Öymen'den Erdoğan'a tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı medya organlarına yönelik sözleriyle ilgili, ''Sayın Başbakanın tepkileri demokratik ülkelerde görülen bütün ölçüleri aşmıştır'' dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretiyle ilgili de eleştirilerde bulunan Öymen, Gül'ün bu ziyaretten bir gün önce şehit ailelerini iftara davet ettiğini anımsattı.

Yayınlanma: 20.09.2008 - 13:48
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, partisinin Bursa il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Almanya'daki Deniz Feneri davasında Alman savcının Türk polisinden yardım istediğini, ancak ''polisiye yardım gerektirecek durum yoktur'' cevabını aldığını iddia etti.

Türkiye ile Almanya arasında 2004 yılında teröre ve örgütlü suçlara karşı iş birliği yapmayı öngören bir anlaşma imzalandığını, bu anlaşmanın kara para aklanması olaylarını da içerdiğini ifade eden Öymen, şunları söyledi: ''Gerektiğinde Türk ve Alman polisi ortak operasyon yapacaktır. Anlaşılıyor ki, Alman polisi bu çerçevede Türk polisine iş birliği önerisinde bulunmuştur. Türkiye ise bu teklifi reddetmiştir. İçişleri Bakanı ise dün yaptığı açıklamasında, Türkiye'den yardım istenmediğini tespit ettiğini söyledi. Şimdi bu, Türkiye ile Almanya arasında çok ciddi bir güven bunalımı yaratıyor. Siz yabancı bir ülke temsilcisinin söylediği sözlerin yalan olduğunu iddia ediyorsunuz, Alman makamlarını yalancılıkla suçluyorsunuz. Onlar 'yardım istedik' derken, sen 'hayır istemediler' diyorsun. Bu, uluslararası ilişkilerde çok ciddi çatışmalar yaratır. Ya diyorsunuz ki; Türk gazetesi Alman polis şefinin açıklamalarını yalan bir şekilde yazmıştır, basın yalancılık yapmıştır ya da basın doğru yansıtmışsa Alman makamları yalan söylemektedir. Bu son derece ciddi bir iddiadır ve bu iddianın mutlaka üstüne gitmek gerekir. Bu iddiayı meclise taşıyacağız. Çok ciddi bir durum yaratmıştır.''

 

Basın ve demokrasi

Onur Öymen, Başbakan Erdoğan'ın AK Parti Ankara İl Başkanlığının düzenlediği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, bazı medya organlarına yönelik sözlerinin demokrasiyle bağdaşmadığını savundu. ''Sayın Başbakan'ın tepkileri demokratik ülkelerde görülen bütün ölçüleri aşmıştır'' diyen Öymen, şunları kaydetti: ''Basını en ağır ifadelerle eleştirmek bir yana, basına karşı boykot çağrısı yapmıştır. Hangi ülkede, hangi demokratik ülkede siz bunları gördünüz? Hangi ülkede Başbakan basının, hükümeti eleştiren hoşuna gitmeyen yazıları üzerine o yayın organlarına karşı boykot çağrısında bulunuyor. Şimdi bu basına mı boykottur, yoksa o gazeteleri okuyan vatandaşlara mı boykottur? Kendi yandaşlarına kampanya başlatma önerisinde bulunuyor. Böyle bir şey olabilir mi? Her açıdan son derece yanlıştır, sakıncalıdır. Demokrasiyle hiç bağdaşmayan bir husustur. Anayasamızın temel demokratik ilkeleriyle taban tabana zıt bir yaklaşımdır. Bunu şiddetle kınıyoruz.'' Almanya'daki Deniz Feneri davasıyla ilgili olarak henüz cevaplandırılmamış pek çok soru bulunduğunu savunan Öymen, ''Türkiye'ye 18 milyon avroluk paranın aktarıldığı söyleniyor. Türkiye'de savcıların bu konuda görev yapması için ne beklenmiştir?'' diye sordu.

 

Cumhurbaşkanı Gül'ün Ermenistan ziyareti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretiyle ilgili de eleştirilerde bulunan Öymen, Gül'ün bu ziyaretten bir gün önce şehit ailelerini iftara davet ettiğini anımsattı. Onur Öymen, bu yemeğe Ermeni teröristler tarafından şehit edilen Türk diplomatların ailelerinin davet edilmediğini iddia ederek, bunun nedeninin araştırılması gerektiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler