Türkiye, AB'nin BM'deki "Sağlam müttefiki"

BM Genel Kurulu'nda 2007-2008 döneminde insan hakları konularında yapılan oylamalarda Avrupa ülkelerinin "sağlam müttefikleri" arasında bulunan üç Müslüman ülkeden birinin Türkiye olduğu belirtildi.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 08:14
Abone Ol google-news

BM Genel Kurulu’nun yeni dönem oturumları başlarken, Genel Kurul’da 2007 ve 2008 döneminde insan hakları konularında yapılan oylamalarda Avrupa ülkelerinin, Müslüman ülkeler arasında sadece üç “sağlam müttefiki” bulunduğu belirtilerek, bunlardan birinin Türkiye’nin olduğu bildirildi.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi’nce (ECFR) tarafından yayınlanan “İnsan Hakları İçin Küresel Bir Güç Mü? Avrupa’nın BM’deki Gücüne İlişkin İnceleme” adlı raporunda, 2007-2008 döneminde Avrupa Birliği’nin BM Genel Kurulu’nda insan hakları konusundaki girişimlere ilişkin oylamalarda diğer ülkelerden sağladığı desteğinin 1990 yıllarına göre önemli ölçüde azaldığı belirtiliyor.

Batılıların insan haklarının evrenselliği kavramının BM Genel Kurulu’nda çeşitli blokların muhalefetiyle karşılandığı, en sert tepkilerin İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerden geldiği belirtilen raporda, “BM’deki oylamalar sırasında Avrupalıların sağlam müttefikleri arasında Afganistan, Bosnia ve Türkiye olmak üzere, sadece üç Müslüman ülkesi bulunuyor” denildi.

Le Monde gazetesince yansıtılan raporun bulgularına göre, Avrupa Birliği ülkelerinin girişimlerine ilişkin BM Genel Kurulu’ndaki oylamalarda diğer ülkelerden sağlanan desteğin 2007 ve 2008 yıllarında yüzde 48 ve 55 olarak gerçekleştirdiği, bu oranların 1990 yıllarının yüzde 72’lik ortalamasına göre çok daha düşük olduğuna dikkat çekildi. Buna karşın, Çin ve Rusya’nın artan destek buldukları kaydediliyor. Bu ülkelerin girişimlerinde buldukları desteğin 1990 yıllarında yüzde 50 altında iken 2007 yılında yüzde 74’e çıktığı belirlendi. Avrupa'da daha entegre bir politika teşvik amacıyla 2007 yılında kurulan ECFR'ye destek veren kuruluşların arasında Soros Vakfı da bulunuyor


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler