ABD'ye kurtarma paketi

ABD Yönetimi Kongre'den 700 milyar dolarlık dev kurtarma paketi için yetki istedi. Yönetim ile Kongre arasındaki görüşmelerinin uzlaşıyla tamamlanması halinde, ABD mali sisteminin önü açılmış olacak.

Yayınlanma: 21.09.2008 - 14:05
Abone Ol google-news

ABD Yönetimi Kongre'den 700 milyar dolarlık kurtarma paketi için yetki istedi. ABD Hazine Bakanlığı ile Merkez Bankası FED arasında taslağa ilişkin görüşmelerde, sadece ABD kaynaklı mali kuruluşlar değil, Amerikan mali sektörünü istikrara sokmak amacıyla, merkezi ABD dışında olan ancak Amerika'da faaliyet gösteren mali kuruluşlara da mali destek verilip-verilmemesi üzerinde tartışılıyor.

ABD Yönetimi ile Kongre'nin yarın ABD piyasaları açılıncaya kadar anlaşmaya varmaları bekleniyor. Anlaşmanın ardından ise kurtarma paketinin, gelecek haftadan itibaren yürürlüğe girebileceği belirtiliyor.

Hazine'nin önerisinin onaylanması halinde, ABD Yönetimi'nin borçlanma limiti, 10,6 trilyon dolardan, 11,3 trilyon dolara çıkacak.

ABD Hazinesi, 700 milyar dolar ile mali kurumların karşılıksız borçlarını, iki yıllık bir süreç içinde satmasına imkan verecek.

Hazine, bankalara karşılıksız sağlayacağı bu para karşılığında, bankalardan herhangi bir varlık satın almaz iken sadece, destek sağladığı bankalar ve mali kurumları yeniden düzenleyecek, operasyonlarına karışabilecek.

ABD yetkilileri, böyle bir kurtarma paketinin sağlanmaması halinde, vadesi gelen ancak tahsil edilemeyen konut kredileriyle derin bir yapıya kavuşan mali krizin, tüm sektörleri ve dünya ekonomisini sararak, yıkıcı sonuçlar yaratabileceği uyarısında bulunuyorlar.

700 milyar dolarlık kurtarma paketi, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı'ndan bu yana olan en büyük kurtarma paketi olarak değerlendiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler