DSÖ: Türkiye alkollü araç kullanıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Ofisi'nin Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini de içeren 53 ülkenin sağlık sorunlarıyla ilgili hazırladığı rapora göre Türkiye, alkol tüketimi açısından sondan üçüncü olmasına karşın, alkolle ilişkili trafik kazaları bakımından birinci sırada yer alıyor.

Yayınlanma: 21.09.2008 - 08:28
Abone Ol google-news

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi'nin yayınladığı ''2008 Avrupa'da Sağlık Atlası'' raporunda, Kafkasya ve Orta Asya'daki toplam 53 ülkenin sağlıkla ilgili bilgileri değerlendirildi.

Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazmi Zengin,  raporda, Türkiye hakkında ilk dikkati çeken durumun sağlıkla ilgili verilerin eksikliği olduğunu ifade etti. Zengin, ''Örneğin ölüm nedenleri, hastalıklar, obezite ile ilgili verilerimiz raporda görülmüyor. Veri eksikliği nedeniyle bu alanlarda diğer ülkelerle karşılaştırma yapamadığımız gibi ülkemizin sağlık alanında planlama yapması, dolayısıyla etkili bir sağlık sistemi kurması da oldukça zorlaşıyor'' dedi.

 

Alkolle ilgili kazalar

Zengin, raporda, Türkiye'nin alkol tüketimi bakımından son sıralarda olmasına rağmen alkolle ilişkili trafik kazalarında birinci sırada olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bu üzücü durum ülkemizde alkolün kontrolsüz bir biçimde alındığının ve alkol etkisindeyken direksiyona geçildiğinin önemli bir göstergesidir. Alkollü olarak araç kullanma cezaların artırılması ve denetimlerin sıklaştırılmasıyla önceki yıllara oranla önemli ölçüde azaldı. Buna karşın DSÖ'nün raporu, bu konuda oldukça gerilerde olduğumuzu gözler önüne seriyor. Denetimlerin daha da artırılması gerekir.''

 

Sigara tüketimi yüksek seviyede

Sigara içenler bakımından da Türkiye'nin Ukrayna, Rusya, Arnavutluk, Ermenistan gibi ülkeleri takiben 9. sırada olduğunu dile getiren Zengin, ''Ölümlü iş kazalarında 8, bebek ölümlerinde 8, doktor sayısı bakımından sondan 3, diş hekimi sayısı açısından sondan 11'inci sırada, hemşire sayısı açısından ise en sonda yer alıyoruz. Bunlar ülkemiz için iç açıcı rakamlar değil'' diye konuştu.

Zengin, yatak sayısı bakımından da Türkiye'nin 52. sırada olduğunu, sıralamada Türkiye'yi Andora'nın takip ettiğini belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon