Fransa senatosu için kısmi seçim

Fransa senatosu için kısmi seçim yapıldı. Seçimlerin ardından, Sosyalist Parti, senatodaki sandalye sayısını arttırırken, çoğunluk yine iktidardaki sağcı Halk Hareketi Birliği'nde kaldı. Fransa'da senato seçimlerinde, bölge ve il genel meclisi üyeleri ile milletvekillerinden oluşan yaklaşık 50 bin seçmen oy verme hakkına sahip.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 09:09
Abone Ol google-news

Toplam üye sayısı 330'dan 343'e çıkartılan Fransa senatosunun 114 sandalyesi için seçim yapıldı. Seçimlerin ardından ilk belirlemelere göre Sosyalist Parti sandalye sayısını 95'den 125'e çıkarırken, iktidar partisinin sandalye sayısı 159'dan 150'ye düştü. Geri kalan üyelikleri ise Komünist ve Liberal parti adayları paylaştı.

Seçimlerinden ardından, senatodaki kadın üyelerin oranı da yüzde 20'nin üzerine çıktı. Sosyalist Parti'nin senatodaki oy oranını artırması, anayasa değişikliği için, parlamentoyu oluşturan meclis ve senato üyelerinin beşte üçünün oyu gerektiği için, anayasal düzenlemelerde iktidar partisinin hareket alanının daha da kısıtlanmasına yol açacak. Fransa'da senato seçimlerinde, bölge ve il genel meclisi üyeleri ile milletvekillerinden oluşan yaklaşık 50 bin seçmen oy verme hakkına sahip.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler