''Türkiye, gariplikler ülkesi..."

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nun araştırma görevlileri ile ilgili kanun teklifini bir an önce görüşmesini istedi.

Yayınlanma: 14.01.2010 - 11:23
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek ve bazı araştırma görevlileri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, Oyan'ın konuya ilişkin 8 Temmuz 2009 tarihinde bir yasa teklifi verdiğini anımsattı.

Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
''Türkiye, gariplikler ülkesi... Eğer Milli Eğitim Bakanlığı (Türkiye'deki üniversitelerde hocalarımız ders versin, öğretim görevlisi açığı giderilsin) diye düşünüp yurtdışına eleman gönderiyorsa, bütçeden para harcıyorsa, onların yurtdışı harcamalarını karşılıyorsa, dönüşte bunlar ya üniversitelerde ya da Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygun gördüğü bir yerde görevli olarak atanıyorlar. Ama eğer Türkiye Cumhuriyeti bütçesine yük olmuyorsanız, kendi olanaklarınızla çalışıp üretiyorsanız, doktora veya master yapıyorsanız aynı Türkiye Cumhuriyeti hükümeti sizi kadrolu olarak atamıyor.

Masraf yapıldığında, gerekli kolaylık sağlanıp atama yapılıyor ama masrafa neden olmadığınız zaman da herhangi bir atama yapılmıyor. Bu çelişkinin mutlaka giderilmesi lazım. 81 ilde üniversite kurduk ama çoğu üniversitemizde öğretim üyesi yetersizliği nedeniyle dersler sağlıklı verilmiyor. Bunun yanında Türkiye'de doktorasını yapmış, bu konuda başarılı olmuş, atamayı bekleyen ancak kapının önüne konulan araştırma görevlileri var. Bu çelişkiyi gidermek üzere Sayın Oğuz Oyan bir kanun teklifi verdi. Milli Eğitim Komisyonun, Sayın Oyan'ın verdiği teklifi bir an önce görüşmesini ve Türkiye'nin, eğitimde ciddi bir sorunu olan üniversitelerde öğretim üyesi açığını çözmesini diliyoruz.''

Oğuz Oyan ise farklı uygulama nedeniyle 7 bin civarında araştırma görevlisinin atılmayı beklediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Dibek'in de konuya ilişkin araştırma önergesi verdiğini anımsattı. Turgut Dibek de 40 bin civarında araştırma görevlisinin kadro sorunu olduğunu belirterek, bu konuların Meclis'te konuşulmasını istediklerini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler