ABD'nin "enerji" önerileri

ABD; Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğal gaz taşınmasını öngören Nabucco Projesi'nde Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi desteklemesi gerektiğini bildirdi. ABD'nin, AB nezdindeki Büyükelçisi Kristen Silverberg, açıklamasında; AB'nin, Rusya'dan enerji sağlamaya yönelik bağımlılığının azaltılmasını ve Nabucco gibi alternatif projelere ilgi duyan yatırımcılara güven vermesini istedi.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 09:20
Abone Ol google-news

ABD'nin, AB nezdindeki Büyükelçisi Kristen Silverberg, yaptığı açıklamada, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğal gaz taşınmasını öngören Nabucco Projesi'nin, enerji sağlayıcısı Rusya'nın, uluslararası toplumla işbirliği yapmadığı bir dönemde, ne derece önemli bir alternatif enerji projesi olduğunu ortaya çıkardığını söyledi.

Büyükelçi Silverberg, AB'nin, Rusya'dan enerji sağlamaya yönelik bağımlılığının azaltılması gerektiğini belirterek, AB'nin, Nabucco ve diğer alternatif projelere ilgi duyan yatırımcılara güven vermesini istedi.

Silverberg, AB'nin, boru hattı ve petrol, doğal gaz diğer iletim altyapısını geliştirmesinde Türkiye'ye yardım etmesi gerektiğini de kaydetti.

NATO üyesi olan Türkiye'nin, Rusya dışında, Hazar Doğal Gaz kaynaklarının AB'ye aktarılmasında, aktif ve uygulanabilir bir güzergah olduğunu belirten Silverberg, Hazar enerji kaynaklarının, Türkiye güzergahıyla daha etkin bir şekilde Avrupa'ya ulaştırılabileceğini ifade etti.
Rusya, AB'nin petrol ithalatının üçte birini ve doğal gaz ihtiyacının da yüzde 40'dan fazlasını karşılıyor.

12 milyar dolarlık Nabucco projesi, Türkmenistan ve Azerbaycan başta olmak üzere, Hazar bölgesi kaynaklarının, Rusya'yı atlayarak, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılmasını amaçlıyor.
Uzmanlar, Rusya Ordusu'nun Gürcistan'a girmesinin, Nabucco ile ilgilenen yatırımcılarda kaygı uyandırdığını vurguluyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler