Erdal, yeniden yargılanacak

Brüksel Temyiz Mahkemesi tarafından, Belçika'da işlediği suçlardan dolayı 2 yıl tecilli hapis cezasına çarptırılan firardaki terörist Fehriye Erdal'ın, Türkiye'de işlediği suçlar çerçevesinde Belçika'da yargılanması gündeme geliyor.

Yayınlanma: 12.01.2010 - 08:36
Abone Ol google-news

Sabancı ailesinin Belçikalı avukatı Fernand Schmitz, yaptığı açıklamada, Bruges Sorgu Hakimi'nin, Türkiye'yi de kapsayan inceleme ve araştırmalarının son bulmasının beklendiğini, teröristin bu yıl içinde ağır ceza mahkemesinde, halk jürisi önünde, muhtemelen gıyabında yargılanacağını bildirdi.

Brüksel Temyiz Mahkemesi, terör örgütü DHKP-C ve üyeleriyle ilgili davayı 23 Aralık 2009 tarihinde sonuçlandırmış, Belçika'da işledikleri suçları ele alınan 3 teröriste tecilli hapis cezaları vermiş, 3 teröristi suçsuz bularak beraat ettirmişti.

Mahkeme kararına göre, yargılanan terör örgütü üyelerinden Fehriye Erdal 2 yıl, Musa Asoğlu 3 yıl, Kaya Saz 2 yıl tecilli hapis cezasına çarptırılmıştı.

Savcılık bu karara karşı temyize gitmeyeceğini açıklarken ve "artık bu sayfayı çevirmenin zamanı geldiğinden" söz ederken, müdahil taraf olan Türk Devleti itiraz hakkını kullanmıştı.

Avukat Schmitz, Brüksel Temyiz Mahkemesi'nin bu kararının sanık teröristler tarafından olumlu bir çerçevede yansıtıldığını, Türk ve Belçika basınının da yanlış değerlendirmelerde bulunduğunu savundu.

Schmitz, mahkemenin Fehriye Erdal ve diğer iki teröristi "suçlu bulduğunu" ve bu kişilerin aklanmalarının söz konusu olmadığını hatırlattı.

Avukat, terörist Erdal'ın Sabancı suikastındaki rolünü itiraf ettiği bir belgenin varlığından söz edilmesi üzerine, dosyada "kanıt nitelikli binlerce somut belge" bulunduğunu, çeşitli kayıt ve delillerin, teröristin suikasta katılımını ortaya koyduğunu ifade etti ve "Zaten Erdal hiçbir zaman bu suçlamaları reddetmedi" dedi.

Avukat Fernand Schmitz, 3 kişinin katledilmesi olayından sanık terörist Erdal'ın, 12 kişilik halk jürisi önünde yargılanacağını, bu yargılamanın 2010'da yapılmasının öngörüldüğünü belirtirken, "Fehriye Erdal dosyasının kapanmasının ve teröristin aklanmasının söz konusu olmadığını" ifade etti.

Sabancı Holding Otomotiv Grubu Başkanı Özdemir Sabancı, Toyota-Sa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından olan terörist Fehriye Erdal, 26 Eylül 1999'da, Belçika'da, Neşe Yıldırım adına düzenlenmiş sahte pasaportla yakalanmıştı. Belçika, Türkiye'nin iade talebini, idam cezasının yasalardaki varlığı nedeniyle reddetmiş ve bu arada teröristin siyasi sığınma başvurusunu da geri çevirmişti. Erdal, bir yıl kadar hapis yattıktan sonra bir evde göz hapsine alınmış, ardından, 2006 yılında firar etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler