AB'ye inat sepet örmeye devam

Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Akkedik köylüleri, AB'ye uyum kapsamında kullanım dışı kalmasına rağmen sebze ve meyve nakliyesinde kullanılan sepetleri örmeyi sürdürüyor. Köy muhtarı Şeref Yarasa, yaptığı açıklamada, 220 haneli köyde daha önce 900 olan nüfusun, geçim sıkıntısı nedeniyle azaldığını söyledi.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 07:50
Abone Ol google-news

Tarsus kent merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan ve 3 yıl önce tahsildarın topladığı paraları ödemeyip suları kesildiği için satışa çıkarılan köy olarak adı duyulan Akkedik köylüleri, zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.

Tek geçim kaynakları olan kamış sepet örerek günlük ihtiyaçlarını karşılamayı sürdüren Akkedikliler, meyve ve sebzeyi zedelediği gerekçesiyle bir süre önce AB'ye uyum kapsamında kullanım dışı kalması üzerine hale girişine izin verilmeyen ürünlerini satacak pazar bulmakta zorlanıyor.

Köy muhtarı Şeref Yarasa, yaptığı açıklamada, 220 haneli köyde daha önce 900 olan nüfusun, geçim sıkıntısı nedeniyle azaldığını söyledi. Yaptıkları sepetlerin, sebze ve meyve haline girişi ve buralarda kullanımının yasaklanmasıyla gençlerin çalışmak üzere farklı illere gittiğini bildiren Yarasa, diğer köylülerin de mevcut mülklerini korumak için köyde kalarak karın tokluğuna yaşadığını ifade etti.

Yarasa, soyları 500 yıl öncesine dayanan atalarının göçer yaşadığı Toroslar'da sepet yapma geleneğini alternatif geçim kaynağı olmadığı için sürdürdüklerini belirterek, ''1938 yılında bu köye yerleştirilen vatandaşlarımızın günümüzdeki hali gerçekten içler acısı. Daha önce, her türlü tarım ürününün toplanıp taşınması için yılda 100 bin adet sepet örerken, bu sayı şimdi 20 bine düştü'' dedi. Her bir tanesi 2 günde örülen sepeti 6-7 YTL'ye satabildiklerini ifade eden Yarasa, şöyle konuştu:
''Kullanım amacına göre 80 ve 130 arasında değişen yük taşıma kapasitesine sahip sepetlerin kullanımı yasaklanmasaydı, geçmişte olduğu gibi aynı tempoda üretir geçimimizi sağlamayı sürdürürdük. Ama yine de AB'ye inat bu işi yapmayı sürdüreceğiz. Çünkü başka çaremiz yok. Bu sepetlerin yerine taşıma ve saklamada kamış yerine naylon üretilen sepetlerle rekabetimiz sürecek.''

 

Hayvancılığa sıcak bakmadılar

Muhtar Şeref Yarasa, bir süre önce Tarsus Kaymakamlığının kendilerine köy yakınında hayvancılık yapabilecekleri arsa tahsisi girişiminde bulunduğunu, ancak köylülerin bu işin üstesinden gelememe endişesiyle konuya sıcak bakmadıklarını söyledi.
Yarasa, ''Eğer kooperatif kurabilsek ve bu proje gerçekleşseydi, hane başına 2'şer tane inek verilecekti. Bu inek sayısı ilerleyen yıllarda artacak, bu sayede köyden göç olmayacak ve köy sakinleri yaşamını rahat bir şekilde sürdürebileceklerdi'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler