Kapadokya kilimleri Avrupa pazarında

Bölgede kök boya iplerle ahşap tezgahlarda dokunan yöresel halı ve kilimleri, Fransa, Almanya, İtalya ve ABD gibi ülkelere satılıyor. Ürettikleri kilim ve halılarında doğal kök boyalı ip kullandıklarını belirten üreticiler, bir iş yerinin yılda ortalama 150 el dokuması kilim ve halıyı yurt dışına satabildiğini kaydettiler.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 08:49
Abone Ol google-news

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya bölgesinde, kök boya iplerle ahşap tezgahlarda dokunan yöresel halı ve kilimler Avrupa ve ABD'ye satılıyor.

Doğal kök boyalarla ahşap tezgahlarda yöre kadınları tarafından dokunan kilim ve halılar, yöre insanının geçim kaynağını oluşturuyor.

Üretilen Kapadokya halı ve kilimleri, Fransa, Almanya, İtalya ve ABD'deki firmalara gönderiliyor.
Kök boya iplerle ahşap tezgahlarda dokunan geleneksel Kapadokya ve Anadolu motifleriyle süslü kilim ve halıların, Avrupa ve ABD pazarında alıcı bulduğunu ifade eden üreticiler, şu bilgileri verdi:
''Ürettiğimiz yöresel halı ve kilimler, Kapadokya bölgesine gelen turistler aracılığıyla Avrupa'da bazı ülkelerde ve ABD'de pazar buluyor. Kapadokya kilim ve halıları bölgede bulunan irili ufaklı yaklaşık 200 üretici tarafından üretiliyor. Yöre halkı üretime katılıyor. Genç kızlar ve kadınlar kimi zaman evlerinde kimi zaman da küçük atölyelerde ahşap tezgahlarda halı ve kilim dokuyor. Bu halı ve kilimler, kimi zaman turistler kimi zaman da pazarlamacılar aracılığı ile Avrupa ve ABD'ye gönderiliyor.''

Ürettikleri kilim ve halılarında doğal kök boyalı ip kullandıklarını belirten üreticiler, bir iş yerinin yılda ortalama 150 el dokuması kilim ve halıyı yurt dışına satabildiğini kaydettiler.

Talep gelmesi durumunda Türkiye'nin farklı bölgeleri için de halı ve kilim dokuduklarını bildiren üreticiler, Kapadokya'nın geleneksel halı ve kilimlerini dünyaya tanıttıklarını, bunu balon turları, termal turizm, hediyelik eşya ve şarap gibi sektöre dönüştürdüklerini vurguladılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler