İzmir'de bebek ölümleri

13 bebeğin öldüğü Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi'nde araştırma yapan bilim kurulu bebek ölümlerinin sebebini açıkladı. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk bebek ölümlerinin enfeksiyondan kaynaklandığını söyledi.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 06:50
Abone Ol google-news

İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, dün saat 20.00 ile bugün saat 07.00 arasında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Kliniği'nde tedavi gören immatür ve prematüre (ağırlıkları 800-1200 gr arasında) 13 bebeğin yaşamlarını yitirdikleri belirtildi.

İzmir İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yaptığı açıklamada, ölen bebek sayısının 13 olduğunu belirterek, araştırmaların devam ettiğini kaydetti. Hastanedeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Özkan "Bilimsel kurumumuz tarafından yapılan araştırmalar devam ediyor. Olayla ilgili uzman heyet görevlendirildi. Bebek ölümlerinin sebebi ile ilgili son kararı onlar verecek" dedi. Bir gazetecinin 'ölümlerde ihmal var mı?' sorusuna Özkan " Bize göre bir ihmal yok. Tarafsız heyet gerçeği ortaya koyacaktır" dedi. Özkan yine bir gazetecinin 'ölümler enfeksiyona bağlı olabilir mi?' sorusuna " Enfeksiyon diyemiyoruz. Bilim heyeti bu yüzden var, belkide diyeceğiz" şeklinde yanıt verdi. 

Özkan 'bebeklerin mezarlarından çıkarılarak otopsi yapılacağı' konusuna "Bu savcının taktiri" diye cevap verdi.

Öte yandan, hastanede ölen 13 bebekten 5'inin cesetinin ailelerine teslim edildiği öğrenildi.

13 bebekten 5'inin ''ölüm olayı adli vaka olarak görülmediği'' gerekçesiyle ailelerine daha önce teslim edildiği ve defnedildiği kaydedilirken, ölen bebek sayısının artması üzerine bebeklerin, incelenmek için savcının talimatıyla mezarlarından çıkarılacağı belirtildi.

 

Hasoğlu " Soruşturma yapılıyor. Sorumlular hakkında gereği yapılacaktır"

Bebek ölümleriyle ilgili incelemeyi yürüten Cumhuriyet Savcısı Ertuğrul Hastaoğlu, ''Soruşturma yapılıyor. Sorumlular hakkında gereği yapılacaktır'' dedi. Hastaoğlu, defnedilen 5 bebeğin incelenmek üzere mezardan çıkarılması için İzmir Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğüne geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hastaoğlu, olayla ilgili geniş kapsamlı soruşturmanın başlatıldığını bildirdi. Sağlık Bakanlığı ekibinin de olayı inceleyeceğini öğrendiklerini ifade eden Hastaoğlu, şunları kaydetti: ''İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gerekli soruşturma yapılıyor. Soruşturma sonucunda sorumlular hakkında gereği yapılacaktır. Sağlık Bakanlığı da bir ekip gönderdi. O incelemenin de sonucu bize gönderilecek. Gereği takdir edilecek.''  Defnedilen 5 bebekten 3'ünün cesetleri, incelenmek üzere mezarlarından çıkarıldı. Olayla ilgili soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı Ertuğrul Hastaoğlu, mezarların açılması işlemine bizzat katıldı. Tabutlara yerleştirilen bebekler, İzmir Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

 

''Son bebek şansımızdı"

Aynı hastanede 17 günlük bebeklerini kaybettiklerini anlatan Suat Özcan şunları söyledi:
''Eşim Habibe yüksek tansiyon hastası. Risk alarak hamile kalmıştı. 7 aylık hamileyken sezaryen ile doğum yaptı. Eşimin sağlık durumu nedeniyle bizim ilk ve son bebek şansımızdı. Nasıl böyle bir ihmal olabilir. Şikayetçiyiz.''

10 günlük bebeği ölen Özcan Akman ise bebeğinin gece öldüğünü, sabah kendilerine telefonla durumun bildirildiğini ifade ederek, ''Neden hemen aramadıklarını sordum. Bana 'Aradık, ağabeyinize haber verdik' dediler. Benim ağabeyim yok ki. Bakanlığa durumu bildirdim. Olay benim şikayetim üzerine ortaya çıktı'' dedi. Anne Nazife Akman da bebek eylül ayında doğduğu için adını Eylül koymayı planladıklarını belirterek, ''Bebeğimizin ciğerleri normal gelişmediği için hastanede tedavi görüyordu. Durumunu sormak için hastaneyi aradık, öldüğünü öğrendik. Çok üzgünüz'' dedi.

Ölen bebeklerden birinin babası Musa Yaylak, Adli Tıp Kurumu önünde bebeğinin cesedini teslim almak için beklerken, yaptığı açıklamada, 7.5 aylık doğan ikiz kız bebeklerinden birinin dün öldüğünü söyledi. Yaylak, şöyle devam etti:
''Daha isimlerini bile koymamıştık. Ölüm nedeniyle ilgili önce bir şey söylemediler, sonra öğrendik ki hastane mikrobuymuş. Cinayet bürosuna gittim, olayla ilgili ifade verdim. Başkalarının da başına benzer olay gelmesin diye şikayetçi oldum. Diğer bebeğim hastanede. Başka hastaneye götürmek istiyorum ama enfeksiyon nedeniyle kabul etmezler diye alamıyorum. Bebeğimin hayatından endişe ediyorum.''

Bebeklerini kaybeden ailelerden Akhisarlı Halide ve Halit Can çifti Zeytinliova Jandarma Komutanlığında ifade verdi. Baba Halit Can, ifadesini verdikten sonra yaptığı açıklamada, hastane hakkında da suç duyurusunda bulunduklarınI söyledi.

 

TTB: Tepecik Hastanesin'de yaşanan bebek ölümleri çok nedenli bir olay"

Türk Tabipler Birliği (TBB) Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy, 13 bebeğin ölmesinin “çok nedenli” olduğuna işaret ederek, bebek ölümlerinin yaşandığı gecede hasta yoğunluğuna karşın, nöbetçi hemşire sayısının yetersiz olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. TBB’de düzenlenen basın toplantısıyla olaya ilişkin bilgi veren Gürsoy, erken gömülen 5 çocuğun otopsilerinin ve kan kültürlerinin sonuçlarının henüz belli olmadığını hatırlattı. Bu nedenle enfeksiyondan olasılığından söz etmek mümkün olabileceğini ifade eden Gürsoy, ancak net, berrak kanıtların ellerine henüz geçmediğini bildirdi.

Gürsoy, söz konusu hastanedeki yatak kapasitesinin 30’u küvez olmak üzere 45 olduğunu, solunum cihaz sayısının 10, monitör sayısının da 30 olduğunu belirterek, bu rakamların yeterli sayılabilecek bir altyapıya işaret ettiğini söyledi. Hastanede hekim sayısı bakımından da eksikliğin söz konusu olmadığını kaydeden Gürsoy olayın yaşandığı gece nöbetçi hemşire sayısının yetersiz olduğuna dikkat çekti. Gürsoy “Hastanedeki hemşire sayısı 38, 45 hastaya bölerseniz hemşire sayısı da düşük sayılmaz. Bir tek dün olayın olduğu gece nöbetçi hemşire sayısı 7 ve yatakların tamamı dolu. Tabi burada nöbetçi hemşire sayısının yetersiz olduğu anlaşıyor. O gece eğer ağır bakım gerektirecek hasta sayısı yoğunluktaysa, hemşire sayısı bakımından yetersiz olduğu anlaşıyor. Ama henüz nedenler ortaya çıkmış değil” diye konuştu.

Gürsoy, geriye doğru bakıldığında bunca olaya rağmen, “ciddi bir siyasi sorumluluğun” kabul edildiğine dair bir işaret göremediklerini ifade etti. Gürsoy, “Tıpkı Tuzla olayında olduğu gibi, bir biri ardına ölümler yaşanırken Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik üzüntülerini belirtmekle yetiniyor. Deniz Feneri davası açılıyor, Türkiye’ye uzanan bir takım suçlar söz konusu, kamu hizmetinde görevli insanlar söz konusu. İstifa diye bir müessese siyasi iktidarın gündeminde hiçbir zaman olmuyor. Birbiri ardına tekrarlayan çocuk ölümleri, bu görevi yüklenen makamların siyasi sorumluluğunu gerektiren bir şeydir. Bunu vurgulamak lazım. Bu sefer gerçekten ciddi tedbirler alınır, mevcut ne kadar bu tip olaylara bakan kurum varsa; Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler, Özel Hastaneler, TBB’nin bu konuda yetişmiş özel elemanları, bunları yan yana getirilir. Ortak bir çözüm için Sağlık Bakanlığı’nın artık düğmeye basması lazım” diye konuştu.

 

CHP'li Ersin bebek ölümlerini sordu

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a, İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 11 saatte 13 bebeğin yaşamını yitirmesini sordu. Ersin Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Ağustos ayı başlarında Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir haftada 27 bebeğin yaşamını yitirdiğini, şimdi de İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 11 saatte 13 bebeğin yaşamını yitirmesi olayının yaşandığını hatırlattı. Ersin “Hastane virüsleri sadece bebekler için değil çocuklar ve yetişkinler içinde tehlike arz etmektedir. Bu yüzden çok sayıda kişi yaşamını yitirmiştir. Bu sorunun giderilememiş olması hastanelere olan güveni de zedelemektedir.” Dedi. Ersin Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a şu soruları yöneltti: “Bebeklerin yaşamını yitirmesine neden olan hastane virüsleri neden engellenemiyor?Şifa bulmak için gelen hastaların hastanelerde mikrop kaparak yaşamını yitirmeleri normal mi?Bu durum insan haklarına ve hasta haklarına aykırı değil mi? Son 5 yılda hastane virüsünden kaynaklanan enfeksiyon nedeniyle kaç bebek, kaç çocuk, kaç yetişkin hasta yaşamını yitirmiştir?”

 

Hastane karantinaya alındı

Bebek ölümlerinin yaşandığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi'ne bebek kabul edilmediği bildirildi. 13 bebeğin öldüğü Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi karantina altına alındı. Servise yeni bebek kabul edilmeyeceği belirtildi.

Öte yandan; Hayatlarını kaybeden ve İzmir Adli Tıp Kurumunda otopsileri tamamlanan 3 bebeğin cenazesi defnedilmek üzere aileleri tarafından alındı.

 

Bebeklerin ölüm nedeni enfeksiyon

Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki bebek ölümlerini araştırmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu'nda görevli Prof. Dr. Recep Öztürk, kan kültürü yapılan ölen bebeklerden 5'inin enfeksiyon sonucu yaşamını yitirdiğinin belirlendiğini bildirdi.

Bebek ölümlerinin ardından Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Kurulu üyeleri, sabah saatlerinde Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelerek inceleme ve araştırmalarına başladı. Bilim Kurulu üyeleri hastanede basın toplantısı düzenleyerek, bebek ölümleri konusunda ilk gün yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Bilim Kurulu'nda görev yapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, ölen bebeklere kan kültürü yapıldığını ve 5'inin kanında enfeksiyona rastlandığını söyledi. Prof. Dr. Öztürk, bebeklerin enfeksiyonu, damar içine verilen sıvıda oluşan bakteri üremesi sonucu kaptıklarını tahmin ettiklerini bildirdi.

Bilim Kurulu üyesi Zeynep Kamil Hastanesi Yeni Doğan Klinik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fahri Ovalı ise Tepecik eğitim ve Araştırma Hastanesi Yeni Doğan Ünitesi'nin yılda yaklaşık 100 yeni doğana hizmet verdiğini, İzmir ve çevresinin önemli bir yükünü kaldırdığını kaydetti.

Prof. Dr. Ovalı, prematüre bebeklerde bu ölümlerin doğal olarak beklenen bir sonuç olduğunu, küçük bebeklerde bağışıklık sistemleri gelişmediği için enfeksiyonların da olabileceğini kaydederek, ölen 13 bebeğin 4 tanesinin bu olay ortaya çıkmadan çok ağır durumda olduklarını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler