İstanbul sinemaya doyacak

İstanbul, Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen "Filmekimi" sayesinde sinemaya doyacak... "Filmekimi" bu yıl da Sundance, Berlin Cannes, Venedik gibi saygın festivallerde ilgiyle karşılanan ödüllü filmlerden ustaların merakla beklenen son yapıtlarına kadar Beyoğlu Emek Sineması'nda izleyenlerin karşısına, 10-16 Ekim tarihleri arasında çıkacak.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 08:57
Abone Ol google-news

Filmekimi’nde yine her akşam 21.30 seansında Türkiye’de vizyona girmeyi bekleyen filmlerin ilk gösterimi yapılacak. Nokia Nseries sponsorluğunda gerçekleşen Filmekimi kapsamında başlayan Nokia Nseries Kısa Film Yarışması bu yıl da devam edecek. Filmekimi boyunca hafta içi gündüz seansları 3,5 YTL olacak. Hafta içi 19.00 seansları ile hafta sonu tüm seanslar tam 12 YTL, indirimli 8 YTL olurken, 21.30 seanslarında yapılacak Filmekimi Galaları’nın bilet fiyatları ise 15 YTL olarak belirlendi. Filmekimi, 10 Ekim Cuma akşamı GHETTO’da yapılacak Açılış Partisi’yle, sinemaseverlere müzikle merhaba diyecek. Gecede, Filmekimi programında da bulunan “Chelsea on the Rocks / Chelsea’de Rock” filmine ithafen Chelsea Otel için bestelenmiş, burada kalanlarca yazılmış, Leonard Cohen, Joni Mitchell, Tom Waits, Janis Joplin, Bob Dylan, Jimi Hendrix gibi müzisyenlerin şarkıları seslendirilecek.

 

Cannes'in ses getiren filmleri "Filmekimi" galalarında

Cannes Film Festivali’nde izleyicilerin büyük beğenisini toplayan filmler, Filmekimi programında da yer alacak. Woody Allen’ın Mayıs 2008’de Cannes Film Festivali’nde dünya prömiyeri yapılan son filmi “Vicky Cristina Barcelona” Filmekimi’nin gala filmlerinden olacak. Barselona’da geçen ve kadın-erkek ilişkileri, aşk, gençlik ve cinselliği konu alan filmin başrollerinde Woody Allen'ın gözde oyuncusu Scarlett Johansson’un yanı sıra Oscar ödüllü Javier Bardem ve Penélope Cruz yer alıyor. Sinema çevrelerinden tam not alan "City of God / Tanrıkent” filminin Brezilyalı yönetmeni Fernando Meirelles’in Cannes Film Festivali’nin açılışını yapan son filmi “Körlük / Blindness” de Filmekimi galalarından. Nobel ödüllü yazar José Saramago’nun Türkçe’ye aynı adla çevrilen romanından uyarlanan filmin senaryosu da Don McKellar’a ait. Herkesi kör eden bir salgınının hızla yayıldığı modern bir kentte, salgından etkilenmeyen bir kadının öyküsünü anlatan filmin başrollerini Julianne Moore, Mark Ruffalo, Danny Glover, Gael García Bernal ve Sandra Oh paylaşıyor.

Filmekimi’nin gala filmleri arasında Cannes Film Festivali’nde Büyük Ödül’ü kazanan “Gomorra” da var. Matteo Garrone’nin yönettiği ve birbirine bağlanan beş öyküden oluşan bu epik mafya filmi, İtalya’da kahraman kabul edilen gazeteci-yazar Roberto Saviano’nun aynı adlı kitabından uyarlanmış. Cannes’da yarışarak Fransa’ya 21 yıl aradan sonra Altın Palmiye kazandıran, Laurent Cantet’nin son filmi “Sınıf/The Class”ın da yer aldığı filmekimi programında, yönetmen Ari Folman’ın kendi deneyimlerinden esinlendiği filmi “Beşir’le Vals / Waltz with Bashir” de izleyenlerle buluşacak. Uzun metrajlı bir animasyon belgeseli olarak türünün tek örneği sayılabilecek olan bu savaş karşıtı film, geçtiğimiz Mayıs ayında Cannes’da Altın Palmiye için yarıştı ve hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden büyük ilgi gördü.

 

 

Usta yönetmenlerin son filmleri bu festivalde

Alman usta Wim Wenders’in metafizik öğelerle bezeli bir gerilim olan son filmi “Palermo’da Yüzleşme /Palermo Shooting” Filmekimi’nde izlenebilecek. Dünyaca ünlü bir fotoğrafçının Düsseldorf’tan Palermo’ya kendini bulma yolculuğunu konu alan filmde, başroldeki Alman punk grubu Die Toten Hosen’ın solisti Campino’nun yanı sıra Dennis Hopper, Lou Reed, Patti Smith ve Milla Jovovich gibi yıldız isimler de rol alıyor. Canlandırma sinemasının büyük ustası Hayao Miyazaki’nin Venedik’te Altın Aslan için yarışan filmler arasında yer alarak büyük tartışmalar da yaratan “Küçük Denizkızı Ponyo / Ponyo on the Cliff by the Sea” de Filmekimi’nde gösterilecek. Türkiye’de özellikle “Spirited Away / Ruhların Kaçışı” ve “Howl’s Moving Castle / Yürüyen Kale” filmleriyle büyük bir hayran kitlesi edinen Miyazaki’nin sekizinci filmi, insan olmak isteyen Japon balığı Ponyo ile arkadaşı beş yaşındaki çocuk Sosuke’nin öyküsünü anlatıyor. Büyük usta Wong Kar-wai’nin filmografisinde yer alan tek dövüş sanatı filmi 1994 yapımı “Zamanın Külleri / Ashes of Time” Filmekimi’nin gözdelerinden. Antik dönemde Çin’de geçen, aşk, hafıza ve ölüm üzerine epik bir melodram olan “Zamanın Külleri / Ashes of Time”ın görüntü yönetmenliğini Christopher Doyle yaparken, Jackie Cheung, Maggie Cheung, Tony Leung, Leslie Cheung da film de rol alan oyuncular. Michael Winterbottom’ın son filmi “Cenova / Genova”, gerçekçi filmleriyle tanınan Belçikalı Jean-Pierre ve Luc Dardenne kardeşlerin Cannes’da Senaryo Ödülü’ne layık görülen “Lorna’nın Sessizliği”, Mike Leigh’in İstanbul Film Festivali’nde de gösterilen “Vera Drake”ten sonra çektiği ilk filmi “Daima Mutlu / Happy-go-lucky”, Koreli usta Kim Ki-duk’un hayaller, hafıza ve aşk temalarını ele alan ve Thomas Vinterberg’in “Eve Dönüş / When A Man Comes Home” adlı filmi de Filmekimi’nin usta yönetmenler bölümünde yer alıyor.

 

"Filmekim"deki bağımsız yönetmenlerden seçmeler

Ünlü yönetmen Bent Hamer’ın son filmi “O’Horten”, Cannes Film Festivali’nin “Belirli Bir Bakış” bölümündeki ilk gösteriminin ardından Filmekimi’nde izleyenlerin karşısına çıkacak. Bir önceki filmi “Factotum”la da Filmekimi’ne konuk olan Hamer’ın bu son filmi ölüm temasını, 67 yaşındaki makinist Odd Horten’ın melankolik ve mizahi dünyası üzerinden ele alıyor. Amerikan bağımsız sinemasının usta isimlerinden Abel Ferrera, bu kez ilk uzun metrajlı belgeseliyle Filmekimi’nin konuğu oluyor. Abel Ferrara’nın, bu yıl Cannes’da özel bir seansta yarışma dışı gösterilen filmi “Chelsea’de Rock”, bohem New York’un alâmetifarikası, bir zamanlar yazarlar, sanatçılar, müzisyenler ve marjinaller için “dokunulmaz bir vaha” olan efsanevi Chelsea Otel’i konu alıyor. TV dizisi “Six Feet Under”ın yaratıcısı ve “Amerikan Güzeli”nin senaryo yazarı Alan Ball’un yazıp yönettiği ilk film “Tabu / Towelhead”, 13 yaşındaki Arap kökenli bir kızın gözünden Amerika’da yaşanan “ırkçılık ve bağnazlığı” gözler önüne seriyor. Yazar Chuck Palahniuk’un aynı adlı romanından uyarlanan ve “modern aile”yi ve bencil toplum düzenini yerden yere vuran bir komedi-dram olan “Tıkanma / Choke” da Filmekimi’nde yer alan bağımsız filmlerden. Anna Melikyan’ın ikinci uzun metrajlı filmi “Denizkızı / Mermaid”, Filmekimi’nin bol ödüllü filmlerinden. Moskova’nın modern yüzünü “Amelie”ye benzer bir görsel tarzla işleyen film, Sundance’te Dünya Sineması kategorisinde En İyi Yönetmen, Berlin’de FIPRESCI ve Erivan’da Altın Kayısı ödüllerine layık görülmüştü. Bu yıl Berlin Film Festivali’nde dünya prömiyeri yapılan ve İzleyici Ödülü’ne layık görülen Eran Riklis’in “Limon Ağacı / Lemon Tree” ve Courtney Hunt’ın Sundance’de Jüri Büyük Ödülü, Seattle’da ise Sinemada Kadın Ödülü’ne layık görülen “Donmuş Irmak / Frozen River” adlı etkileyici dramı da Filmekimi filmlerinden.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler