'Dünyanın tek bir lideri olmayacak'

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy, ABD'de yaşanan finansal krizle ilgili olarak, ''ABD'de yaşanan kriz açıkça gösteriyor ki, dünyanın tek bir lideri olmayacaktır'' dedi. Ivanovskiy, yaz aylarında Türkiye ile Rusya arasında yaşanan ihracat sorunlarına da değinerek, "Yaşanan sorunların üstesinden gelebiliriz. Gerekli siyasi irede mevcuttur" diye konuştu.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 14:37
Abone Ol google-news

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovskiy, ''Amerika kökenli bir küresel bir krizden bahsediliyor. Bunun etkilerini yaşamaya başladık. Ülkenizdeki yansımaları nasıl? Doğal gaz fiyatlarında herhangi bir artış söz konusu olacak mı?'' yönündeki soru üzerine, şunları kaydetti: ''ABD'de yaşanan kriz açıkça gösteriyor ki, dünyanın tek bir lideri olmayacaktır. Bir sürü düşünelim, onların önderi var. O uçuruma gidiyorsa tüm sürünün onu takip etmesi gerekmiyor. Kriz herkesi etkilemiştir. Ünlü yazar Hemingway, 'Çan çalındığında, kimin için çaldığını sormayın, belki sizin için çalıyordur' demiştir. ABD'nin güçlü, büyük bir ekonomisi var ve bu kriz ister istemez hepimizi etkiliyor. Ancak, dünyanın daha çok kutuplu, farklı bir hale gelmesini, bu tür şeylerden etkilenmemek için istiyoruz. Doğal gaz fiyatlarına gelirsek de, onu belirleyen özel bir sistem var. Gaz fiyatları petrol fiyatlarına bağlıdır.''

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nı (BTSO) ziyaret ederek, Meclis Başkanı İlhan Parseker ile görüşen Ivanovskiy, burada yaptığı konuşmada, Rusya'ya ihraç edilen yaş sebze ve meyvelerin büyük bölümünün Bursa'dan geldiğini belirtti.

BTSO Meclis Başkanı İlhan Parseker de, Rusya'nın hem ithalatta hem de ihracatta Türkiye açısından son derece önemli bir ülke olduğunu vurguladı.

Ivanovskiy, yaz aylarında iki ülke arasında yaşanan ihracat sorunlarına değinerek, ''Bu tür olayların hiç yaşanmamasını isterdik. Ama iki ülke arasındaki ilişkiler o kadar hızlı ilerliyor ki, yasalar, hukuki kurallar buna yetişemiyor. Yetişmediği için de bu tür anlaşmazlıklar, sorunlar yaşanabiliyor''' dedi. Sorunların çözülmesini sağlayabilecek siyasi iradenin her iki tarafta da bulunduğunu dile getiren Ivanovskiy, şöyle devam etti: ''Gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasını öngören görüşmeler geçen sene şubat ayında başladı ve 2008'de devam ediyor. 16 Temmuzda Rusya'da yeni gümrük kuralları uygulamaya geçmiştir. Bu konu hakkında Türkiye'de gerekli görüşmeler yapılmıştır. Bizim ticari ilişkilerimiz çok hızlı gelişiyor. Kısmen mesuliyet Rus gümrüğünün üzerinde. Bazı hareketlerin çok doğru olmadığını söyleyebiliriz. Ama Türkiye için uygulamayı istediğimiz rejim, İsveç'le ve başka Avrupa ülkeleriyle uyguladığımız bir gümrük rejimidir. Geçtiğimiz hafta iki ülke arasında gümrük yetkilileri protokol imzaladı. Şu an iki ülkenin gümrük servisleri anlaşmış bulunmaktadır. Bunlar ticari konular ve siyasi hale getirilmemeli. Gümrük, bizim ticari ilişkilerimize engel olmamalı, yavaşlatmamalı. Yavaşlatmaması için de biz üzerimize düşeni yapacağız. Bizim ilkeli, güzel ilişkilerimizin gelişmesini durdurabilecek ne siyasi ne ekonomik bir sorun görmüyorum. İlişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.''

Ivanoskiy, Türkiye ile Rusya arasında çok gelişmiş ticari ilişkiler bulunduğunu, birçok Türk müteahhidin Rusya'da inşaatlar yaptığını belirterek, ''Türkiye'de üretilen çimentonun 3'te 1'ini alıyoruz. Onun için sizden vazgeçemeyiz. Yaşanan sorunlar büyüme hastalıkları, bunların üstesinden gelebiliriz. Gerekli siyasi irade mevcuttur'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler