'Yangınları teröristler çıkardı'

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, terör örgütü mensuplarının Tunceli ve Hakkari'de kaçışları kolaylaştırmak için kasıtlı yangınlara sebebiyet verdiklerini bildirdi. Atalay, DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çıkan yangınlara ilişkin verdiği soru önergesini cevaplandırdı.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 08:46
Abone Ol google-news

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde yaz döneminde 7 orman yangınının meydana geldiğini belirten İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 4 yangının şüphelilerinin yakalandığını, 2 yangının doğal nedenlerle, 1 yangının ise bölücü terör örgütü mensuplarınca yerleştirilen patlayıcı düzeneğinin infilak etmesi sonucu ortaya çıktığını ifade etti.

''Temmuz ayında çıkan orman yangınlarının güvenlik gerekçesiyle kasıtlı yapıldığına'' ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildiren Atalay, şunları kaydetti: ''2008 yılı Temmuz ayında bölücü terör örgütü mensuplarının Tunceli'nin Nazimiye ve Hakkari'nin Şemdinli ilçelerinde kaçışları kolaylaştırmak amacıyla kasıtlı olarak yangınlara sebebiyet verdikleri, Mardin'in Nusaybin ilçesinde ise örgüt mensuplarınca yerleştirilen patlayıcı düzeneğin infilak etmesi nedeniyle orman yangınının meydana geldiği tespit edilmiştir. İddia edildiği gibi temmuz ayında Siirt, Bingöl ve Diyarbakır illeri, Tunceli'nin Mazgirt ve Mardin'in Savur ilçelerinde operasyonlar sebebi ile meydana gelen orman yangını bulunmamaktadır.''

Atalay, meydana gelen orman yangınlarında ilgili kuruluşlarla koordine kurularak, bütün önlemlerin eksiksiz alındığını ifade etti.

 

Terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması

Beşir Atalay, terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması nedeniyle Zarar Tespit Komisyonlarına yapılan 341 bin 429 başvurudan 89 bin 695'ine tazminat ödenmesine karar verildiğini bildirdi.

Atalay, DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan'ın terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanmasına ilişkin soru önergesini de cevaplandırdı. Atalay, 30 Temmuz 2008 tarihi itibariyle ''Zarar Tespit Komisyonları''na 341 bin 429 başvuru yapıldığını, bunlardan 136 bin 518 başvurunun karara bağlandığını belirtti.

Atalay, tazminat ödemelerinin ölüm, yaralanma, sakatlanma, taşınır taşınmaz mallar, tarım hayvancılık, mal varlığına ulaşamamaktan kaynaklanan zararlar olarak gruplandırıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:
''Tazminat ödenmesine karar verilen 89 bin 695 başvurudan 19 bin 618'inin taşınır ve taşınmaz mallarla ilgili zararlardır. Bunlardan; 3 bin 751'i ölüm, 837'si yaralanma ve 581'i de sakatlanma olmak üzere toplam 5 bin 169'u ise bedeni zararlarla ilgilidir. Komisyonlarda yapılan başvurularda başvuru dosyaları ayrı ayrı değerlendirilerek dosya içerisinde mevcut bilgi ve belgeler doğrultusunda karar verilmektedir. Her bir dosya için kişinin kendi kusuru olup olmadığı ayrıca değerlendirilmektedir.''

Beşir Atalay, Maliye Bakanlığınca bütçe imkanları çerçevesinde bütçeye aktarılacak ek ödeneklerin, zaman geçirilmeden zarar gören vatandaşlara ödenmek üzere İl Zarar Tespit Komisyonlarına gönderileceğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler