TEKEL işçisi ''taburesiyle'' gelecek

TEKGIDA-İŞ Başkanlar Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda 3 gün boyunca oturma eylemi yapacak olan TEKEL işçileri bugün ve yarın tüm Türkiye'deki TEKEL işyerlerinden tabure ve battaniyeleriyle Ankara'ya gelecek.

Yayınlanma: 14.01.2010 - 08:38
Abone Ol google-news

TEKEL işçileri yarın yapacakları oturma eyleminde kefeni anımsatan beyaz kıyafetler giyecek.

Özlük haklarıyla başka kamu kurumlarına geçiş yapmak için 30 gündür Ankara'da eylem yapan TEKEL işçileri üç sürecek oturma eyleminden bir sonuç alamazlarsa, daha sonra 3 günlük açlık grevine başlayacaklar.

TEKGIDA-İş Sendikasınca daha önce alınan eylem planı kapsamında TEKEL işçileri, 3 günlük açlık grevinden de sonuç alamazlarsa ölüm orucuna başlayacaklar.

Öte yandan, eylemdeki TEKEL işçilerine bir destek de TEKGIDA-İŞ'in Avrupa'da üyesi olduğu üst konfederasyon EFFAT'dan geldi. EFFAT'ın Başkanı Bruno Vannoni geldi. EFFAT Başkanı Vannoni'nin TEKEL işçilerine destek amacıyla bugün 12.00'de bir basın açıklaması yapması bekleniyor.

Bu arada, TÜRK-İŞ de Başkanlar Kurulu kararı doğrultusunda 17 Ocak'ta geniş katılımlı yapılacak mitingle ilgili hazırların devam ettiği bildirildi.

 

CHP'den ziyaret

CHP Kocaeli İl Teşkilatı, Türk-İş Genel Merkezi önünde eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerini ziyaret etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, burada yaptığı konuşmada, demokrasiden, insan haklarından, özgürlüklerden bahsedilirken TEKEL işçilerine yapılanın doğru olmadığını söyledi.

Özelleştirme adı altında şirketlerin yağma edilir, peşkeş çekilir gibi satıldığını savunan Selvi, ''TEKEL'de işçiler işsiz bırakıldı, mücadele etmek zorunda bırakıldı. Hani uzlaşma, hani sosyal diyalog? Böyle deneyimli bir sendikayla sorunu masa başında çözmeyen hükümet, 70 milyonun sorununu çözemeyeceğini açıkça ortaya koyuyor'' dedi.

Hükümetin emekçilere yönelik politikalarını eleştiren Selvi, TEKEL işçilerinin sorununun Hükümetin masaya oturup konuşmasıyla çözülebileceğini kaydetti.

CHP olarak TEKEL işçilerinin mücadelelerine ellerinden gelen desteği göstereceklerini ifade eden Selvi, milletvekillerinin de Meclis'te üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini söyledi.

CHP Kocaeli İl Teşkilatınca, işçilere pişmaniye ve tatlı dağıtıldı. Alternatif Sanatsever, Edebiyatçı, Halk Ozanı ve Müzisyenler Derneğinden halk ozanları da türküler söyleyip şiir okudular. Eyleme, bir grup Ankaragücü taraftarı da çeşitli sloganlar atarak destek verdi.
Ankara Kadın Platformu da kadın eylemcilere giysi ve ihtiyaç malzemesi dağıttı.

 

Kartal'da TEKEL işçilerine destek ziyareti

Kartal'da, bir grup, eylemlerini sürdüren Tekel işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Cevizli'deki Tekel fabrikası işçilerinin öğle tatilinde olduğu sırada, bazı parti, sivil toplum kuruluşları, sendika üyeleri ile aralarında gazeteciler Can Ataklı ve Rıza Zelyurt'un da bulunduğu grup fabrika önünde toplandı. Büyük boy bir Türk bayrağı açan grup, Tekel işçilerine destek amacıyla çeşitli sloganlar attı.

Tekgıda-İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Göksel Şengün, burada yaptığı açıklamada, işçilerin 31 gündür eylemlerini sürdürdüklerini belirterek, eyleme bundan sonra da devam edeceklerini kaydetti.

Gazeteci Can Ataklı da bir avuç işçinin eylem başlattığını ve bu eylemin büyüyerek Türkiye'yi sardığını ifade ederek, bu mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini söyledi. Rıza Zelyut ise ''Yüreğimizle yanınızdayız, yolunuz açık olsun'' dedi.

Destek eylemine katılanlar, basın açıklamasının ardından fabrika önünden ayrıldı.


Avrupa işçi sendikalarından destek

Avrupa'dan işçi sendikalarını temsilen Türkiye'ye gelen heyet, Türk-İş Genel Merkezi önünde Tekel işçilerinin 31. gününe giren eylemine destek ziyaretinde bulundu.

Vannoni, işçilere hitaben yaptığı konuşmada, uluslararası bir dayanışma için Türkiye'de bulunduklarını söyledi.

İşçilerin Avrupa'da da sorun yaşadığını ifade eden Vannoni, bütün işçilerin birlik olması gerektiğini dile getirdi.

Sorunlarına çözüm bulununcaya kadar Tekel işçileriyle birlikte olacaklarını vurgulayan Vannoni, şunları kaydetti:
''Milletimiz ne olursa olsun hepimiz Türküz, hepimiz Tekel işçisiyiz. Baskıları kınıyoruz. EFFAT Başkanı olarak Başbakanınıza bizimle görüşmesi için mektup gönderiyoruz ve bu problemin ayın sonuna kadar çözülmesini talep ediyoruz. Size samimiyetle getirdiğim tek kelime var dünya adına, o da 'dayanışma'. Tüm dünyada haklarını savunan herkese teşekkür ediyorum. Öğleden sonra buradan ayrılmak zorundayım. Cuma, Cumartesi ve Pazar yapacağınız eylemlerde burada olamayacağım ama tüm dünya adına kalbim burada olacak. Sizin haklarınız var, bunu almak için mücadele ediyorsunuz. Tekrar dayanışma, dayanışma, dayanışma...''
Vannoni, konuşmasının ardından işçilerin arasına girerek bir süre sohbet etti. Sorunlarını anlatan işçiler Vannoni'ye limon hediye etti.

 

Uluslararası destek

Bu arada, Tekel işçilerine yurtdışından gelen destek mesajları da sürüyor. Sendikaya şu ana kadar 100'ü aşkın ülkeden 3 bin 850 sendika, kurum ve kuruluştan destek mesajı geldi.

Sendika yetkililerinden alınan bilgiye göre, Almanya'dan Ver.di, NGG ve IG Metal sendikalarından 10 kişilik bir heyet, Tekel işçilerine destek vermek için Ankara'ya gelecek. İlerleyen günlerde Almanya'dan siyasetçiler ile bazı Avrupa Parlamentosu üyelerinin de Tekel işçilerine desteğe gelmesi bekleniyor.

Öte yandan, Tekgıda-İş'in uluslararası düzeydeki girişimleri de sürdürüyor. Sendika, AB Komisyonu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ve Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'na başvurarak hem destek hem de yaşananları yerinde görmek için Ankara'ya gözlemci göndermeleri istedi.

Tekgıda-İş'in üyesi olduğu Avrupa Gıda, Tarım ve Turizm İşçi Sendikaları Federasyonunun da konuyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu istediği bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon