Erkekleri kahvehanelerde eğitecekler

Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) Müdürü Prof. Dr. Belgin Hoşsu, kadın ve erkeğin eşit olduğunu kahvehanelerde erkeklere, evdeki beş çayı sohbetlerinde de kadınlara anlatacaklarını bildirdi.

Yayınlanma: 19.01.2010 - 08:58
Abone Ol google-news

Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (EKAM) Müdürü Prof. Dr. Belgin Hoşsu, Türkiye'deki kadınların en büyük probleminin ''şiddet'' olduğunu, şiddet sorununu da ''temsil'' konusunun izlediğini belirtti. Yapılan araştırmalarda, Ankara'daki gecekondu bölgesinde kadınların yüzde 95'inin şiddete uğradığının ortaya çıktığını anlatan Hoşsu, İzmir'de de durumun çok farklı olmadığını, ekonomik güç ve eğitim seviyesi azaldıkça şiddete maruz kalma oranının yükseldiğini kaydetti. Üniversite mezunu, iyi eğitim almış, hatta makam sahibi kadınların da şiddete uğrayabildiğini anlatan Hoşsu, EKAM olarak kadınla ilgili konuda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Prof. Dr. Hoşsu, konferanslar dizisiyle kadın ve erkeği bilgilendireceklerine işaret ederek, özellikle gecekondu bölgelerinde ''ailelerin ayaklarına giderek'' bilgilendirme yapacaklarını açıkladı. Hazırlıkları süren proje kapsamında, kadın ve erkeklere eğitim verecek uzman kadroyu belirleyeceklerini ifade eden Prof. Dr. Hoşsu, ''Örneğin İzmir'de Mevlana Mahallesi var. Eğitim verecek kişileri bir araya getirip biz Mevlana Mahallesi'ne gideceğiz. Kadınlarla evlerinde beş çayı içeceğiz. Erkeklerle de kahvede oturacağız. Onların bize gelmesi ve eğitilmesi gerçekçi değil'' diye konuştu. Kahvehanelerde genel olarak kadın ve erkeğin eşit olduğu konusunun işleneceğini belirten Prof. Dr. Belgin Hoşsu, kadına yönelik şiddetin çok ağır müeyyidelerinin bulunduğunu, sohbet şeklindeki eğitimlerde bu müeyyidelerin de anlatılacağını söyledi.

Konuyla ilgili uzmanları, ailelerle buluşturmanın görevleri arasında yer aldığını kaydeden Hoşsu, ''Erkeklere, doğrudan 'kadını dövme' demeyecekler, ama uzmanlar onu anlatmanın yolunu biliyor. Biz onları buluşturacağız'' dedi. Sabancı Holding'in hibe projesi kapsamında öğretmenlerin ''kadın erkek eşitliği'' konusunda eğitileceğinin de altını çizen Hoşsu, öğretmenlerin de diğer öğretmenleri, öğrencileri ve velileri bilgilendireceğini, bu şekilde toplumda farkındalık yaratmayı amaçladıklarını vurguladı.
 

SMS yoluyla iletişim

EKAM'ın bir başka projesinin de cep telefonu mesajları aracılığıyla kadınlarla iletişim kurmak olduğunu açıklayan Prof. Dr. Belgin Hoşsu, eğitim ve kültür faaliyetlerini SMS'lerle kadınlara anlatacaklarını söyledi. Kadınların şiddete uğradıklarında, çocuklarını okula gönderemediklerini, ekonomik problemlerini aşamadığında kendini ifade edemediğini söyleyen Hoşsu, şöyle konuştu: ''Kadın kendini ifade edemiyor. Bunda birinci faktör kültürel sorunlar olabilir ama bir diğer faktör de bilgisizlik. Nereye gideceğini, nereden yardım alacağını bilemiyor. Cep telefonu artık çok yaygın bir olay. GSM operatörü müşteri profilini biliyor, kadın mı erkek mi kaç yaşında gibi özellikler hakkında bilgi sahibi. Biz kadınlara yönelik bilgilendirme mesajları yollayacağız. Diyelim ki kadına karşı şiddetle ilgili bir konferans var. Nerede nasıl yapılacağına dair mesajlar yollayacağız. Olayın üzerine gideceğiz. Biz çok üzerine gidersek bir müddet sonra erkek belki bu şekilde rahatsız olacak, bu şekilde gündeme getirecek ve aklında 'Bu kadının başvuracağı bir yer var' şeklinde düşünce oluşacak.''

Ege Üniversitesi çatısı altında, çeşitli resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği bir kurum olan EKAM'ın yöneticiliğine 2009 yılının Ekim ayında getirildiğini hatırlatan Hoşsu, kadınların sorunlarını tartışarak çözmeyi hedeflediklerini, bu amaçla Bornova'daki merkezlerinde de çeşitli konferanslar düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler