Ergenekon'da 9. dalga

Ergenekon operasyonunun 9. dalgası Tuncay Özkan'ın gözaltına alınmasıyla başladı. İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı yürütülen operasyonlarda gözaltına alınan isimler arasında; Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski Ankara DGM Savcısı ile Emekli Albay Tanju Güvendiren de bulunuyor.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 06:32
Abone Ol google-news

Eski Esenyurt Belediye Başkanı ve Gürbüz Çapan ve bazı Adli Tıp çalışanları da Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Çapan'ın Bahçeşehir Esenkent'teki evinde sabah saatlerinde polis ve jandarma ekiplerince arama yapıldı.

Ergenekon soruşturması kapsamında, gazeteci Tuncay Özkan, “Biz Kaç Kişiyiz” hareketinden Evrim Baykara, Kanaltürk'ün eski spikeri Duygu Dikmenoğlu, Dr. Hüseyin Nazlıkul da gözlatına alınanlar arasında bulunuyor.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan diğer isimler ise şöyle; Şafak Akbaş,Yıldıray Baran ve Mustafa Tavşan

 

Özkan, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde

Özkan'ın Bebek Cevdetpaşa Caddesi'nde bulunan evinde saat 06.30 sıralarında başlatılan ve yaklaşık 8,5 saat sürdürülen arama ve inceleme çalışmaları tamamlandı.Evde bulunan ve hakkında gözaltı kararı alınan Tuncay Özkan, arama işleminin tamamlanmasının ardından polis ekiplerince emniyete götürülmek üzere kelepçe takılmadan evden çıkartıldı.Tuncay Özkan'a  destek olmak için evinin önünde toplanan ''Bizkaçkişiyiz Sivil Toplum Platformu" üyeleri, bu sırada slogan atarak Özkan'a destek oldu. Özkan'ı görmek için polis aracına doğru yönelen gruptan bazı kişiler ile polisler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Özkan, sivil  polis aracına bindirilerek emniyete götürüldü. Özkan'ın ayrılmasının ardından evindeki aramalarda el konulan ve 2 poşete doldurulan evrak da emniyete gönderildi.

Özkan, hastanedeki sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.  Emniyete garaj kapısından alınan Özkan, daha sonra Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne çıkartıldı.

Özkan, hastaneye getirilişi sırasında neden gözaltına alındığını soran gazetecilere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk adını söyleyerek, ''faşizm'' yanıtını verdi. Bir başka soru üzerine de ''polislerin evindeki her yeri aradığını'' ifade eden Özkan, hastaneden çıktıktan sonra bindirildiği polis aracında da yüksek sesle ''faşizm'' diye bağırdı. Özkan, emniyete girerken de basın mensuplarına, ''Gazetecilik yapılmasını engellemeye çalışıyorlar'' dedi.
 

Biz TV'nin İstanbul ve Ankara büroları da arandı

Biz TV'nin Kağıthane'deki merkezinde yapılan arama da Özkan'ın evindeki aramayla aynı saatte tamamlandı. Polis, arama sırasında el konulan çok sayıda CD, video kaset, doküman ve evrakı koliler halinde bir polis minibüsü ve otomobiline koyarak, incelemek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü.

Terörle mücadele ekiplerinin, Biz TV'nin Ankara bürosundaki yaptığı arama ise yaklaşık dört buçuk saat sürdü.

Biz TV'nin avukatı Mutluhan Karagözoğlu, arama sırasında herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını açıkladı.

Gazeteci Emin Çölaşan da Ankara'daki büronun önüne gelerek  basın mensuplarından bilgi aldı.Çölaşan, operasyonların ''AK Parti iktidarı tarafından gündem değiştirmek için yapıldığını'' söyledi.

''Siz de gözaltına alınmaktan korkuyor musunuz?'' sorusuna Çölaşan, ''Ben kendi adıma korkmuyorum. Ama her an başıma bir şey gelebilir. Çünkü bu operasyon kapsamında ne kadar AKP karşıtı varsa gözaltına alındı'' karşılığını verdi.

Operasyonların sabah erken saatte yapılmasına ilişkin bir soru üzerine Çölaşan, ''Tuncay Özkan veya diğer gözaltına alınan kişiler emniyet tarafından çağrıldığında kaçacak kişiler değil. Gün doğmadan yapılan bu operasyonlar bence AKP muhaliflerine verilen bir gözdağıdır'' diye konuştu.

 

Doğu Perinçek'in eski avukatı da gözaltında

İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in eski avukatı ve Aydınlık dergisi yazarı Emcet Olcaytu da Ergenekon soruşturması kapsamında Kadıköy'de gözaltına alındı.Olcaytu'nun avukatı Murat Bülent Hattatoğlu, soruşturma kapsamında, Olcaytu'nun  Kadıköy Ziverbey'deki evinde İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince arama yapıldığını açıkladı.
 

Saçan da gözaltında

Operasyon kapsamında eski İstanbul Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürü Adil Serdar Saçan da Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı. Saçan'ın Üsküdar'daki evinde arama yapıldı.

Adil Serdar Saçan, Ergenekon soruşturmasını ilk başlatan isim olarak biliniyor. Ergenekon soruşturması kapsamında Tuncay Güney'i sorgulayan Saçan, batık banka patronlarına ve Başbakan Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Albayrak ailesine yönelik operasyonlar düzenlemişti.

 

Ankara'daki gözaltılar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazılı emriyle bu sabah eski Ankara DGM Savcısı Emekli Albay Tanju Güvendiren, Kardiolog Dr. Mesut Özcan, Adli Sicil Memuru Mahir Akkar ve emekli polis memuru Adnan Kılıçarslan polis tarafından gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi.
 
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince Ankara Adalet Sarayına getirilen Dr. Mesut Özcan, Adli Tıp Kurumunda sağlık kontrolünden geçirildi. Özcan,  adliye çıkışında, gazetecilerin sorusu üzerine, ''Neyle suçlandığımı bilmiyorum. Evimden alındım, arama yapıldı'' dedi. Kalp cerrahı olduğunu söyleyen Özcan'ın, Tuncay Özkan'ın doktoru olduğu öğrenildi.

Gözaltına alınan ve sağlık kontrolünden geçirilen Mahir Akkar'ın ise ''adli bilirkişilik'' yaptığı belirtildi. Akkar, Adli Tıp'tan çıkışında gazetecilere ''Ergenekon örgütü üyesiymişiz, alakamız yok. Piyango bize de vurdu'' diye konuştu.

Gözaltına alınanlardan emekli Albay Tanju Güvendiren Askeri Yargıtay Onursal Üyesi, Ankara DGM'de çalıştığı dönemde terör örgütlerine yönelik ciddi kararlara imza attığı için özel olarak korunuyordu.


İzmir'deki gözaltı

Soruşturması kapsamında İzmir'de gözaltına alınan Kanaltürk televizyonunun eski haber müdürü Adnan Bulut, uçakla İstanbul'a getirildi. Bulut,  Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki sağlık kontrolünün ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesindeki yerleşkesine götürüldü.

 

Ali Sirmen'den Ergenekon yorumu

Bu sabah NTV'deki Yazı işleri programına katılan gazetemiz yazarı Ali Sirmen, "Bu ergenekonun nereden gelip nereye sıçrayacağını kestirmek zor. Nurseli İdiz'e özel yaşamı ile ilgili sorular sorulmuş, kendisi de bu işten bir şey anlamamış. Eruygur Paşa malesef sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildi. Eruygur Paşa, masum da ilan edilse malesef bir kıymeti kalmadı" dedi.

Gözaltlarına tepkiler

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında Kanaltürk televizyonunun eski sahibi gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu son gözaltına alınmalar Başkentte basın açıklamasıyla protesto edildi.

Çeşitli sivil toplum örgütlerine mensup bir grup, Sakarya Caddesi'ndeki heykelin önünde toplandı.

Burada okunan basın açıklamasında ''yargının en kısa sürede gerçekleri ortaya çıkaracağına inanıldığı'' belirtilerek, ''Hukukçulara olan inancımızı tekrarlayarak, halkımızı hukuksuzluğa karşı hukuki tepkilerini dile getirmeye davet ediyoruz'' denildi.
Çeşitli dövizler taşıyan ve slogan atan grup, açıklamanın ardından dağıldı.

 

İstanbul'da protestolar

''Bizkaçkişiyiz Sivil Toplum Platformu'' üyelerinden oluştuğu belirtilen yaklaşık 100 kişi, gazeteci Tuncay Özkan'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin soruşturma çerçevesinde gözaltına alınmasına tepki göstermek amacıyla, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesi önünde bir araya geldi.

Türk bayrakları ve dövizler taşıyan, sloganlar atan ve marşlar okuyan protestocular, özellikle Tuncay Özkan'ın serbest bırakılması istedi.

Gruptakiler, gerekirse emniyet müdürlüğü yerleşkesi karşısındaki yeşil alanda çadır kurup protestolarını sürdüreceklerini söyledi.

Bu kişilerin gösterisi sırasında Tuncay Özkan'ın avukatı Nurettin Dicle Evren de emniyet müdürlüğüne geldi.

Evren, gözaltındaki Özkan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu, ancak henüz ifade alma işleminin başlamadığını belirterek, bu işleme yarın başlanacağını kaydetti.

Gruptakilerin, emniyet yakınındaki bekleyişi sürüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler