Cumhurbaşkanı Gül New York'ta

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Afrika Birliği'nin bu yıl Türkiye'yi 3 stratejik ortağından biri olarak ilan etmesinin Türkiye'nin Afrika ile ortaklığını derinleştirme kararlılığını daha da güçlendirdiğini söyledi. Gül "Şimdi amacımız (iki yönlü ticarette) 2010 yılının sonuna kadar 30 milyar dolara çıkmak" dedi.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 17:26
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BM Genel Kurulunda düzenlenen "Afrika'nın Kalkınma İhtiyaçları" üst düzey toplantısının açılışının ardından aynı çerçevede düzenlenen Afrika konulu yuvarlak masa toplantısına katıldı ve Türkiye'nin konu ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Gül yaptığı konuşmada, Afrika'nın kaderinin tüm dünyanın ortak kaderini belirlediğini belirtti. Afrika ülkelerinin karşılaştığı sorunların çözümünde ilerleme sağlandığını, ancak bunun yeterli olmadığını belirten Gül, yine de Afrika'nın kalkınma ihtiyaçlarının karşılanabilir olduğunu ve bu kapsamda Afrika ülkelerinin attığı cesur adımların bu yönde bir ortamın yaratılmasına yardım ettiğini söyledi.

Türkiye'nin Afrika ile ortaklığının son 10 yılda mesafe katettiğini söyleyen Gül, 2004 yılından bu yana Afrika ülkeleriyle iki yönlü ticaretin iki katına çıkarak 2007 yılında 12 milyar doları aştığını belirtti. Gül "Şimdi amacımız (iki yönlü ticarette) 2010 yılının sonuna kadar 30 milyar dolara çıkmak" dedi.

Türkiye'nin Afrika başkentlerinde bulunan 12 Büyükelçiliği dışında 15 yeni büyükelçilik de açmaya karar verdiğini söyleyen Gül, Afrika Birliği'nin bu yıl Türkiye'yi 3 stratejik ortağından biri olarak ilan etmesinin de Türkiye'nin Afrika ile ortaklığını derinleştirme kararlılığını daha da güçlendirdiğini söyledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler