Zigana'daki çığ faciasına dava

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, Zigana Dağı'nda çığ düşmesi sonucu 10 kişinin ölümüne ilişkin Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) yönetim kurulu üyelerinden oluşan 5 kişi hakkında, ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne ya da yaralanmasına yol açtıkları'' gerekçesiyle, 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığını bildirdi.

Yayınlanma: 14.01.2010 - 12:13
Abone Ol google-news

Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, Zigana'da 10 kişinin ölümü, 7 kişinin yaralanmasına ilişkin haklarında 2 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) yönetim kurulu üyesi 5 kişinin, olay tarihinde, kayak ve kar yürüyüş kararı alırken, arazinin jeolojik ve jeomorfolojik yapısını dikkate almaması nedeniyle kusurlu olduğunu bildirdi.

Başsavcı Bozkan, makamında düzenlediği basın toplantısında, TEDAK'in, her hafta düzenlediği planlı doğa yürüyüşleri kapsamında 19 Ocak 2009 tarih ve 4 sayılı yönetim kurulu kararıyla, Ural Ayar ile Erhan Terzi'nin idare ve gözetiminde, 25 Ocak 2009'da Zigana Dağı'na yürüyüş programı düzenlendiğini anlattı.

Bu yürüyüş sırasında, 7 kişinin yaralanması ve 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan çığın yaşanmasının ardından olaya ilişkin Torul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldığı anlatan Başsavcı Bozkan, şöyle devam etti:
''Torul Cumhuriyet Savcılığında görevli arkadaşlar ile birlikte Zigana Dağı'ndaki çığ olayına ilişkin soruşturma yaptık. Soruşturmada olayda kişilerin kusuru olup olmadığı araştırıldı. Soruşturma dosyası, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda yetkili bilirkişi heyetine gönderildi. Bilirkişi heyeti dosyayı inceledi. Bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, Trabzon TEDAK yönetim kurulu üyelerinin kusurlu ve sorumlu olduğu, olayda gerekli dikkati, özeni göstermeyerek yükümlülüklerine riayet etmedikleri belirtilmiştir.

Bunun ardından olayda sorumluluğu olan Trabzon TEDAK yönetim kurulu üyeleri F.B, E.B, S.Y, Ş.U. ve U.A. hakkında hazırlanan iddianame Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmiştir. Mahkeme önce dosyada bazı teknik eksikliklerin olduğu gerekçesiyle iddianameyi iade etti.

Bunun üzerine Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı olarak, iddianamenin kabul edilmesi için Gümüşhane'ye en yakın ağır ceza mahkemesi olan Bayburt Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunduk. Bayburt Ağır Ceza Mahkemesi de bizim itirazımızı kabul ederek dosyayı Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi''


"TEDAK yöneticileri kusurlu"

Başsavcı Bozkan, daha sonra Gümüşhane Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığını belirterek, şunları kaydetti:
''Fezlekenin tevdi edildiği Başsavcılığımızca yapılan soruşturma ve değerlendirme sonucu ile bilirkişi raporlarına göre, TEDAK yönetim kurulunun, olayın meydana geldiği tarihte Zigana Dağı'nda kayak ve kar yürüyüşü kararı alırken arazinin jeolojik ve jeomorfolojik yapısını dikkate almaması nedeniyle kusurlu bulunduğu anlaşılmıştır.

İddianamede, sanıkların TCK'nın 85/2 maddesi gereğince, 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne ya da yaralanmasına yol açtıkları'' iddiasıyla, 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedik''

Başsavcı Bozkan, bir soru üzerine, iddianamenin bizzat kendisi tarafından hazırlandığını belirterek, geniş çaplı olarak yapılan soruşturma sırasında olayın mağdurlarının ve ölenlerin yakınlarının tamamının tek tek dinlendiğini, ancak ölenlerin yakınlarının şikayetçi olmadığını söyledi.


Çığın nedeni şekerleşmiş kar

''Çığın silah atılmasının ardından yaşandığına'' ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine de Başsavcı Bozkan, şunları anlattı:
''Silah atıldığı iddiasına ilişkin soruşturma sürecinde gerekli araştırma yapıldı, bilirkişiden de rapor alındı. Çığın silahtan meydana gelmediği şeklinde dosyada bilgiler mevcuttur. Çığ, daha önce yağan karın şekerleşmesi sonucu oluşan katmanın kayması sonucu oluştuğu anlaşılmıştır. Bu olayın bir silah sesinden meydana gelmediği şeklinde dosyada rapor var. Çığın, yürüyüş ekibinin geçtiği esnadaki hareketlenmeden ve üst katmanın kaymasından meydana geldiği belirlendi. Bu konuda, Erzurum Teknik Heyeti'nden rapor alındı.''

Bunun haricinde Ankara'daki bilirkişi heyetinin TEDAK yönetim kurulu üyelerini, olay gününün hava şartlarını dikkate almamaları ve meteorolojiden bilgi almamaları yüzünden kusurlu bulduğunu belirten Başsavcı Bozkan, ''Bilirkişi raporu doğrultusunda kusurlu görülen kişiler hakkında dava açtık'' dedi.

Başsavcı Bozkan, hazırlanan iddianamenin 6 sayfa olduğunu, ancak dava dosyasının iddianame, araştırma ve bilirkişi raporlarıyla birlikte 100 sayfadan fazla olduğunu belirtti.


Olayın geçmişi

Gümüşhane'nin Torul ilçesinde Zigana Dağı'nda 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği üyesi 17 kişi çığ altında kalmıştı. Çığ altında kalanlardan Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsoğlu, Dursun İnan olay yerinde, Hüsniye Sarıbıyık ise Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi'nde hayatını kaybetmiş, 7 kişi de yaralanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler