İsrail'in, Büyükelçi Çelikkol'a yönelik tavrına tepkiler

İsrail'in, Büyükelçi Oğuz Çelikkol'a yönelik tavrına karşı siyasilerden tepki mesajları geliyor. Ortak talep ise 'İsrail'in bu tavrından dolayı derhal özür dilemesi gerektiği.

Yayınlanma: 12.01.2010 - 12:37
Abone Ol google-news

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in tarafından Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi'ne gösterilen 'yakışıksız davranış'ı değerlendirdi. 7 yıldır iktidarda bulunan AKP hükümetlerinin 'tek taraflı taviz ve teslimiyete dayalı ve sanal kahramanlıklarla sürdürmeye çalıştığı' uluslar arası ilişkilerin her geçen gün yeni bir skandala sahne olduğunu ifade eden Bahçeli, şunları söyledi: "En son olarak, ülkemizde yayımı halen süren bir televizyon dizisiyle ilgili İsrail Devleti'nin göstermiş olduğu tepkinin sınırları aştığı ve konuyu milletimize açıkça hakarete vardırma noktasına kadar getirdiği anlaşılmaktadır. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısının diplomatik nezaket kurallarını hiçe sayarak Türk büyükelçisine yönelik hayâsız tavır ve davranışı hepimizi derinden sarsmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil etme yetkisini taşıyan bir büyükelçinin, tariz ve tezyifle hafife alınması telafisi olmayan bir düşüklük olmuştur. Bu küçük düşürücü davranışların doğrudan doğruya Türk milletine ve Türk devletine yönelik olduğu kuşkusuzdur. Milliyetçi Hareket Partisi, İsrail'in haddi ve terbiye sınırlarını aşan bu son eylemini şiddetle kınamaktadır." İsrail'in büyükelçinin şahsında Türk milletine gösterdiği 'seviyesiz' davranışından dolayı bir an önce özür dilemesi gerektiğini kaydeden Bahçeli, İsrail büyükelçisine verilen tepkinin olumlu ancak yetersiz olduğunu söyledi. Bahçeli, "Şimdi Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı bir haysiyet ve milletimizin onurunu savunmak adına ciddi bir imtihanla karşı karşıyadır. Milliyetçi Hareket Partisi AKP hükümetinden uluslar arası ilişkilerdeki mütekabiliyet ilkesi gereğince; Türk büyükelçisinin maruz kaldığı alçakça muamelenin; milletimizin vicdanını rahatlatacak biçimde karşılığını vermesini acilen beklemektedir" dedi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Parlamentoda, gazetecilerin, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın, ''Kurtlar Vadisi'' filmiyle ilgili tepkiyi iletmek üzere, İsrail parlamentosundaki (Knesset) odasına çağırdığı Çelikkol'u, daha alçak bir kanepeye oturttuğunu sorması üzerine, şunları söyledi: ''Bir taraftan bölge ülkeleri ile sıfır ihtilaf politikası derken, diğer taraftan evvelce hiç yaşamadığımız ortamlara yol açtınız. Özellikle şiddet yolunu benimseyen Hamas örgütünün sözcülüğüne soyunmanız, onların BM'de sözcülüğünü yapacağız demeniz, yalnız İsrail'de değil, mutedil Arap ülkelerinde de tepki uyandırdı. Başka ülkelerde de gerginliğe yol açtı. Diplomaside daha dikkatli olmak lazım. Hükümete biraz daha dikkatli olmasını tavsiye ediyoruz. Ama hükümetin yaptığı bu yanlışlık, Başbakan'ın yanlış tavrı, İsrail'e hiçbir zaman oradaki devletimizin temsilcisine saygıyla bağdaşmayan bir tavır sergileme hakkını vermez. Bunu son derece üzüntü verici bir tavır olarak görüyoruz.''

Bir başka soru üzerine Öymen, devletin mutlaka gerekli tepkiyi göstermesi gerektiğini ifade ederek, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin hiçbir temsilcisi, dünyanın hiçbir ülkesinde, hiçbir devletin yetkilisinin karşısında, ikinci sınıf bir insan muamelesine tabi tutulamaz, daha aşağıda bir muameleye tabi tutulamaz'' dedi. ''Diplomasi geleneği açısından böyle bir muamele olabilir mi?'' sorusuna karşılık da Öymen, ''Büyükelçinin elini sıkmadığı anlaşılıyor. Böyle bir muamele Türkiye'nin hiçbir zaman, hiçbir koşulda, hiçbir hükümet zamanında hak etmediği bir muameledir. Mutlaka gerekli cevap verilmelidir'' ifadelerini kullandı. Öymen, ''Bu bir diplomatik skandal mıdır?'' sorusu üzerine ise ''Skandal hafif bir kelimedir'' dedi.

 

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Danny Ayalon'un, Büyükelçi Oğuz Çelikkol'la görüşmesi sırasında tokalaşmaması ve Türk Büyükelçinin oturduğu koltuğun kendi oturduğu koltuktan aşağıda olmasına ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Büyükelçinin, İsrail'de Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve Türk milletini temsil ettiğini anımsatan Vural, Türkiye'ye gösterilmesi gereken saygının Büyükelçiye de gösterilmesi gerektiğini söyledi. Büyükelçiye saygısızlık yapılmasının kabul edilemeyeceğini kaydeden Vural, ''Herkes haddini bilmeli. İsrail'in tavrı, kabul edilebilir bir tavır değil. O tavır için nereden cesaret aldılar. Derhal özür dilemelidirler. Hükümet, bu kasıtlı davranışın hesabını, diplomatik yollardan sormalıdır'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler