"Yetim hakkı yiyenler mutlaka hesap verecek"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Beyobası beldesinden geçen Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulacak hidroelektrik santrali (HES) için ''Milyonlarca yılda oluşan bu doğayı 5-6 ayda yapacağınız bir yatırımla yok etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur' dedi.

Yayınlanma: 17.01.2010 - 13:32
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Topgözü mevkisine gelerek bölgeye santral kurulmak istenmesini protesto eden köylüler ve çevrecilere destek verdi.

Kemal Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, köylülerin ''Buraya santral istemiyoruz'', ''Çevrenin katledilmesini istemiyoruz'', ''Bu yola baş koyduk'' sözlerini hatırlatarak, ''Ne taş ne de baş, bizim hiçbir şekilde ne taşı ne de başı zayiata uğratma lüksümüz yok. Başa da sahip çıkacağız, bu derenin suyuna da taşına da sahip çıkacağız'' diye konuştu.

Bölgedeki çok sayıda köyün Yuvarlakçay Irmağı'ndan, şu yada bu şekilde beslendiğini ifade eden Kemal Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
''14 bin insan bu su ile yaşamını sürdürüyor. Siz geleceksiniz buraya baraj kuracaksınız. Hadi Keban gibi bir baraj olsa neyse. Burada kuracağınız baraj mütevazi bir baraj. Attığınız taş, ürküttüğünüz kurbağaya değmez. Yazık günah bu doğaya. Milyonlarca yılda oluşan bu doğayı 5-6 ayda yapacağınız bir yatırımla yok etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur.''

Irmağın kenarını gezerken büyük ağaçların kesildiğini gördüğünü anlatan Kılıçdaroğlu, ''Bir ağacın yetişmesi 200-300 yıl. 200-300 yılda yetişen bir ağacı 15 dakika içinde yok ederseniz, bana söyler misiniz bunu yok edenlerde biz vicdan sorgulaması yapmayacak mıyız? Nasıl eliniz kalktı da o ağacı kestiniz? Anıt ağaç diyorsunuz, tespit yapıyorsunuz. 30 ağacın 10'unu kesiyorsunuz. Hangi hakla, hangi vicdanla böyle bir kararı verebiliyorsunuz'' dedi.

Santral konusunda vatandaşın haklarını Ankara'da sonuna kadar savunacaklarını belirten CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:
''Hukuk deniyor. Hukuk burada sizsiniz. Hukuk kamu vicdanıdır. Kamu vicdanının kabul etmediği hiçbir yasanın geçerliliği yoktur. Ne yaparlarsa yapsınlar. Önce sizi vicdanen tatmin etmeleri lazım. Sizi susuz bırakacaklar mı? Evet. Topraklarınız sulanmayacak mı? Evet. Peki bunun altındaki vicdan, altındaki hukuk nedir? Bunu sorgulayacağız. Hukuk mücadelemiz sürüyor. Şu anda dosyayı aldık, gözlerinin içine sokacağız. Suyumuz ekmeğimizdir. Bunun peşindeyiz.''

Kılıçdaroğlu, doğaya sadece gençlerin değil, yaşlıların ve çocukların da sahip çıktığını, kendisinin görevinin de doğaya sonuna kadar sahip çıkmak olduğunu ifade etti.
Halkın demokrasilerde en ciddi güç olduğuna işaret eden Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Halkın üstünde başka bir güç yoktur. Halk gerçekten sahip çıkıyorsa, siyasal partilerin temel görevi de halka sahip çıkmaktır. Şunu bilmenizi isterim halkın haklı olduğu yerde başka bir güç yoktur. Bunun ölçüsü birlik ve beraberlikten geçer. Ayrılmamaktan geçer, bölünmemekten geçer. Güçlü olmak bölünmemektir. Güçlü olmak her yaştan olanların bir araya gelmesidir. Güçlü olmak ortak ses çıkarmaktır.''

Önümüzdeki hafta santralla ilgili meclise araştırma önergesi vereceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, ''İstedikleri kadar gerekçe saysınlar. Onu bizim külahımıza anlatırlar. Hiçbir güç sizi buradan çıkartamaz. Unutmayın anıt ağacı kesenler sizin aşınıza, ekmeğinize göz koyanlardır. Su kesildiği zaman 14 bin insanın hayat damarları kesilir. Mücadele bunun içindir. Suyunuzu kaptırmayın. Bizler de size yardımcı olacağız. Ağaçları katledenler sizleri yok edemeyecekler. Sizler bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe yaşayacaksınız'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, halkın sözcüsü olmaya devam edeceklerini ifade ederek, ''Onlar korkacaklar. Karşımıza çıkamayacaklar. Onları kaçtıkları yere kadar kovalayacağız. Onları Yüce Divan'a göndereceğiz. Bu milletin aşına ekmeğine göz koyanlar, yetim hakkı yiyenler mutlaka hesap verecekler'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler