Uğur Mumcu anılıyor

Uğradığı bombalı suikast sonucu 24 Ocak 1993'te yaşamını yitiren araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu, ölümünün 17. yılında düzenlenecek etkinliklerle anılacak.

Yayınlanma: 22.01.2010 - 07:12
Abone Ol google-news

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, (um:ag) 24 Ocak ile Prof. Dr. Muammer Aksoy'un uğradığı suikast sonucu öldürüldüğü gün olan 31 Ocak arasında "17. Adalet ve Demokrasi Haftası" kapsamında çeşitli etkinlikler düzenliyor. Adalet ve Demokrasi Haftası etkinlikleri bu yıl "Hukuk devleti, hepimiz için" temasıyla gerçekleştiriliyor.
Uğur Mumcu'yu anma etkinlikleri, 24 Ocak'ta saat 11.00'de 'Batıkent Birlikteliği'nin Batıkent Uğur Mumcu Parkı'ndaki Uğur Mumcu Anıtına Çelenk Bırakmasıyla başlayacak. Saat 12.00'de de sevenleri, karanfillerle ve mumlarla Uğur Mumcu'nun sokağındaki evinin önünde olacak. Burada bir sinevizyon gösterisi ve Ufuk Karakoç tarafından bir dinleti gerçekleştirilecek. Dinletinin ardından saat 14.30'da Mumcu'nun Cebeci Asri Mezarlığı'ndaki kabri ziyaret edilecek. Saat 19.00'da ise Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Uğur Mumcu Korosu bir konser verecek, Serkan Kırmızı da perküsyon gösterisi yapacak.

Batıkent Ahmet Taner Kışlalı Konferans Salonu'nda ise Saat 19.30'da "Uğur Mumcu'nun Ardından" başlıklı fotoğraf gösterisi düzenlenirken bunun ardından Uğur Mumcu hakkında belgesel film gösterimi yapılacak.

Etkinlikler, 25 Ocak Pazartesi Günü saat 13.00'te Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Abdi İpekçi hakkındaki belgesel film gösterimi ile devam edecek. Gösterimin ardından Prof. Dr. Cahit Kavcar, Prof. Dr. Aydın Köksal ve Prof. Dr. Mümin Koksal'ın katılacağı yabancı dille öğretim hakkında açık oturumla sürecek. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde saat 17.00'de ise "Dinlenen, İzlenen, Susturulan Gazetecilik" başlıklı açıkoturum düzenlenecek. Haluk Yalvaç'ın yöneteceği açıkoturumda Faruk Bildirici, İlhan Taşçı ve Prof. Dr. Yahya Kazım Zabunoğlu konuşacak. Saat 19.30'da ise Karşı Atölye "Cesaret Tek Bir Sözcükle Başlar" başlıklı tiyatro oyununu oynayacak.
 

YARSAV'ın eski ve yeni başkanları açıkoturumda buluşacak

26 Ocak Salı günkü etkinlikler saat 13.00'te Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Uğur Mumcu hakkında fotoğraf gösterisi ile belgesel film gösterimi ile başlayacak. Burada saat 15.00'te Mustafa Yumurtacı, Ferruh Atbaşoğlu ve Doç. Dr. Aynur Aydın'ın konuşacağı "Ormancılığımızda Yaşananlar ve Anayasal Hukuksuzluk" başlıklı söyleşi gerçekleştirilecek. Saat 17.00'de ise YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Şenal Sarıhan ve Sevgi Özel'in konuşacağı "Hukuk Dili Değişiyor mu?" konulu bir açıkoturum düzenlenecek. Burada saat 19.30'da da "Üç Anadolu" başlıklı Müzik Dinletisi yapılacak. Aynı saatte Batıkent Ahmet Taner Kışlalı Konferans Salonu'nda Hrant Dink hakkında belgesel film gösterimi yapılacak.

27 Ocak Çarşamba günü saat 13.00'te Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde "Susurluk" başlıklı belgesel film gösterimiyle başlayacak olan etkinlikler, Prof. Dr. Gürhan Fişek'in konuşacağı "Temel İnsan Hakları ve Hukuk İhlali Olarak İş kazaları" başlıklı söyleşiyle sürecek. Bunun ardından Öcal Beningtan, saat 16.30'da "Lise Sıralarında Uğur Mumcu" konulu söyleşide konuşacak. Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki Çarşamba günü etkinlikleri Nikbinlik Dinleti Grubu'nun "Mendilimde Kan Sesleri" başlıklı Şiir-Müzik Dinletisi ile sona erecek. Saat 19.00'da ODTÜ Vişnelik Tesislerinde ise Prof. Dr. Yakup Kepenek, Prof. Dr. Mehmet Tomanbay ve Gülay Özdemir, "12 Eylül Hukuku ile Geçen 30 Yıl" konulu söyleşide konuşacaklar. Keçiören Güçsüzler Yurdu Tiyatro Salonu'nda da "Türkiye'nin Gündemi" konulu açıkoturuma ZMO Başkanı Gökhan Günaydın, Şenal Sarıhan, ÇGD Başkanı Ahmet Abakay ile Sevgi Özel katılacak.
28 Ocak Perşembe günü saat 13.00'te Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Ahmet Taner Kışlalı hakkındaki belgesel film gösterimi ile başlayacak olan etkinlikler saat 14.00'te "Hukuk Devleti" konulu açıkoturumla sürecek. Açıkoturumun açılış konuşmasını DSP Genel Başkanı Masum Türker yapacak, açıkoturumda eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, Orhan Birgit ve Jale Ağırbaş konuşacak. Saat 17.00'de ise burada Doç. Dr. Hüner Tuncer, "Yeni Osmanlıcılık Gerçeklerle Bağdaşabilir mi?" konulu söyleşide konuşacak. Daha sonra saat 19.00'da Ankara Üniversitesi Konservatuvarı Dans Bölümü tarafından yapılacak Modern Dans Gösterisi'nin ardından Bedri Baykam, Nasuh Mahruki, Ceren Selmanpakoğlu ve Prof. Dr. Zafer Gençaydın "Sanatçı Gözüyle Adalet ve Demokrasi" konulu açıkoturumda konuşacak.
 

Açıkoturumda Bekir Coşkun ve Ahmet Hakan konuşacak

Hrant Dink hakkındaki belgesel film gösterimi, 29 Ocak Cuma günü saat 13.00'te Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde bir kez daha yapılacak. Daha sonra burada saat 14.30'da "Köy Enstitülerinde Demokrasi, Günümüzde Eğitim" konulu açıkoturumda Mustafa Gazalcı, Talip Apaydın ve Erdal Atıcı konuşacak. Öte yandan saat 14.00'te Eğitim-İş Ankara Şube Salonu'nda Fevzi Coşkun, "Eğitim Sendikacılığının Dünü, Bugünü, Yarını" konulu söyleşiye katılacak. Saat 16.00'da Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde Turgut Kazan, "Suçlular ve Güçlüler" konulu söyleşide konuşacak, ardından saat 19.00'da "Hoş Gelişler Ola" adlı tiyatro oynu sergilenecek. Diğer yandan Batıkent Ahmet Taner Kışlalı Konferans Salonu'nda "Hukuk Devleti, Hepimiz İçin!" konulu açıkoturumda CHP'nin avukat milletvekilleri Hakkı Süha Okay ile Şahin Mengü konuşacak.

30 Ocak Cumartesi Günü Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde de saat 12.00'de "Mondros Mütarekesi, Sevr Andlaşması, Etnik Şiddet ve Açılım" konulu söyleşiden önce Nevzat Helvacı, "Demokrasi ve Kırılan Üçayağı", Alaz Erdost ise "Mustafa Balbay'a Mektup" başlıklı sunumlar yapacaklar. Söyleşide ise Muzaffer İlhan Erdost konuşacak. Saat 14.30'da Ahmet Abakay'ın yöneteceği "Dikkat Dinleniyoruz!" konulu açıkoturumda ise Habertürk Gazetesi yazarı Bekir Coşkun, Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan ile Hürriyet Gazetesi yazarı Faruk Bildirici konuşacak. Burada saat 17.00'deki "Hukuk Devleti ve Demokrasi" konulu açıkoturumdaki konuşmacılar ise Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile ZMO Başkanı Gökhan Günaydın. Aynı yerde saat 20.00'de ise Rüştü Asyalı ile Tuncer Tercan "Kuvayı Milliye'den Uğur Mumcu'ya" başlıklı bir gösteri yapacak.
 

Kapanış'ta Moğollar ve Suavi konseri

Adalet ve Demokrasi Haftası'nın son günü olan 31 Ocak Pazar günkü etkinlikler, saat 12.30'da anıtmezarı başında Muammer Aksoy'un anılmasıyla başlayacak. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde saat 14.00'te avukatlar Turgay Bilge, Fevzi Çamlı ve Barış Can'ın katılacağı "Hukuk Devleti, Avukatın İşi" konulu açıkoturumun ardından saat 16.30'da Devlet Opera ve Bale Sanatçıları tarafından bir dans-dinleti yapılacak, daha sonra İzzet Polat Ararat ile Saim Sezen "Ne yapmalı?" konulu açıkoturumda konuşacak.

Adalet ve Demokrasi Haftası'nın Geleneksel Kapanış Gecesi ise her yıl olduğu gibi yine Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Farabi Salonu'nda yapılacak. Saat 19.30'da başlayacak olan etkinlikte "Duvar" başlıklı slayt gösterisi ve Semah gösterisinin ardından Suavi ve Moğollar bir konser verecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler