Sınır ötesi tezkere Meclis'te

Hükümet, süresi 17 Ekim'de dolan sınır ötesi operasyon izin süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık tezkeresini Meclis Başkanlığı'na sundu. Tezkereye, CHP ve MHP destek verirken, DTP ise yeni bir sınır ötesi operasyon tezkeresine tepkili.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 09:32
Abone Ol google-news

Hükümet, Bakanlar Kurulu’nda alınan kararın ardından, süresi 17 Ekim’de dolan sınır ötesi operasyon yetkisini bir yıl daha uzatmak için harekete geçti. Irak’ın kuzeyine sınır ötesi operasyon için izin veren tezkerenin 1 yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

 

"Terörist saldırılar ve açık tehdit devam etmektedir"


Tezkere’de Irak’ın kuzey bölgesinde yuvalanmış bulunan PKK terör unsurlarından kaynaklanan ve Türk halkının huzur ve güvenliğiyle, ülkesinin milli birliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yöneltilmiş terörist saldırıların ve açık tehdidin devam ettiği vurgulandı. Tezkere’de şöyle denildi: “Dost ve kardeş Irak’ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfeden Türkiye, PKK teröristlerinin Irak’ın kuzeyindeki mevcudiyetine ve terörist saldırılarına son verilmesini sağlamak amacıyla askeri faaliyetlerini başarıyla yürütmekte, siyasi ve diplomatik girişimleri ve uyarılarını sürdürmektedir.

Türkiye’ye yönelik olarak devam eden terörist saldırılar ve tehdide karşı, terörizmle mücadelenin bir parçası olarak uluslar arası hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri almak üzere, hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe belirlenecek şekilde, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Irak’ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere Irak’ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi ve görevlendirilmesi için Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca Genel Kurul’un 17/10/ 2007 tarihli ve 903 sayılı kararıyla hükümete verilen bir yıllık izin süresinin 17 Ekim 2008 tarihinden itibaren bir yıl süreyle uzatılmasını Anayasa’nın 92’nci maddesi uyarınca arz ederim”

 

CHP ve MHP'den destek, DTP'den tepki

Hükümet, sınır ötesi operasyon yetkisinin 17 Ekim’den itibaren bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık tezkeresini Meclis Başkanlığı’na sunarken, tezkereye CHP ve MHP destek verecek. DTP ise yeni bir sınır ötesi operasyon tezkeresine tepkili. Hükümet, süresi 17 Ekim’de dolan sınır ötesi operasyon tezkeresinin süresini uzatmak için ilk adımı atarken, DTP dışındaki muhalefet partilerinden de tezkereye destek geldi. MHP Grup Başkan vekili Oktay Vural, partisinin terörle mücadele konusundaki tavır ve görüşlerinin bilindiğini, her zaman terörle mücadele konusunda ‘siyasi kararlılık’ gösterilmesi gerektiğini görüşünü ortaya koyduklarını belirtirken, “MHP olarak terörle mücadele konusundaki tavrımız belli. Daha önce Irak’ta güvenli bölgenin tesis edilmesi gerektiğini genel başkanımız ifade etmişti. Hükümet önerilerimizi dikkate almadı, yeni bir tezkereyi daha Meclis’e getirdi. Geçen sınır ötesi operasyona ilişkin eleştirilerimiz var, terörle mücadele konusunda önerilerimiz var. Bütün bunları genel kurul’da tezkere görüşmeleri sırasında bir kez daha dile getireceğiz. Ancak tezkere konusundaki tutumuzu, geçen tezkeredeki gibi sürdüreceğiz” diye konuştu.


Öymen: Yetkiyi almak kadar kullanmak da önemli


CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de ilk olarak tezkereyi kendilerinin gündeme getirdiğini, daha önce de hükümete ‘sınır ötesi için isterseniz destek veririz’ dediklerini belirterek “Türkiye’nin elinde gerektiğinde sınır ötesi operasyon için tezkere bulunmalı. Ancak yeter ki bunu uygulasınlar. Geçen defa yetki aldılar ancak tartışmalara yol açan kısa bir sınır ötesi operasyon yaptılar. Bunları unutmadık, yetkiyi almak kadar kullanmak da önemli” diye konuştu.

 

Kurtulan: "Defalarca denendi ama sonuç alınamadı"

DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ise sınır ötesi operasyon tezkeresine tepki gösterdi. Tezkereye destek vermeyeceklerini, yapılması gerekenin ‘ölme-öldürme’ kurgulu siyasetten vazgeçerek ‘yaşa-yaşat’ politikasını hakim kılmak olduğunu belirten Kurtulan, “Defalarca denenmiş, sonuç alınmamış, çok insanımızın canını yitirmesine sebep olmuş bir durumu yeniden ülkemizin gündemine getirmek, daha çok insanımızın kanının akmasına sebep olmuş bu yöntemi yeniden tartışıyor olmaktan üzüntü duyuyoruz. Bu yöntem çok denendi. Her Genelkurmay başkanı kendisinden mi başlatmak istiyor, bunu sınamak mı istiyor doğrusu insan bunu merak ediyor ama ortada olan bunun çok denenmiş bir yöntem olduğu. 25 kez denendi, 26’ncısı düşünülüyor. Son operasyonda yaşananların acısını unutmuş değiliz. Yeni bir operasyonun kimseye faydası yok. Herkesin daha çok acı çekmesinden başka işe yaramaz.” diye konuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler