İşçi Partisi'nin kriz yorumu

İşçi Partisi İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan İP Genel Başkan Yardımcısı Semih Koray dünya borsalarını vuran küresel krizle ilgili açıklamalarda bulundu. Koray konuşmasında, ''Küresel krizde çökenin, piyasa sistemidir." dedi.

Yayınlanma: 20.09.2008 - 13:46
Abone Ol google-news

İşçi Partisi (İP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Koray, ''Küresel krizde çökenin, piyasa sistemi olduğunu'' savundu. Koray, partisinin İstanbul İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, ABD'deki mali çöküşün dev adımlarla derinleşmeye devam ettiğini ve tüm dünyayı sardığını kaydetti. Daha önce yaşanan Rusya, Türkiye, Arjantin ve Uzak Doğu krizlerinde, bu ülkelerin kapitalist dünya sistemiyle bütünleşme konusundaki eksikliklerinin neden olarak gösterildiğini ileri süren Koray, şöyle devam etti:

''Bugün güveni yitiren artık kapitalizmin merkezidir, kapitalist piyasaların kendisidir. Krizin adım adım gelmekte olduğu birkaç yıl öncesinden belli olduğu halde herhangi bir önlem alınması mümkün olmamıştır. Çünkü kriz yapısal niteliktedir ve sistemin doğasından kaynaklanmaktadır. Krizin sonuçları artık üstü örtülemez hale gelince de merkez bankaları, hazine bankaları sisteme avuç avuç milyar dolarlar şırınga ederek, günü kurtarmanın yollarını aramaya başlamışlardır.''

Kapitalizmin sanal bir ekonomi yarattığını ifade eden Koray, doların uluslararası değişimde kullanılan rezerv para olmasının, sanal mali araçlar aracılığıyla, ABD'nin ürettiğinden fazla tüketen ve tüketimini sürekli genişleten konumunu uzunca bir süre muhafaza etmesini mümkün kıldığını kaydetti. Koray, ''Dünya menkul kıymet borsalarının endeksleri adeta bu sistemin işlerliğinin göstergeleri haline gelmiştir. Batı pazarıyla bütünleşme, kendini bu sisteme uymayan iktisadi politika araçlarından yoksun bırakarak, kendini bu sistemin işlerliğine adama anlamına gelmeye başlamıştır. Krize giden ve çökmekte olan işte bu sistemdir. Küresel krizde çöken, piyasa sisteminin kendisidir'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler