'' sıfatıyla satışa sunduğunu belirtti. Hacıalioğlu, bu satıştan vazgeçilmesini ve buranın plan bütünlüğüne bağlı kalınarak ''rekreasyon alanı'' olarak düzenlenmesinin beklendiğini söyledi.

Yayınlanma: 20.09.2008 - 11:12
Abone Ol google-news

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Bakırköy Bölge Temsilciliği Başkanı Esin Hacıalioğlu, temsilcilikte Ataköy 2. Kısım Sakinleri Derneği yöneticileri, bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ve semt sakinlerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, arsanın satış ihalesinin 23 Eylül Salı günü yapılacağını belirtti.

Bu alanın ''kıymetli'' olmasının 1950'li yıllarda hazırlanan ve Ataköy plan bütünlüğünün bir parçası olarak günümüze kadar kısmen bozulmadan korunabilmiş olmasından kaynaklandığını anlatan Hacıalioğlu, değerin sürekliliği için planın korunmasının esas olduğunu ve bunun da kamu kurumu niteliğindeki TOKİ'nin asli görevi olduğunu ifade etti.

Hacıalioğlu, TOKİ'nin yapılaşma kararını eleştirerek ''TOKİ, bu yönetim anlayışından hızla vazgeçmelidir'' dedi. Esin Hacıalioğlu, şunları kaydetti:''TOKİ, ilgili alan için otel, alışveriş merkezi, benzin istasyonu, rezidans ve benzeri fonksiyonları tanımlamış olup, bina yüksekliğini 72 metre olarak belirlemiştir. Ayrıca genel imar uygulamalarıyla da çelişerek bürüt alan üzerinden 2 emsal tanımlayıp, 250 bin metrekare alanlı bir kompleks yapılmasına olanak tanımıştır. Bu inşaat alanı gerçekte imar uygulaması yapılacak 73 bin metrekarelik alan üzerinden değerlendirildiğinde 3,5 emsal anlamına gelmektedir ki esasen öngörülen yapı yoğunluğu iskan dışı alanlarla birlikte 4 emsali bulmakta ve asgari 300 bin metre kare dolayında bir yapılaşmayı olanaklı kılmaktadır.''

Hacıalioğlu, TOKİ'nin uygulamasının ''imar hukukuyla bağdaşmadığını'' öne sürerek ''TOKİ'nin Ataköy sahili ve benzeri satışlardan vazgeçmesini ve bu alanın plan bütünlüğüne bağlı kalınarak rekreasyon alanı olarak düzenlenmesini ve toplumun genel kullanımına sunulmasını beklemekteyiz'' diye konuştu. Ataköy 2. Kasım Sakinleri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Doğu Coşkunfırat da ''bu satış ve imar hakkıyla getirilen yapılaşmayla yaklaşık 5 milyar dolarlık bir rant sağlandığını'' iddia etti. Coşkunfırat, yasal yollara başvuracaklarını da söyledi. Bu arada, Ataköy 1 ve 2. Kısım sakinleri de bu alanın ''Kentsel Sit Alanı'' olarak tescil edilmesi için 1 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurduklarını, bu kararın çıkması halinde burada yapılaşmaya gidilemeyeceği belirterek, semt sakinlerinin denize ulaşımına yeni bir engel konulmamasını istediler. Ataköylüler, ''semtin iç kısımlarına da TOKİ'nin saldırılarının olduğunu ve yeşil alanların tümünde yapılaşmaya gittiğini'' savunarak bu uygulamadan vazgeçmesini talep ettiler.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler