Nükleer santral ihalesine protesto

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde nükleer santral ihalesini protesto ettikleri sırada gözaltına alınan Küresel Eylem Grubu ve Greenpeace üyeleri serbest bırakıldı. Grup adına protesto sırasında açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Koral Diker, Türkiye'nin enerji ihtiyacına gerçek çözümlerin üretilmesi gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 08:24
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde nükleer santral ihalesini protesto ettikleri sırada gözaltına alınan ''Küresel Eylem Grubu'' ve Greenpeace üyeleri serbest bırakıldı. Polis tarafından Ankara Adalet Sarayına getirilen 29 protestocu, Cumhuriyet Savcısı tarafından ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Küresel Eylem Grubu ve Greenpeace üyesi bir grup, sabah saatlerinde yarın yapılacak nükleer santral ihalesini protesto etmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önüne gelen grup adına açıklama yapan Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Koral Diker, Türkiye'nin enerji ihtiyacına gerçek çözümlerin üretilmesi gerektiğini söyleyerek, ''Bu çözümlerin, temiz yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliği olduğunu'' ifade etmişti.

Diker, nükleer endüstrinin, akıtılan yüz milyarlarca dolara karşın geçen 50 yıl içinde atık sorununa ve güvenlik açıklarına çözüm bulamadığını da ileri sürmüştü.

''Nükleere Hayır'' pankartının da açıldığı eylem sırasında, siyah tulum giyen grup, Bakanlık önünde yere yatarak ölü taklidi yapmıştı.

Güvenlik güçleri, ''Eylemin yasa dışı olduğu, bunu sona erdirip bakanlık önünden ayrılmaları, aksi halde gözaltına alınacakları'' uyarısında bulunmuştu.

Bu çağrıya uymayan protestocular, gözaltına alınarak Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmüştü.

Türkiye yarın, nükleer santral için 4. kez ihaleye çıkacak. Yarışma şeklinde yapılacak ihaleyi, yapacağı santralden devlete en ucuz elektrik satmayı taahhüt eden firma kazanacak. Mersin Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santral inşaatının yapım ve işletimi için bugüne kadar 13 yerli ve yabancı firma TETAŞ'tan şartname aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler