Livni, hükümeti kurmakla görevlendirildi

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Başbakan Ehud Olmert'in istifasını vermesinden sonra hükümeti kurma görevini, Kadima'nın yeni başkanı Tzipi Livni'ye verdi. İsrail cumhurbaşkanı, parti temsilcileriyle görüşmelerinden sonra akşam saatlerinde Livni'yi Cumhurbaşkanlığına çağırdı ve görevi verdi.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 18:59
Abone Ol google-news

İsrail cumhurbaşkanı, parti temsilcileriyle görüşmelerinden sonra akşam saatlerinde Tzipi Livni'yi Cumhurbaşkanlığına çağırdı ve görevi verdi. Livni de "hükümet kurma görevini üstlenmeyi kabul ediyorum" diyerek, ciddiyetle işe koyulacağını söyledi.

Peres, dün Başbakan Ehud Olmert'in resmen istifasını sunmasını takiben, parlamentoda bulunan siyasi partilerin başkanları ve temsilcileri ile hızlı bir görüşme süreci başlattı. Dün gece ve bugün görüşmelerini sürdüren Peres, tarafların görüşlerini dinledi.

Peres'in dinlediği parti lider ve temsilcileri arasında Kadima, Meretz ve Emekliler partisinden "görevi Livni'ye verin" önerisi geldi. Sağ kanat partiler ise yeni bir hükümet kurulması yerine erken genel seçimlere gidilmesini istediler.

İsrail'in sağ kanat partilerinden Yisrael Beiteniu (İsrail Evimiz) partisi temsilcileri Peres'e hükümeti kurmak için herhangi bir isim önerisinde bulunmadılar.

Partinin parlamento grubu başkanı Robert İlatov, "(Parti Başkanı) Avigdor Lieberman ve diğer parti üyeleriyle aramızda yaptığımız istişarede, erken seçime gidilmesinin en doğru tavır olacağına karar verdik" dedi.

Ulusal Dinci parti-Ulusal Birlik ittifakı üyeleri de başkanları Binyamin Elon başkanlığında Peres'le görüştü. İttifaktan Effie Eytam, İsrail'in bugün karşı karşıya bulunduğu zorluklara dikkati çekerken, "yama üstüne yama bir hükümetimiz olmamalı" dedi. Eytam, tüm güçleriyle erken seçimler için hazırlanacaklarını ve hiçbir koşul altında yeni koalisyonda yer almayı düşünmediklerini kaydetti.

Meretz partisi başkanı Haim Oron ve aynı partiden Zahava Gal-On ise Peres'e, Kadima partisinin yeni seçilmiş başkanına hükümeti kurma görevini vermesini istediklerini söylediler. Meretz Başkanı Oron, "Tzipi Livni, bu iş için en uygun aday. Ancak, ileride onun (Livni) başkanlık edeceği bir koalisyona katılmayı planladığımızı da ima etmiyorum" diye konuştu.

Emekliler partisi (GIL) temsilcileri de Peres'ten, Livni'ye görevi vermesini isteyenler arasında yer aldılar.

İsrail muhalefetinin önde gelen partisi Likud temsilcileri ise, Peres'le dün akşam görüşmüştü. Bu görüşmede de parti lideri Binyamin Netanyahu'nun hükümeti kurmada en uygun aday olduğunun aktarıldığı bildirildi.

Halihazırdaki koalisyon içinde yer alan Şas ise Cumhurbaşkanı'na başbakanlık adayı için herhangi bir isim önermedi.

Ancak Şas, çocuk yardımlarının artırılmasına sürekli karşı çıkan Maliye Bakanı Ronnie Bar-On'un yeniden bu göreve atanmaması halinde, koalisyonda görev alabileceğini de bildirdi. Şas partisinden bir kaynak, Bar-On'un Maliye bakanı olmaması durumunda, Livni ile bir anlaşmaya varmalarının çok daha kolay olacağını dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler